Last news in Fakti

30 Август, 2022 08:45 810 6

Шест милиона афганистанци са изложени на риск да гладуват

  • афганистан-
  • талибани-
  • бедност-
  • риск-
  • криза-
  • оон-
  • глад

Афганистан е изправен пред задълбочаваща се бедност

Шест милиона афганистанци са изложени на риск да гладуват - 1
Източник: БГНЕС

Предупреждавайки, че Афганистан е изправен пред задълбочаваща се бедност, като 6 милиона души са изложени на риск да гладуват, зам.-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс призова донорите да възстановят финансирането на икономическото развитие и незабавно да осигурят 770 милиона долара, за да помогнат на афганистанците да преживеят зимата, докато САЩ спорят с Русия кой трябва да даде парите, предаде Асошиейтед прес.

Грифитс каза пред Съвета за сигурност на ООН, че Афганистан е изправен пред множество кризи – хуманитарна, икономическа, климатична, финансова и криза, свързана с глада.

Конфликти, бедност, климатични трусове и продоволствена несигурност „отдавна са тъжна реалност“ в Афганистан, подчерта Грифитс, но изтъкна, че това, което прави настоящата ситуация „толкова критична“ е спирането на широкомащабната помощ за развитие откакто талибаните завзеха властта преди една година.

Повече от половината от населението на Афганистан – около 24 милиона души, се нуждае от помощ, а близо 19 милиона са изправени пред остри нива на продоволствена несигурност, каза Грифитс. „Тревожим се“, че числата скоро ще станат по-лоши, защото студеното време през зимата ще доведе до рязък скок във вече високите цени на горивата и храните.

Зам.-генералният секретар на ООН каза, че спешно се търсят 614 милиона долара за подготовка за зимата, като с тях ще се ремонтират и подобрят места за подслон и ще бъдат осигурени топли дрехи и одеяла. Други 154 милиона са нужни за храна и други доставки, преди лошото време да прекъсне достъпа до някои райони.

Грифитс каза, че талибаните „не разполагат с бюджет, който да инвестират в собственото си бъдеще“ и е ясно „че трябва да започне някаква подкрепа за развитие“.

Тъй като над 70 на сто от афганистанците живеят в селски райони, Грифитс предупреди, че ако селското стопанство и животновъдството не бъдат защитени, на риск ще бъдат изложени животът на хиляди хора и поминъкът им, а възможността на страната да произвежда храна ще бъде застрашена.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАЩ

    8 0 Отговор
    Чоредната ликвидирана от режима във ФАЩ страна.
  • 2 Линкълн

    10 0 Отговор
    40 милиона население 6 милиона гладуват означава че 34 милиона са богатите авфанци, а след сключване на договори с Москва и Пекин, глада ще го предолеят за няколко седмици, въпросът е България как ще изхрани малкото си жители които чакат на всеки шест месеца кой коруприан ще ги управлява с още над 240 депутата
  • 3 Българските турци

    7 0 Отговор
    Светът сега ли се сети за Афганистан ?!... От 40 години хората които са останали там безтуй си гладуват...без никакви рискове !!!
  • 4 Очевидец

    10 0 Отговор
    А колко милиона българи ще гладуват и студуват през наближаващата зима?
  • 5 хараре

    4 0 Отговор
    Тези шест милиона афганистанци ще преминат телената ни ограда и ще бъдат настанени в центровете за бежанци. Още 11 милиарда дългове за България ще следват.
  • 6 Геша

    3 0 Отговор
    САЩ ДА ГИ ИЗДЪРЖА.
Новини по държави: