Last news in Fakti

20 Юли, 2022 04:08 3 112 57

20 юли 1969 г. НАСА прати човек на Луната

  • луна-
  • наса-
  • нийл армстронг-
  • бъз олдрин

Хюстън, тук база на Спокойствието, Ийгъл кацна

20 юли 1969 г. НАСА прати човек на Луната - 1
Снимка: Shutterstock

На 20 юли 1969 г. пилотираният космически кораб Аполо 11 успешно каца на Луната в Морето на спокойствието. Седем часа по-късно американците Нийл Армстронг и Бъз Олдрин стават първите хора, които стъпват на извънземна почва.

На 5 април 1967 г. 17 астронавти са извикани при Доналд Слейтън - отговорен директор по екипажите в НАСА. На срещата става ясно, че това са хората, върху които ще падне тежестта по осъществяването на лунната програма и сред тях се намира човекът, който ще има честта да стъпи първи на лунната повърхност.

Сред 17 - те "аса" е и Нийл Армстронг. На него е поверено командването на дублиращия екипаж на Аполо 8 и на основния - на Аполо 11. На 14 април 1969 год., на специална пресконференция, ръководството на НАСА оповестява решението си кацането на Луната да се осъществи по време на полета на Аполо 11 и неговия командир Нийл Армстронг да стане първият човек в света стъпил на лунната повърхност.

Пилотираният космическия кораб Аполо 11, съставен от ракетата носител Сатурн V (AS-506), командния модул (CM-107) с позивни „Колумбия“ (Columbia) и лунния модул (LM-5) с позивни „Ийгъл“ (Eagle) с обща маса 43,9 тона, е третият апарат от серията "Аполо", изпратен към Луната в програмата на НАСА. Преди него само Аполо 8 и Аполо 10 с екипаж на борда са достигали естествения спътник на Земята, без да извършват кацане на него. Целта на мисията на Аполо 11 е да извърши меко кацане на Луната в предварително определен район в Морето на спокойствието, събиране и доставяне на Земята на образци от лунния грунд, фотографиране, провеждане на директна телевизионна връзка със Земята, поставяне на научна апаратура на лунната повърхност и завръщане на Земята.

Ракетата излита на 16 юли 1969 г. Четири денонощия по-късно е достигната окололунната орбита. На 20 юли, около 102 часа след старта, Лунният модул се отделя на височина от 110 км. над повърхността и започва да забавя своята траектория. Маневрата се извършва откъм Близката страна на Луната в постоянна връзка с Контролният център в Хюстън и останалия на орбита Команден модул. По програма Ийгъл трябва да се прилуни на автоматичен режим, но още по време на полета Армстронг е взел решение, че на около 100 метра от повърхността ще премине на полуавтоматичен режим с аргумента, че автоматиката не знае как да избере площадка за кацане. По време на полета обаче се налага да се премине на ръчен режим много по-рано поради претоварване на бордовия компютър. Независимо от възникналия проблем от Хюстън съветват астронавтите да продължат мисията и Амстронг и Олдрин успяват да кацнат на ръчен режим прелитайки над кратер с размери около 180 метра. В 20 часа 17 минути 42 секунди UTC на 20 юли 1969 Лунният модул се прилунява в Морето на спокойствието и Нийл Амстронг докладва:

"Хюстън, тук база на Спокойствието, Ийгъл кацна".

В резервоара на двигателите за кацане е останало гориво за още 17 секунди работа и не се е наложило да се отмени прилуняването и принудителното връщане на орбита, припомня obekti.bg. Екипажът провежда операция, симулираща старт от Луната за проверка на всички системи на Ийгъл, които се оказват в пълна изправност. Заплануваната по програма почивка след прилуняването е отменена по молба на астронавтите и се пристъпва към операцията за излизане на лунната повърхност. Външната бордова камера предава директно по телевизията пред цялото човечество историческия момент на първата крачка, направена от Нийл Армстронг на друго небесно тяло. С думите:

"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..." , на 21 юли 1969 в 2 часа, 56 минути и 20 секунди той оставя първите следи по повърхността на Луната. Петнадесет минути по-късно Едуин Олдрин също стъпва на Луната и започва да експериментира различни способи за придвижване при слабата лунна гравитация. Най-удачни се оказват дългите „кенгурови“ подскоци, при които се прелитат над 2 метра. Монтирана е телевизионна камера и след това е развят националния флаг на САЩ. Провежда се директен разговор с президента Ричард Никсън от лунната повърхност. Монтират се научни уреди — сеизмометър и лазерен отражател за определяна на точното разстояние до Земята. Събрани са образци от лунния грунд, общо 21,55 кг, които по-късно са доставени за изследване на Земята. Оставена е паметна плоча от неръждаема стомана с гравиран надпис: „Тук хора от планетата Земя за първи път стъпиха на Луната. Юли 1969 г. след Христа. Ние дойдохме с мир от името на цялото Човечество“ и с подписи на Амстронг, Олдрин, Колинс и президента на САЩ Никсън. Олдрин престоява на лунната повърхност 1 час и 30 мин., след което се прибира в Лунния модул, а Амстронг остава общо 2 часа и 10 мин. След това двамата астронавти вечерят и лягат да почиват. Олдрин спи на пода на Ийгъл, а Амстронг използва хамак, закачен под кожуха на основния двигател на завръщащата се степен.

От Командния център в Хюстън събуждат астронавтите след 7 часа почивка. Екипажът провежда предстартова подготовка на Лунния модул. В 17 часа 54 мин. на 21 юли са запалени двигателите на завръщащата се част от Ийгъл и след престой от 21 часа 36 мин. и 20 сек. първата експедиция, посетила Луната, я напуска.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кацнаха да

    59 13 Отговор
    В холивуд. Една от най-мазните краварски лъжи.

    Коментиран от #55

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Да бе

    51 10 Отговор
    Пълна лъжа от горе до долу! Днес никой не може да ви покаже от лунните камъни, просто ги няма!! Не могат да изведат човек в космоса, не на Луната!!

    Коментиран от #11, #36

  • 5 СЕка година по тва време

    34 5 Отговор
    Се пишат некви дивотиии на тема луна😂😂😂😂

    Коментиран от #24

  • 6 Стъпвали са!

    12 16 Отговор
    Преди 4 месеца се върнах от там! И знамето е още там!
  • 7 Адам Хилтън

    39 6 Отговор
    Германия - праща първата ракета стигнала космоса - 1944-та
    СССР - Праща първият сателит и куче в космоса - 1957-ма
    СССР - Първият сателит на Луната - 1959-та
    СССР - Първият човек в космоса - 1961-ва
    СССР - Първата жена в космоса - 1963-та
    Франция - Първата котка в космоса - 1963-та
    СССР - Първият човек излязъл в открития космос - 1965-та
    САЩ - Първият човек на Луната - 1969-та (абе дано да е истина пък)
    САЩ - Първият сателит на Марс - 1971-ва
    СССР - Първият сателит на Венера - 1975-та

    "Победител" на космическата надпревара - САЩ някакси? (повечето им мисии днешно време са от Байконур не знам защо?)
    СССР -

    Коментиран от #14, #25

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Седалгин Нео

    32 4 Отговор
    "На 20 юли 1969 г. пилотираният космически кораб Аполо 11 успешно каца на Луната ... "

    Ама верно ли? Не думай!
  • 10 Соса

    38 6 Отговор
    В пустинята мохаве лунен ветър клати им байрака
  • 11 Седалгин Нео

    30 3 Отговор

    До коментар #4 от "Да бе":

    Наистина не могат. При това с десетилетия по-съвременна технологии. Върви, че ги разбери.

    Коментиран от #13

  • 12 Ванга

    26 4 Отговор
    Пратили са човек зад луната даже 😂
  • 13 Седалгин Нео

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Седалгин Нео":

    по-съвременна = по-съвременна
    Тая клавиатура дето подсказва прави е.авки.

    Коментиран от #20

  • 14 Седалгин Нео

    24 2 Отговор

    До коментар #7 от "Адам Хилтън":

    Дай да залагаме кой ще прати първия трансджендър на Луната. Може и спесиална тоалетна да му (й) спретнат в космическия кораб. 😂😂
  • 15 Нее никак сигурно дали е ходил човек

    24 2 Отговор
    На Луната??? Снимките от снимачното студиото, са гледани от милиони хора, които не са на това мнение!!
  • 16 Кефа

    6 29 Отговор
    Ако не бяха стъпили първи щяха да реват от СССР. А и самите руснаци си казаха, че янките са стъпили там така че на тях ли да вярваме или на разбирачите в България.

    Коментиран от #23, #47

  • 17 Лост

    23 4 Отговор
    Те януари 1986 бяха събрани да гледат излитането на совалката Чаленджър,ама след 74 секунди гледаха тъжно как се взриви и целия екипаж загина А иначе се разхождали на Луната.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гост

    16 1 Отговор
    прати мърмарици.сега защо не прати?
  • 20 Точно

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Седалгин Нео":

    но има начин да махнете подсказването от настройките на клавиатурата . А по темата - всеки да си мисли каквото иска .

    Коментиран от #48

  • 21 Е да де

    5 1 Отговор
    Ама не е сигурно!!!
  • 22 Кръпката

    24 4 Отговор
    Голям майтап. Знамето се вее, въпреки че е опънато на рамка. Падат отнякъде интересни сенки. Не се видя нормален подскок поне веднъж при движение по повърхността. Да не питаме пак: как се преодоля радиацията с тия скафандри. Няма разумен отговор и до сега.

    Коментиран от #37, #38

  • 23 Кръпката

    24 2 Отговор

    До коментар #16 от "Кефа":

    Купиха Алексей Леонов, който каза че са ходили и стъпили на луната. Просто го ползваха. И до днес никой не доказва как са преодолени радиационните пояси около земята. С тия скафандри
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Това е

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "Адам Хилтън":

    за да е политически коректно. Бай Дън праща космически мисии от Бай Конур.
  • 26 Taka така

    12 1 Отговор
    Изпратила е тя хахаха
  • 27 Език

    20 1 Отговор
    Интересно как тогава без големи бюджети и слаби технологии са успяли , а сега с толкова много пари и най нови технологии не могат да кацнат на луната????????!!!!!!!!!????!!!! Все си мисля че е измислица било

    Коментиран от #46

  • 28 Джентлемена от Флоренция

    11 1 Отговор
    Вчера съседа и жена му се върнаха от Луната.Вода нямали.От тамошното ВиК спрели водата.
  • 29 Роза

    4 11 Отговор
    Бях дете тогава,когато се случи това събитие.Спомням си ,че повече се коментираше между гражданите,а в медиите се подценяваше.Тогава американците и руснаците се съревноваваха в космическите постижения,а ние бяхме яко вързани за руската колесница.Спомням си,че в училище учителката ни каза:"Американците кацнаха на Луната,но Съветския съюз има друга космическа програма и ще ги надмине!"Но каквото и да е станало тогава-прикрито и неприкрито-аз смятам за голям успех на човешката наука човешки крак да стъпи на друга планета!

    Коментиран от #30

  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 3 Отговор

    До коментар #29 от "Роза":

    Рози , Луната не е "друга планета" ❗
  • 31 Вълканов

    15 3 Отговор
    Китайците доказаха тази холивудска лъжа. Не разбирам, защо продължава да сe тиражира медийно.
  • 32 Вълканов

    11 3 Отговор
    Китайците доказаха тази холивудска лъжа. Не разбирам, защо продължава да сe тиражира медийно.
  • 33 От страни

    11 3 Отговор
    Както са фалшифицирали полета тогава така и продължават - тия полети на дрон на Марс уж учените го разкостиха че перките на дрона се въртят с скорост с която трябва да се лети на Земята а не на Марс. Ей такива метета не се правят лесно. Едно е да излъжеш колко голем шаран си хванал на язовира и друго е да лъжеш че си ходел до луната. Четох една статия за американски идеи за космоса - пишат че астронавтите могат да се крият от радиацията като слагат в стените на кораба ла.ната от тоалетната и по тоя начин да преминат радиациония пояс на Ван Ален - само си помислете - това е идея на научно списание. Проблема не решен и до днес а те казват че са били тогава.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ха ха ха

    2 12 Отговор
    САЩ пратиха човек на Луната ,а русия още гледа с телескопи от Земята ха ха ха

    Коментиран от #40

  • 36 небитието руско

    1 9 Отговор

    До коментар #4 от "Да бе":

    Близо 400кг лунни камъни са дадени на държавите по цял свят ,дори и на твойте руски господари ,които вече дори нмат участие в космоса.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "ха ха ха":

    Още ли вярваш в Дядо Коледа 😀😀😀
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Пълна лъжа

    8 2 Отговор
    Още никой не е ходил на луната..........това са филми от Холивуд
  • 43 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "небитието руско":

    Гледаш от грешната страна на бинокъла❗
    Нито е единственият, нито въпросите са лишени от смисъл ❗
    Иначе , да - добре започваш : " Aбсолютно нищо ненормално няма в това което пише(той) ...."
  • 44 Заклет македонец

    5 1 Отговор
    Само Александър Македонски е кацал на Луната
  • 45 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Човек":

    Да беше ни Обедил, че българският не ти е Фтори език ❗
  • 46 На прав път си

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Език":

    И за повече от половин век /53 години/ след този "огромен скок за човечеството" още гледат Луната с телескопи. Кацнали са некъде с на баба си хвърчилото.
  • 47 Иптрибиди

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "Кефа":

    Няма как да знаеш дете, тези работи няма да ги прочетеш, но САЩ са платили на СССР за 100 години да не казват, че не са стъпили на луната. СССР са имали неуспорими доказателства, че не е ходено до луната, но са имали и голяма нужда от пари по онова време и са казали "айде от нас да мине стъпили сте", като сами знаят че следващите 40-50 години няма да може да стане.
  • 48 Седалгин Нео

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Точно":

    Готово. Премахнах го. Сега остава да спре да ме мързи да изписвам целите думички. Хахаха
  • 49 Павел пенев

    7 4 Отговор
    Никой от САЩ не е стъпвал на луната. Защо продължавате да лъжете хората.
  • 50 факти

    5 6 Отговор
    По-голямата част от коментарите са абсолютно невежи ,неуки и завистливи русофили на които акълчето им стига колкото да не се блъскат в стените.Дори руските ви господари са потвърдили кацанията.Има 100% доказателства ,че това се е случило и нито едно доказателство да сочи обратното.

    Коментиран от #51

  • 51 Виждаме

    6 4 Отговор

    До коментар #50 от "факти":

    Ние виждаме колко си грамотен, само по това къде слагаш запетаите ми е ясно че си роден след 86 година. Любимите ти филми са американски, любимата ти дума сигурно е "бате". или cool. Пушиш тревица и си мислиш, че не ти влияе, даже помага. Ама като станеш на 40 и почнеш да пълниш памперса от самосебе си ще се сетиш.

    Коментиран от #52

  • 52 Бож

    2 3 Отговор

    До коментар #51 от "Виждаме":

    Какви дeбuли пишат тук не е истина.Тоя чак дата,година и месец на раждане разкрил от запетайка :D

    Коментиран от #53

  • 53 Айде кажи си - Иване

    1 2 Отговор

    До коментар #52 от "Бож":

    На колко си? Илбед.
  • 54 Педант

    3 3 Отговор
    "20 юли 1969 г. НАСА прати човек на Луната"

    20 юли 1969 г. НАСА прати човек в Холивуд.
  • 55 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кацнаха да":

    Програмата АПОЛО доведе, като страничен ефект, до напредък в много области, което не можеше да стане с холивудска имитация.
    Като за начало ще започна с Мрежовия план-график, ако разбирате от тази материя.
    Тази методика за планиране на дейности е разработена именно за да се организира много-обхватната програма Аполо.
    За ваше сведение, един от конструкторите на лунния модул е БЪЛГАРИН,- карловецът Иван /Джон/ Ночев, но за този факт комунистическата пропаганда мълчеше……… Негово ЛИЧНО изобретение са ВЗРИВЯВЯЩИТЕ СЕ АНКЕРНИ БОЛТОВЕ при излитането на модула от Луната. Тези анкери свързват модула с опорите му, които остават на Луната……
    Шведската фирма за фотоапарати Hasselblad печели търга за фотоапарат за мисията Аполо и създава Lunar Module Pilot Camera...За програмата Аполо е създадена гигантската ракета Saturn V... Такива примери има много....... Общо са изведени 16 космически кораба.....
    Полетите до Луната бяха спрени, защото беше и все още е икономически неизгодно да се влагат милиарди, а резултатите да са главно журналистически репортажи...
  • 56 Гюл Бахча

    2 0 Отговор
    И 60 години по късно не Мое 🤘🍺😁
  • 57 Гост

    2 0 Отговор
    Много учени от САЩ, необвързани с голямата лъжа за кацане на Луната, доказаха отдавна тъпата шмекерия. Преди години 200 учени, работещи по програмата на Китай за реално кацане на Луната, зададоха неудобни въпроси на ментарджиите от НАСА и не получиха нито един смислен отговор. Не е само смехорията със знамето и размера на люка на т.н. „лунен модул”. През 2012 г. сащисаните сами се „простреляха”, пускайки специално оборудвана сонда за проучване интензитета на лъчението в пояса на Ван Алън. Оказа се, че в отделни моменти и без това интензивното лъчение се повишава повече от 1000 пъти и е невъзможно да се предвиди зоната в която това става!! Това няма как да се преживее от човек попаднал там, а полетът минава през пояса. И в момента няма подходящ материал за скафандрите. Най-смешното самоопровергаване обаче е публикуваната тъпа снимка на Земята направена уж от „космонавтите” на Луната. ХА,ХА....размерът на Земята трябваше да е доста по-голям, което може да се забележи и от гимназист. Гадно е поведението на СССР – заради налятите огромно количество долари, съветските другари мълчаха и така „изпраха” голямата лъжа – нещо, като геополитическо споразумение.