Last news in Fakti

2 Юли, 2013 15:02 1 293 1

Вълна от политически убийства заля Мексико в навечерието на местните избори

  • мексико-
  • убийство-
  • избори
Вълна от политически убийства заля Мексико в навечерието на местните избори - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един от кандидат-кметовете за предстоящите местни избори в Мексико беше открит застрелян, съобщи Би Би Си.

Длъжностни лица обясниха, че Рикардо Рейез Замудио е бил отвлечен, докато е присъствал на погребение в щата Дуранго в неделя. Надупченото му с огнестрелни рани тяло е било намерено в понеделник. Властите обвиняват за убийството представители на групировки, свързани с организираната престъпност в страната.

Според партията, чийто член е Замудио, това престъпление цели да внуши страх у хората преди провеждането на изборите на 7 юли. Движение на гражданите призова местните власти да открият извършителя на деянието колкото се може по-бързо.

Според партията, евентуален провал при разследването на престъплението ще покаже невъзможността на държавата да гарантира безопасността на своите граждани и ще подкопае демократичния процес.

Замудио водеше кампания за избирането си на поста президент на общината Сан Димас. Назначението е приблизително равно по влияние на кметската позиция.

Тялото му е било намерено в Тайолтита, главния град в общината. Щатът Дуранго е силно засегнат от престъпно насилие и широк трафик на наркотици.

Смята се, че организираната престъпност в Мексико се ръководи от мафиотския клан Синалоа, стоящ начело на една от няколкото престъпни групировки, обвинени  за вълната от убийства, заляла страната.

Вече няколко кандидати бяха убити в различни части на Мексико в навечерието на изборите.

Лидерът на мексиканската Демократична партия "Революция" - Николас Естрада, беше намерен застрелян миналата седмица.

Двама от кандидатите в щата Синалоа вече се оттеглиха от изборите след убийства на членове на тяхната коалиция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 маляка

    0 0 Отговор
    дпс СА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ УБИЍЦИ
Новини по държави: