Last news in Fakti

4 Август, 2022 15:15 857 4

Южна Корея: Посещението на Пелоси в Тайван е знак за възпиране на Северна Корея

  • южна корея-
  • кндр-
  • президент-
  • пелоси-
  • тайван-
  • посещение-
  • знак

Заяви президентът на страната, Юн Сук-йол

Южна Корея: Посещението на Пелоси в Тайван е знак за възпиране на Северна Корея - 1
Източник: БГНЕС

Президентът на Южна Корея, Юн Сук-йол, каза по време на телефонен разговор с гостуващата в страната му председателка на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, че нейното посещение е знак за възпиране на Северна Корея. Държавният глава на Южна Корея подчерта пред Пелоси, че ще работи в тясно сътрудничество с Конгреса на САЩ за задълбочаване на двустранния съюз, предаде агенция Йонхап.

Първият заместник-съветник по националната сигурност на Южна Корея Ким Те-хьо каза пред репортери, че корейският президент е говорил с Пелоси по телефона в продължение на 40 минути. Малко преди това Пелоси се срещна с председателя на южнокорейския парламент Ким Джин-пьо и двамата обсъдиха регионалната сигурност, икономическото сътрудничество и други въпроси, предаде БТА.

Двудневната визита на Пелоси в Южна Корея включва също посещение в село Панминчжон, намиращо се между двете Кореи. По повод тази планирана визита на Пелоси там южнокорейският президент каза, че тя ще се превърне в знак за възпиране на Северна Корея от Южна Корея и Съединените щати.

По думите на Ким американската представителка е заявила, че съюзниците трябва съвместно да изградят свободен и отворен индо-тихоокеански ред. Официални лица казаха по-рано, че не е планирана лична среща между Юн и Пелоси, тъй като Юн е в лятна ваканция.

Чой Йон-бум, старши президентски секретар по връзките с обществеността, отказа да коментира защо няма да се проведе лична среща между Юн и Пелоси. Запитан защо Юн не се е срещнал с Пелоси, Чой каза пред репортери: „Всичко се решава с оглед на националния интерес“.

Пелоси пристигна в Сеул вчера вечерта на фона на повишеното напрежение между Съединените щати и Китай след посещението ѝ в Тайван. Китай осъди пътуването на Пелоси и започна военни учения около Тайван в знак на протест.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Танк

    4 3 Отговор
    Ми то като не я канят никъде. Се трябва да си поддържа имиджа
  • 2 Taka така

    4 2 Отговор
    Тоя па кви ги говори, къде го чукаш къде се пука ти да видиш
  • 3 Линкълн

    3 1 Отговор
    Юж Корея, Тайван, Япония, Сингапур да станат щат на САЩ за да затвърдят всемогъществото на САЩ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: