Last news in Fakti

17 Юли, 2022 16:25 4 198 65

Скандал между Белград и Загреб

  • сърбия-
  • белград-
  • посещение-
  • хърватия-
  • ясеновец

Сръбският президент Александър Вучич възнамеряваше да направи частно посещение в Ясеновац

Скандал между Белград и Загреб - 1
Източник: БГНЕС

Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович каза по повод решение на хърватските власти да забранят посещение на президента Александър Вучич в Хърватия, че министерството на външните работи на Сърбия е изпратило нота до хърватското посолство в Белград, която шарже д'аферът е отказал да приеме, съобщи сръбската национална телевизия РТС. Министърът оцени, че това е плашещо решение на хърватското правителство и че правителството на Сърбия ще предприеме контрамерки. Селакович каза, че това, което се посочва в нотата на министерството на външните работи на Хърватия, с която на президента на Сърбия се забранява частно посещение в Ясеновац, е не само "скандално, но и плашещо, нечувано и невероятно, че се случва след Втората световна война".

Сръбският президент Александър Вучич възнамеряваше да направи частно посещение в Ясеновац и да почете паметта на сърби, загинали в лагера по време на Втората световна война. На практика всички роднини на президента по бащина линия са загинали в резултат на етнически чистки от страна на хърватските националисти по време на войната, в това число в лагера Ясеновац.

Системата от лагери на смъртта Ясеновац е създадена през август 1941 година. Лагерът се е намирал на 60 км от Загреб, на територията на Независимата хърватска държава. Ясеновац е бил наричан "Балканският Освиенцим". Там са загинали около 700 хиляди души - евреи, сърби, цигани.

Министър Селакович прочете нотата, която министерството на външните работи на Сърбия се опита да предаде на посолството на Хърватия в Белград. В нея се казва, че "министерството на външните работи на Република Сърбия е шокирано от незаконното, антиевропейско и антицивилизационно решение на министерството на външните и европейските работи на Република Хърватия", което въз основа на произволно изразената воля на хърватските власти и в грубо нарушаване на принципа на свобода на движение, забранява пристигането на президента на Сърбия в Ясеновац, мястото, където са убити стотици невинни хора, жертви от сръбска, еврейска, ромска и други националности". Селакович заяви, че намерението на президента Вучич е било само да положи цветя и да запали свещ. Министерството на външните работи на Сърбия информира, че президентът Вучич има интерес да направи официално посещение в Ясеновац по всяко време до 17 септември 2022 г.

Преди това министър Селакович каза, че посолството на Република Сърбия в Хърватия е получило нота от министерството на външните работи на Хърватия преди два дни. "При планирането на всички посещения на чуждестранни официални лица, времето, естеството и програмата на посещенията трябва да бъдат предмет на официална комуникация и съгласуване между двете страни. Като се има предвид, че хърватската страна не е информирана за намеренията за евентуални посещения в Република Хърватия, това е неприемливо“, прочете Селакович част от нотата на хърватското министерство. Министерството на външните работи на Хърватия посочва, че посещението на висш представител на чужда държава в мемориалната зона на Ясеновац не може да бъде от частен характер.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич оцени, че решението на хърватското правителство да забрани на сръбския президент Александър Вучич частно посещение в Ясеновац е първокласен скандал. Бърнабич каза, че да се забрани на Вучич да посети Ясеновац е същото като "да се забрани на президента на Израел да посети Аушвиц".

Същевременно министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин заяви, че ще бъде въведен специален режим за хърватските дипломати заради забраната, наложена на президента Александър Вучич да посети концлагера Ясеновац в Хърватия. На президента Александър Вучич бе забранено да посети Ясеновац, на внука на жертва от Ясеновац не е разрешено да се поклони пред паметта на стотици хиляди убити сърби, евреи и цигани. От днес всички служители на хърватското правителство, всички, които имат служебни или дипломатически паспорти, ще трябва специално да обявяват и обосновават своя визита или преминаване през Сърбия и ще попадат под специален режим на контрол, заяви Вулин.

Усташите днес, членове на Европейския съюз, не обичат да им припомнят колко деца са изклали, каза Вулин, цитиран от вестник "Вечерне новости".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    26 9 Отговор
    Хващайте се за гушите и вие,едните са за Русия, другите са за Европа
  • 2 Българка

    43 41 Отговор
    От това, което прочетох, разбирам, че Сърбия не е уведомила правителството на Харватия и по-скоро не е съгласувала тази визита. И не става въпрос за частно посещение на неизвестни сръбски бизнесмени или депутати, а за главата на Сърбия и съмишленика на Путин. Ако недай си боже се направи провокация при тази визита, биха пламнали и Балканите, което е в интерес на фашистите от Кремъл

    Коментиран от #5

  • 3 Колимор

    26 39 Отговор
    Хърватите са по-мързеливи от арабите. Отгоре на това са някакъв вариант на македонците. Измислиха си нов език само и само да се различават от сърбите. Пример: на сръбски думата "колан" е "пояс", на хърватски е, забележете, "околокръстна кожена препаска". Патетична нация!

    Коментиран от #7, #8, #56

  • 4 Гост

    35 18 Отговор
    Хайде да не вземаме едностранно мнение.Така без нищо да му забранят,....нещо не се връзва...С тази политика на Вучич на ...дупене,...ще има да чака за ЕС и други подобни...

    Коментиран от #24

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 мдаа

    34 14 Отговор
    Едно предложение към сърбите:.... ориентирайте се към БРИКС! В ЕС място нямате......хърватите никога няма да ви допуснат!! Най-интересното е,че няма да ви допуснат с негласната благословия на всички други членки на ЕС...с изключение на петтоколоните маджари и българи..!Ама от тях не зависи!! Гледайте си 2-ра лига БРИКС ...и туйто!

    Коментиран от #10

  • 7 Българин

    31 12 Отговор

    До коментар #3 от "Колимор":

    Хърватите със сигурност са по богати от нас, като достигнем поне 5 %от това, което са постигнали хърватите може и да се осмелим да им даваме оценка. Но ние, които сме най бедните, клошарите на Европа сме тръгнали да получаваме богатия

    Коментиран от #11, #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Долостон

    15 16 Отговор
    Отворих ресторант в Хърватия през 2012 и плащах повече отколкото в Германия. Не можах да намеря сервитьори и сервитьорки. Прав си, по-мъпзеливи от тези по света няма. Да, и в Афпика няма!

    Коментиран от #14, #23

  • 10 Един от многото

    25 13 Отговор

    До коментар #6 от "мдаа":

    Само че БРИКС е първа лига, а ЕС си е джендаро-ковид-диктатура

    Коментиран от #13, #16, #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Колимор

    12 10 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Спрямо теб може и да са по-богати. Спрямо теб може и в Кения да са по-богати.

    Коментиран от #21

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 айде,айде

    20 6 Отговор

    До коментар #9 от "Долостон":

    Нямало персонал...мързеливи били..или ти си големиьо тарикат!?? А ти с български договори ли искаш да ги наемеш!?? Да ти работят на минимална, за Бог да прости!? Айде у БГ с тез номера.....!!

    Коментиран от #17, #19, #20, #22

  • 15 усташонацизъм

    13 9 Отговор
    От 2.5 милиона загинали през ВСВ жители на Югославия.800000 са сърби загинали от ръцете на усташките фашисти!Това е истината за геноцида над сърбите осъществен от хърватите!След войната англосаксите преди още да се подпишат парижките мирни договори подготвиха новото разделение на балканите това на Югославия срещу България по линия на македонизма!Следете дейстията на усташките фашисти по линия на преговорите за ЕС със скопските марсианци!И още-как се възражда хърватския нацизъм!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 мдаа

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Един от многото":

    Втора лига са!! Това,че ти е толкова интелекта, и не можеш да прецениш, си е лично твой проблем!

    Коментиран от #29

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Българин

    14 2 Отговор

    До коментар #12 от "Колимор":

    Те ако са бедни спрямо мен ,аз пак ще съм богат,но за жалост не е. Добре да видим....Хърватска,минимална работна заплата 600 евро, в България 350 евро .....тц тц тц много сме богати ....то ако бяхме бедни само спрямо Хърватска...Най бедните сме на целият континент

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Това е

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Долостон":

    защото си българин. Те никога няма да слугуват на българин.

    Коментиран от #26

  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Досещате ce! В крaя нa ВCВ, хървaтcкaтa aрмия ce прeдaвa нa Бългaритe, кaтo прeди тoвa хървaтитe ca рaзпeрдушинили cърбитe....
    Ниe, пoнeжe cмe "мнoгo умни", прeдaвaмe плeнницитe нa cърбитe....пo-нaтaтък нe ми ce гoвoри кaквo ce e cлучилo c тях. В oбoзa нa хървaтcкaтa aрмия ca били ceмeйcтвaтa нa вoeнocлужeщитe, жeнитe и дeцaтa им cъщo ca били ИЗБИТИ...Нe миcлeтe, чe Хървaтитe ca прocтили на нас и сърбите.

    Коментиран от #28, #31, #47

  • 25 Колимор

    9 6 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Не е мой проблем, че не можеш да четеш елементарен текст и да го осмислиш. Казах ти, предлагах възнаграждение по-високо от това в същия бранш в Германия. И нямаше желаещи. Стоят по цял ден, пият кафе, клюкарят и се пекат на плажа. След 8 месеца отворих ресторанта в Ирландия. Да ти разкажа ли за разликата между двете нации?

    Коментиран от #41

  • 26 Колимор

    12 7 Отговор

    До коментар #23 от "Това е":

    Пич, българин съм, но имам и американски и английска паспорти. Наех местен агент да ги интервюра, аз не съм имал никакъв досег с персонала. Дори не знаеха кой е собственика. Пълна трагедия. Имам още няколко познати опитали се да правят бизнес в тази сръбска махала - нищо не става от тях!

    Коментиран от #37, #40

  • 27 Перо

    9 3 Отговор
    Трябвало е в РСМ да е имало един Анте Павелич за да имат уважение “макетата”,към братовчедите,а не да измислят партизани!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Един от многото

    3 5 Отговор

    До коментар #18 от "мдаа":

    Кое да преценя. Че едните живеят на кредити, които си изплащат като си напечатат новички пари или другите, които имат реална икономика.

    Коментиран от #44, #50

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Балкански

    14 9 Отговор
    Докато сърбите се правят на Малката проссия, ще гледат Свободния свят през крив макарон.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 пиччччч

    9 4 Отговор

    До коментар #26 от "Колимор":

    Не е важно да знаят кой е собственика, а какъв договор предлагаш!!!! Не е важно и какви паспорти имаш!! Ако искаш да ги прекараш по "бъпгарски", резолта е ясен----- персонал НЯМА!

    Коментиран от #39

  • 38 жер тео

    2 1 Отговор
    И какъв е проблема? На в.о.й.н.а обикновено така става, плейстешъна във вас е друго. Като не ти xapесва се запиши на уроци по балет и чети Нора Робъртс.
  • 39 Колимор

    6 6 Отговор

    До коментар #37 от "пиччччч":

    Ами след като получаваха повече от немците в Германия, какъв според теб е бил договора? Само идиот като теб ще оспорва по-добри финансови и социални условия. Работи си в БГ и бъди богат и успял! Абе, вие форумните психодесняци дори не можете да четете, бе!

    Коментиран от #43, #45, #59

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Благой от СОФстрой

    15 7 Отговор
    Хърватите винаги са били културни европейци за разлика от cpбоceляците!
  • 43 пиччччч

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Колимор":

    ми ти кажи,бе! Що си опитал да ги прекараш??? Или си мислиш,че никой друг не е правил бизнес в Хърватска!?
  • 44 българин

    11 9 Отговор

    До коментар #29 от "Един от многото":

    Кой имал реална икономика бе рашистан ли?! дето една Италия ги надминава.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Румен

    10 5 Отговор
    Усташи и сръбски четници. Сите са убийци едно време. А сега воюват срещу Украйна. Едно време против комунистите, а сега с тех. Убиват за пари, а после строят дом за децата си. Чудо

    Коментиран от #48

  • 47 Иван

    18 5 Отговор

    До коментар #24 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И сърбите и хърватите са боклуци.
  • 48 Иван

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "Румен":

    Воюват срещу Русия.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 мдаа

    7 2 Отговор

    До коментар #29 от "Един от многото":

    Абе, ясен си!! Едните живеели на кредит ,ама охолно и задоволено!!А другите имали РЕАЛНА икономика пък са мизерници.......?Абе напълно се доверявам на преценката ти!! Хапчетата обаче,....редовно,,,,!

    Коментиран от #53

  • 51 Пахаха

    6 6 Отговор
    Сърбите ще бъдат наритвани ежедневно, заради магариите в Северна Македония, Черна гора и Босна и Херциговина.
    Вучич е страхлив и ще си стои в Белград, докато србите не го обесят.
  • 52 Хърватска пословица:

    5 2 Отговор
    Сърбе на върбе !
  • 53 Един от многото

    4 6 Отговор

    До коментар #50 от "мдаа":

    Кой живее охолно на запад бе. Много филми гледате. И те са като нас. И каква е икономиката на ЕС. Освен банкиране. Там са добри.

    Коментиран от #54

  • 54 мдаа

    7 3 Отговор

    До коментар #53 от "Един от многото":

    Айде,бе!!Няколко десетилетия вече, живея на запад!!! Ти ли ще ми кажеш как живеят хората там!! Обикалям и по другите източноевропейски кочини....та айде ,спести ми размишленията си умни....
  • 55 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    0 0 Отговор
    Аз съм бил там......
    Има една топола под навес на брега на реката като пътуваш към Босна ....
    А преди нея е лагера.....могилите още си стоят.
  • 56 САЙГОН

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Колимор":

    Тва да сравняваш Бял народ като Хърватите с Арабски ц.....ингуни вмирисани е направо жалко и смешно....колко литра ракия прекара до сега
  • 57 Аристотел Български

    11 4 Отговор
    Алоооооо, за съжалените само можем да се учим от хърватите, на светлинни години са от нас. Скоро ще ползват и еврото. През 2-3 години ходя, на почивка за седмица там предимно Дубровник, невероятно е който не е ходил му го препоръчвам и адриатическите острови са уникални. Имаме сходна история и те са се били с окупаторите ппаразитии сърби, невероятни патриоти са и по отношение на езика им е по стар от сръбският доста. Дубровник е бил нещо невероятно през средновековито демократична търговска република дори е имала няколко деситилетия по висок стандарт от богата Венеция. Прототипа на първата държавна безплатна аптека за всички граждани без ограничение, 2 седмичната каратина на акостиралите кораби, държавна житница, първота кафене, една от най богатите библиотеки в късното средновековие и градска безплатна болница и тн и тн. Крадливитее сърби да си гледат Косово поле, щото ако се върнат откраднатите Войводина от Унгария, Тимошкият и Нишкият санджаци ограбении от Бълтария с помоща на Русия , а и западните покрайнини, ще останат колко Габровски окръг.
  • 58 24601

    6 1 Отговор
    Агент Вучан изпуска северните измисленяци и рали да се захване с хърватите. Е на това ми викам мултитаскинг 😂😂😂😂😂
    Силите на Мордор не знаят почивка🦁
  • 59 Пловдив

    5 4 Отговор

    До коментар #39 от "Колимор":

    Аве мен г-н бизнесмен,три години живях в Словения, на границата с Италия и Хърватия,всеки месец съм бил в Риека и остров Кърк,само да ти кажа че говоря доста добре езика и съм имал отношение с Хърватите,100 години са пред нас ,300 км море, пътищата светят , заплати двойни на нашите,цени като тук.
    Та нещо ти е било сбъркано да не си намериш хора,я заплата ,я работно време.

    Коментиран от #60, #62

  • 60 ВАРНА

    3 5 Отговор

    До коментар #59 от "Пловдив":

    Всичко описано е вярно, защото и аз бях в Риека, по служба, но ...душите им са студени. Богати ,а бездушни.Това ме впечатли. Няма я тази наша топла душичка, макар и бедна. Някак студена ледена кралица е Хърватска . Учтиви по задължение. Не ми е по вкуса.Мерси

    Коментиран от #63

  • 61 Голем смях

    6 1 Отговор
    Руските подлоги да свикват.
  • 62 Голем смях

    11 2 Отговор

    До коментар #59 от "Пловдив":

    Прав си ,но там не бръснат руснаците за слива ,нямат русофили ..и ..са католици.Православните са най-бедните и изостанали в Европа.Лизачите на Россия са в гъбите .Сърбите са въздухари и ще ядат руската хурка ,както ние я ядохме 50 години.Колкото по-далече от азиатските примати,толково по-богат и по-добре си.
  • 63 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "ВАРНА":

    Прочетете коментар 24 и ще разберете защо хърватите са се държали студено с теб.
  • 64 Това, което не се казва

    4 2 Отговор
    Е, че хърватска в периода на ВСВ 41-45г, е единствената страна в СВЕТА, създала в лагерния комплекс Ясеновац лагери специално за ДЕЦА, където целенасочено са били избити около 20 000 сръбски деца. Заедно с майките им и други "малоценни" етноси са унищожени между 100 000 и един милион сърби, евреи и сиг@ни под ръководството на анте павлич. Хърватска НИКОГА не се е разделяла с нацизма.
  • 65 ИЗНУДВАНЕТО ЗАПОЧНА

    3 2 Отговор
    ЕЙ, ВУЧИЧ,РАЗБРА ЛИ ,ПОЧНЧХА ТЕ???НЕ СЕ УЧУДВАЙ!!! КРЕТЕНИТЕ ОТ БРЮКСЕЛ ТИ КАЗАХА ДА СЕ ВЪЗДЪРЖАШ ОТ ЗАСИЛВАНЕ НА ОТНОШЕНИЯТА С РУСИЯ И ВЕДНАГА ИЗКОМАНДВАХА НА МАРИОНЕТКИТЕ ДА ТЕ ПРЕСИРАТ КАКТО И КОГАТО МОГАТ...ПРИНУДА,ПРИТИСКАНЕ ,ОПЛЮВАНЕ И Т.Н. ТАКА ЩЕ ТЕ ТРЕТИРАТ ОТ ТУК НАТАТЪК,ДОКАТО КЛЕКНЕШ...НО ЧЕСТ ТИ ПРАВИ ЧЕ НЕ ИСКАШ ДА ПОПАДНЕШ СРЕД ТАЯ ФАШИСТКА,ТАЛИБАНСККА СБИРЩИНА..ТАМ Е ЕДИН НЕЧУВАН И НЕВИЖДАН ДИКТАТ ДО СЕГА..ЗА УНИЖЕНИЕТО ДА СИ ЧЛЕН ,СЕ ИЗКУПУВА С ДАВАНЕ НА МИЛЯРДИ НАПЕЧАТАНИ ЕВРОХАРТИЙКИ ,ЗАРАДИ КОЕТО ДЪРЖАВИТЕ СЕ НАТИСКА ДА ВЛЯЗАТ ТАМ...ТОВА Е СИЛАТА ,ТОВА Е ВЛАСТТА НА ТЕЗИ ХАРТИЙКИ, ДЕРУГОТО СЕ ВИЖДА ПЕРФЕКТНО ЯСНО.
Новини по държави: