Last news in Fakti

22 Юли, 2022 09:45 1 879 14

Италианка и руснак излязоха заедно в открития космос

  • италианка-
  • руснак-
  • космос-
  • открит-
  • мкс

На фона на напрежението около войната в Украйна

Италианка и руснак излязоха заедно в открития космос - 1
Източник: Shutterstock

Италианска астронавтка се присъедини към руски космонавт в рядко космическо шоу, демонстриращо единство, докато напрежението около Украйна продължава в родните им страни, предаде Асошиейтед прес.

Саманта Кристофорети си партнираше с руснака Олег Артемиев в работата по инсталирането на най-новата роботизирана ръка на Международната космическа станция (МКС). Механичният накрайник с дължина 11 метра, предоставен от Европейската космическа агенция, беше изстрелян в орбита с руска лаборатория миналия месец юли, предаде БТА.

Наскоро смененият шеф на Роскосмос Дмитрий Рогозин заплаши да спре дейностите по инсталирането на съоръжението, като постави под въпрос излизането в открития космос. След руското нахлуване в Украйна през февруари, Европа се оттегли от сътрудничеството си с Москва за мисия до Марс.

Въпреки проблемите на Земята, обитателите на МКС, които в момента са седем, многократно подчертават, че се справят добре, както и екипите за контрол на полетите в Хюстън и Москва. В момента на борда има трима американци, трима руснаци и италианката.

Руските космонавти обикновено излизат заедно на космически разходки, въпреки че преди години астронавтите на НАСА и Европейската космическа агенция понякога се присъединяваха към тях, отбелязва Асошиейтед прес.

Преди да се заеме с работата по инсталирането на роботизираната ръка, Артемиев пусна в космоса десет минисателита, един по един, за събиране радиотехнологични данни. Всеки от тях тежеше само по половин килограм.

Първите шест се отдалечиха безпроблемно, но седмият се докосна до соларното крило и рамката на МКС. Артемиев каза, че контактът е бил много лек. От НАСА се съгласиха, че нямат притеснения за щети.

От руския екип за контрол на мисията пък призоваха Олег Артемиев да бъде по-внимателен и да промени позицията при пускането на последните три спътника.

Италианката и руснакът останаха в открития космос седем часа и пет минути, уточни ДПА.

Това беше първото излизане в открития космос за Кристофорети, единствената жена в отряда на астронавтите на Европейската космическа агенция. Артемиев, който в момента е командир на МКС, направи шестата си космическа разходка.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не знаех

    16 3 Отговор
    че са отишли чак до телескопа Хъбъл на разходка. Да погледат на живо Вселената.
  • 2 Механик

    17 6 Отговор
    Мислили сте за тия хора там горе? Как ще се чувстват, ако тука започнат да никнат ядрените гъби? Ние как да е. Ще се изпарим някак си или пък може и да оцелеем и да умираме бавно от радиацията, но сме си на земята.
    А тия там? Да осъзнаеш че си обречен и няма как да ти се помогне е много гадно. Без храна, вода, без възможност да се завърнеш..... Гадно е!

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дедо

    8 8 Отговор
    Ще падне купон!
  • 5 За всеки

    10 24 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    има кораб за спасение. Идваш с един Съюз или Дракон и се връщаш с предходния. Ако никой няма да идва повече слизаш с този с който си дошъл. Ще могат да кацнат там където е най-малка радиацията.

    Коментиран от #6

  • 6 реру

    25 5 Отговор

    До коментар #5 от "За всеки":

    "... Идваш с един Съюз или Дракон и се връщаш с предходния..."

    В заблуда си... С която капсула излетиш /пристигнеш/ - с нея се връщаш /приземяваш, приводняваш/...
  • 7 Гост

    8 13 Отговор
    Няма ги руските туристи да носят пари на италиянците. Само тая среща остана за хубавите спомени.
  • 8 ПРОСТО КИРО И КОКОРА НИ УНИЩОЖАВАТ

    6 14 Отговор
    ТОВА ОПРЕДЕЛЕНО Е ЦИРК, ЦИРК БУШ. ОТ ЕДНА СТРАНА СЕ УНИЩОЖАВАМЕ, ОТ ДРУГА ПРАВИМ ЦИРК ЗА ПЛАНЕТЯНИТЕ.
  • 9 реру

    19 3 Отговор
    Продължават усилените тренировки за мисията на NASA и SpaceX "Crew-5", която ще стартира към МКС не по-рано от 29 септември 2022 год. в състав:

    – NASA - Никол Ман и Джош Касадa;
    – Роскосмос - Анна Кикина;
    – JAXA - Коити Ваката.

    Коментиран от #11

  • 10 Кекс в Космоса

    11 7 Отговор
    Яко. Дружба между народите!
  • 11 23456

    2 23 Отговор

    До коментар #9 от "реру":

    На фона на уж войната в Украйна. И за какво тренират? Да излетят на определена височина (евентуално) уж Космос и да ни разправят после небивалици. Междувременно ще са усвоили едни средства за "мисията". Маймуни сме.

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ...

    3 0 Отговор
    И... Снимка на Хъбъл. Евала
  • 14 факти

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "23456":

    Това с усвояването го има само в източна Европа или общо взето всички примитивни държави като нас ,Русия и.т.н. през които е минал соц, режима.На запад подобни глупости няма.Затова и запада е 100 години пред държавите където е бил комунизма.Ние всички страни от източна Европа които си изпатихме от руското робство сме на един и същи мизерен хал и това няма оправия.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания