Last news in Fakti

29 Юни, 2022 07:50 752 3

Американците нямат доверие на Върховния съд

  • сащ-
  • американци-
  • върховен съд-
  • аборти-
  • дело-
  • роу срещу уейд

Мнозинството от американците са с негативно мнение за Върховния съд на САЩ след решението за абортите

Американците нямат доверие на Върховния съд  - 1
Снимка: Shutterstock

Мнозинството от американците са с негативно мнение за Върховния съд на САЩ след неговото решението от миналата седмица да отмени решението по делото „Роу срещу Уейд“, което признава правото на аборт, сочи проучване на Ройтерс/Ипсос.

Проведеното в рамките на два дни проучване на общественото мнение показа, че 57 % от американците са с отрицателно мнение за висшата съдебна инстанция на САЩ, докато 43% я подкрепят. Това поставя одобрението на съда, който трябва да бъде непартийна структура, на едно ниво с мнението на американците за Конгреса, който отдавна се възприема отрицателно.

Проучването също така отбелязва значителна промяна в сравнение с резултатите от допитването от 6-7 юни на Ройтерс/Ипсос, според което 48 % от анкетираните имаха отрицателно мнение за съда, а 52 % бяха с положително мнение.

Около 27 % от анкетираните имат много отрицателно мнение за съда в сравнение с 14 %, които бяха на такова мнение по-рано този месец.

Промяната се дължи почти изцяло на все по-мрачните възгледи за съда сред демократите, които често са по-подкрепящи правото на аборт, отколкото републиканците.

Шестдесет процента от демократите са заявили, че имат по-отрицателно мнение за Върховния съд, отколкото преди шест месеца, в сравнение с 23 % от републиканците.

Доминираният от консерваторите Върховен съд в петък отмени историческото решение от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд", с което се признава конституционното право на жените на аборт. Решението, приветствано от консервативните активисти като голяма победа, драматично ще промени живота на милиони жени в Америка, посочва Ройтерс.

В съпътстващо становище в петък консервативният съдия Кларънс Томас, назначен от президента републиканец Джордж Буш, предположи, че същите аргументи, които са довели съда да отхвърли решението по делото „Роу срещу Уейд“, може да се използват за преосмисляне на други права, като например правото на еднополовите бракове и достъпа до контрол на раждаемостта.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    7 2 Отговор
    Върховния Съд-еврейски масони.
  • 2 надарена кака

    7 0 Отговор
    Да имат,дреме ми на коприненитепрашки!
  • 3 Иван

    5 0 Отговор
    Конгреса-евреи и масони.