Last news in Fakti

23 Август, 2022 11:57 1 253 12

Китай е сериозно засегнат от недостиг на електроенергия

  • китай-
  • електроенергия-
  • недостиг-
  • суша-
  • горещини

Повечето търговски центрове в югозападния китайски град Чунцин отварят само между 16 и 21 часа

Китай е сериозно засегнат от недостиг на електроенергия  - 1
Източник: БГНЕС

Китай е засегнат от недостиг на електроенергия след седмици суша и горещи вълни. Повечето търговски центрове в югозападния китайски град Чунцин отварят само между 16 и 21 часа, за да намалят потреблението си на енергия, съобщиха китайските държавни медии, цитирани от ДПА.

През последните седмици властите в провинция Съчуан призоваха електричеството да бъде ограничено. Драстично по-ниски са нивата на водата в много китайски реки поради продължаващата суша. Сред засегнатите е река Яндзъ, третата по дължина в света, която захранва няколко водноелектрически централи.

В някои от водните резервоари в региона нивото е спаднало до исторически минимуми. Регионът Съчуан е засегнат особено тежко, защото получава 80 на сто от електроенергията си от водноелектрически централи.

Вчера няколко горски пожара бушуваха около мегаполиса Чунцин, за които властите обвиниха горещата вълна и продължаващата суша. Полети бяха отменени, а 1500 души бяха евакуирани от района.

Много области на Китай преживяват най-горещото и най-сухо лято откакто има налични данни. Температурите надхвърлиха 40 градуса многократно на много места през последните седмици.

Държавната информационна агенция Синхуа съобщи, че 14 региона и провинции са засегнати от суша. Местните власти бяха призовани да осигурят водоснабдяването и да създадат изкуствени валежи, ако е необходимо. Така нареченото "засяване на облаци" включва изстрелване на химикали в облаците, за да се генерира дъжд.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аде, бе!

    7 3 Отговор
    Аде, бе!
    Сериозно?
    нали уж там.... от Русия газ... Сибирска тръба, а-у?
  • 2 Пучо Капучо

    5 5 Отговор
    Ами, като има недостиг на ел. енергия, Китай ще е първа дружка на Русия. И тогава...жална им ма@ка на ония фалиментите зад океана...
  • 3 Пентагона притеснен

    4 5 Отговор
    Пентагона притеснен. Китайските военни инженери създадоха абсолютно безшумни подводници, които не могат да бъдат открити в открито море. И тъй като подводниците ще носят управляеми балистични ракети, Пентагонът е особено притеснен.

    Западни анализатори продължават да анализират програмната реч на китайския министър на националната отбрана Вей Фенге на сингапурския форум. Генералът каза, че Китай ще създаде плацдарм за разширяване на военното си присъствие и също така е готов да отговори остро на всяка агресия в Южнокитайско море или Тайван.

    Всъщност Фенге повтори основната реч на лидера на страната Си Дзинпин на конференция по сигурността миналия ноември. Естествено, генералът беше попитан за тестовете на модерни хиперзвукови оръжия на Китай през юли миналата година. Пентагонът е разтърсен от напредъка на Китай в разработването на нови оръжия.

    „Много страни тестват оръжия и не е изненадващо, че Китай го прави. Нашите оръжия са предназначени да защитават националните интереси на Китай“, спокойно отговори генералът на критиците.

    Пентагонът е удивен от бързината и решителността, с която китайските инженери създават нови видове оръжия, които са абсолютно недостъпни за американците.

    Коментиран от #7, #11

  • 4 Чудесна новина, евала

    6 2 Отговор
    В Английския език има един умен израз, “What goes around, comes around” демек, бумеранга ще се върне при теб, хаха.
  • 5 Абе

    7 3 Отговор
    Че дръпнатите очи са си дяволи, е ясно, ама техните платени поклонници от “Възраждане” не са никак по-добри.
  • 6 СИ ДЗИНПИН

    2 5 Отговор
    Си Дзинпин променя драстично плановете си за разговор с Путин
    Китайският президент Си Дзинпин промени плановете си за среща с руския президент Владимир Путин на срещата на ШОС през септември. Според събеседници на изданието това е станало заради посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван.

    В ход е подготовката за пътуването на китайския лидер Си Дзинпин до Централна Азия, за да се срещне с руския лидер Владимир Путин и други лидери на регионална среща на върха в средата на септември. Предварителното добавяне на пътуването към графика на г-н Си беше провокирано от посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван по-рано този месец, което според някои източници беше възприето от Пекин като ескалация на западния натиск върху Китай.

    Срещата на върха на ШОС ще се проведе в Самарканд на 15-16 септември. Отбелязва се, че пътуването до Самарканд ще подчертае целта на Си да развие по-тясно сътрудничество в областта на сигурността със страни, които не са съюзници на САЩ, за да се създаде опора срещу усилията на Запада да сдържа Китай.
  • 7 Сатана Z

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Пентагона притеснен":

    Всички китове в Арктика са обучени и оборудвани от Русия с хиперзвукови ракети срещу соросоидните подводници!

    Z

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Хаха

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Сатана Z":

    Кажи на Путето и неговите платени поклонници от “Възраждане” да ти пратият по телеграма някъв друг виц да копи пеистваш.
  • 9 Е,,,,

    3 0 Отговор
    Китайците и без това не се къпят.
  • 10 Ама, че си мунчо

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сатана Z":

    ,,,,,,,,,
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ЦУН КАЙ УИ

    1 1 Отговор
    А бря а тукашните русофилтаци вече от квичане присипнаха че чайниците щели да громят фащ!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания