Last news in Fakti

26 Август, 2022 15:25 1 679 5

Рекордно ниско потребителско доверие в Германия

  • германия-
  • потребителско-
  • доверие-
  • цени-
  • инфлация

Германското потребителско доверие продължава да намалява и през септември ще достигне ново рекордно ниско ниво

Рекордно ниско потребителско доверие в Германия - 1
Източник: Shutterstock

Германското потребителско доверие продължава да намалява и през септември ще достигне ново рекордно ниско ниво, тъй като домакинствата започнаха да натрупват спестявания, за да посрещнат бъдещите си сметки за енергия. Така склонността им към покупки също спада, показват резултатите от проучване на германския потребителски климат, проведено от фирмата за пазарни изследвания Ге еф Ка (GfK), цитирани от ДПА.

Прогнозният индекс на потребителското доверие спада до -36,5 през септември спрямо -30,9 през август. Очакваше се намалението да е по-умерено до -31,8. Сред компонентите на индекса минимално повишение отчитат икономическите перспективи и тези за доходите, докато склонността към покупка регистрира леко влошаване през настоящия месец.

Притесненията от значително по-високи разходи за енергия през идните месеци принуждава много домакинства да вземат предпазни мерки и да заделят пари за бъдещите сметки, каза Ролф Буркл, експерт на Ге еф Ка. Това допълнително утежнява потребителския климат, тъй като домакинствата разполагат с по-малко налични средства за други покупки.

Ситуацията вероятно ще се влоши през следващите месеци, ако предлагането на горива, особено газ, е недостатъчно, за да отговори на търсенето през зимата, което допълнително би подтикнало инфлацията, отбелязва изследователската група.

Според тях за устойчиво възстановяване на потребителския климат в Германия трябва да се предприемат мерки за борба с инфлацията.

След два последователни месеци на спад икономическите очаквания нараснаха с 0,6 пункта до -17,6 през август.

Въпреки че в сравнение с юли индексът се подобри, рискът от рецесия остава висок. Нарастващите цени на енергията, опасенията относно наличността ѝ, съчетани с проблеми с доставките, биха направили рецесията още по-вероятна, отбелязват експертите.

Индексът на перспективите пред доходите се покачи с 0,4 пункта до -45,3 през август. Потребителите очакват цените на енергията да скочат през следващите месеци. Инфлацията ще навреди на покупателната способност на частните домакинства, като ще гарантира, че негативните очаквания пред доходите няма значително да спаднат.

Склонността към покупки е по-ниска с 1,2 пункта до -15,7 през август. Това беше седми пореден месец, в който индекса върви надолу, както и най-ниско ниво от кризата през октомври 2008 г.

Междувременно склонността към спестяване сред германските домакинства се увеличи рязко със 17,6 до 3,5 през август. Това е най-високата стойност на показателя от повече от 11 години.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    17 2 Отговор
    Ще духате вурста !

    Коментиран от #4

  • 2 Сатана Z

    11 2 Отговор
    Единственото удоволствие останало на Немците при посещаването на верига за хранителни стоки е да помъкнат от вкъщи един чувал с бутилки и кенове за да ги върнат срещу 25 цента парчето.

    Z
  • 3 Дедо

    6 2 Отговор
    Че какво да потребяваме от Германия, като всичко германско се произвежда в Турция, Южна Корея, Тайван и т.н.
  • 4 Я......

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ами":

    Щото ти и баща ти не си лижете под кожичката за сол вече 80 год :(
    Та за Германците се замислил :(
  • 5 САЩ

    3 0 Отговор
    Като в България
    Всички политици станаха като нашите
Новини по държави: