Last news in Fakti

6 Юли, 2022 09:15 1 035 3

Президентът на Южна Корея постави армията в готовност за провокации от Севера

  • президен-
  • южна корея-
  • юн сук йeл-
  • северна корея-
  • армия-
  • провокация

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йeл нареди на военните да отвърнат "бързо и строго" в случай на провокация от страна на Северна Корея

Президентът на Южна Корея постави армията в готовност за провокации от Севера - 1
Снимка: Shutterstock

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йeл нареди на военните да отвърнат "бързо и строго" в случай на провокация от страна на Северна Корея, съобщава "Ройтерс".

Заповедта идва на фона на опасенията, че Северът може да извърши първия си ядрен опит от пет години насам.

От президентството съобщиха, че Юн, който встъпи в длъжност през май, е провел първата си среща с висши военни командири. На нея той е призовал за силни способности за възпиране на ядрените и ракетните програми на Северна Корея.

Тази година КНДР провежда ракетни изпитания с безпрецедентно темпо, поради което подозренията са, че страната се подготвя за седмия си ядрен опит.

Военната среща се проведе ден, след като изтребителите F-35A на американските ВВС пристигнаха в Южна Корея по време на първото си публично обявено посещение от 2017 г. насам, докато съюзниците и въоръженият с ядрени оръжия Север се надпреварват в демонстрация на оръжия.

"Президентът Юн заяви, че силните отбранителни способности трябва да са в готовност да защитят сигурността и националните интереси на страната, тъй като неизвестността в областта на сигурността около Южна Корея и Североизточна Азия нараства повече от всякога", посочва президенството.

Миналата седмица Юн се срещна с президента на САЩ Джо Байдън и японския премиер Фумио Кишида в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Мадрид. Тримата лидери се съгласиха да проучат възможността за допълнителни средства за засилване на "разширеното възпиране" срещу Северна Корея.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 го шо

    4 0 Отговор
    малкото кимче е рекинг бол (wrecking ball, за ценителите на изящната словесност)! :D
  • 2 ТаУмВзе

    4 0 Отговор
    Краварчето си търси и Война с Китай!
  • 3 Джо Деменцията

    1 1 Отговор
    е втори Хитлер. Иска да воюва на два фронта и то с Русия и Китай. САЩ ще бъде превърнат в ядрена пустош.
Новини по държави: