Last news in Fakti

23 Август, 2022 10:01 876 0

Пореден журналист убит в Мексико

  • журналист-
  • мексико-
  • застрелян-
  • кола-
  • щат

Прокуратурата в южния щат Гереро съобщи, че Фредид Роман е бил застрелян в колата си в щатската столица Чилпансинго

Пореден журналист убит в Мексико - 1
Източник: БГНЕС

Журналист, ръководил местна новинарска онлайн програма, е бил застрелян вчера в южната част на Мексико, с което броят на загубилите живота си представители на медиите в страната от началото на годината става 15, предаде Асошиейтед прес.

Прокуратурата в южния щат Гереро съобщи, че Фредид Роман е бил застрелян в колата си в щатската столица Чилпансинго.

Програмата на Роман „Реалността в Гереро“ е била насочена главно към политиката на щатско равнище. Роман е списвал и авторска колонка. Според местни медии преди това е издавал и вестник.

Гереро е щат, където наркобанди, въоръжени неформални групи за защита и други групировки редовно влизат в сблъсъци.

2022 г. е една от най-смъртоносните за журналистите в Мексико, смятана в момента за най-опасната държава за журналисти извън зоните на военни конфликти.

Убийството на Роман беше извършено седмица, след като независимият журналист Хуан Архон Лопес беше открит мъртъв в северния граничен щат Сонора. Прокурори казаха, че той е починал от удар в главата. Тялото му е било открито в Сан Луис Рио Колорадо, от другата страна на границата с американския щат Аризона.

Властите казаха, че не е ясно дали нападението срещу Роман е свързано с работата му, с ролята му на представител на местния бизнес при подготовката на панаир или нещо друго.

Макар организираната престъпност често да е замесена в убийствата на журналисти, длъжностни лица в малки градове или политици с политически или престъпни мотиви, също са сред заподозрените. Журналисти, които ръководят малки новинарски медии във вътрешността на Мексико са лесни мишени, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: