Last news in Fakti

5 Септември, 2022 21:39 1 841 15

Германия запазва две от трите си атомни централи като резерв до пролетта

  • атомни-
  • централи-
  • германия-
  • резерв-
  • електроенергия

Това е част от резервен план, препоръчан от мрежовите оператори

Германия запазва две от трите си атомни централи като резерв до пролетта - 1
Източник: БГНЕС

Германия ще запази две от трите си останали ядрени централи на разположение за производство на електроенергия до април. Това е част от резервен план, препоръчан от мрежовите оператори, провели стрес тестове на електропреносната система, за да оценят рисковете за нея от евентуална ескалация на енергийната криза, съобщи германското правителство, цитирано от световните агенции.

Атомните централи "Изар 2" и "Некарвестхайм 2", с капацитет от 1400 мегавата всяка, и оперирани от енергийната компания Е.ОН (E.ON), както и третата централа - "Емсланд", трябваше да бъдат окончателно спрени до 31 декември, припомня Ройтерс.

Сега обаче животът на "Изар 2" и "Некарвестхайм 2" може да бъде удължен до април 2023 г., за да помогнат при евентуален недостиг на електроенергия през зимата, обяви правителството.

Министърът на икономиката Роберт Хабек каза, че рисковете от ядрената технология налагат запазване на плана за прекратяването ѝ в Германия, но ограничените доставки на руски газ оправдават мярката.

Комбинацията от проблеми, като спирането на атомни електроцентрали във Франция, горещата вълна, възпрепятстваща производството на водноелектрическа енергия, и проблеми с транспортирането по вода на въглища заради ниско ниво на реките, може да натовари електропреносната мрежа на страната тази зима, алармира още Хабек, цитиран от Асошиейтед прес. "Поради всички тези рискове не можем да разчитаме на наличието на достатъчно електроцентрали, за да стабилизираме електрическата мрежа в краткосрочен план, ако има недостиг на енергия в съседните ни страни".

Правителството вече обяви множество мерки за внос на газ от различни източници и повторно активиране на електроцентрали, работещи с въглища и петрол, като същевременно призовава гражданите да пестят колкото е възможно повече енергия, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 082

    11 3 Отговор
    Ей Джамбазки тиготура
  • 2 Запазвайте

    9 15 Отговор
    всичко, че ще ви трябва. Ако искате газ - въоръжете украинците и то по-скоро докато
    не са размислили.

    Коментиран от #5

  • 3 Жажака от кремъл

    26 3 Отговор
    тази зима ще замрази германците. Като при Сталинград.
  • 4 Препоръка от мрежов оператор

    3 11 Отговор
    Пак пълнете гушата на Путин.
  • 5 Така де

    25 1 Отговор

    До коментар #2 от "Запазвайте":

    Ако още известно време всички въоражават укрите, газ няма да трябва на никой
  • 6 Йеронимус БОШ

    36 1 Отговор
    Трябва да си тотален идиот , за да си спреш работеща , здрава и печеливша АТОМНА ЦЕНТРАЛА !

    Коментиран от #8

  • 7 Слънчев вятър

    14 1 Отговор
    Хабек, къде са твоите принципи и високи идеали?
  • 8 Ганьо

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Йеронимус БОШ":

    Или продажник за жълти стотинки като нас
  • 9 БОЗА

    16 1 Отговор
    Типичен пример,за двойни стандарти...абе,кво стана с гретето-още ли ви говори,за зелени чудесии...или рязко ви мина... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 10 Левски

    13 3 Отговор
    А ще трябва да мислите и Украйна как да захранвате не само за вашите фашистки германски ........! Нали с украйна имате обща фашистка идеология!
  • 11 шолци молци

    11 2 Отговор
    oтръцкаx се с коварния план цяла зима да дърпам безплатен ток от окраинските съветски аец-и
  • 12 Tърновец

    10 2 Отговор
    Браво а ние да вземем примера на другите - и Унгарци и Британци и Французи и Турци строят нови реактори, рестарт на Белене и на двата блока преждевременно затворени в Козлодуй. Спомня ли си някой как преди години в Бупал Индия стана взрив ив химическия завод на Юнион Карбайт от US и загинаха повече от 2500 човека - че защо тогава Зелените не обявата хим заводите за опасни както обявиха реакторите в Германия. Аварията във Фукушима не беше техническа грешка а природна стихия, в, за разлика от взрива в Бупал

    Коментиран от #13

  • 13 Реакторите за Белене

    4 10 Отговор

    До коментар #12 от "Tърновец":

    стават само за скрап. Никой даже не знае какво са ни пратили. Оказва се
    някакви железа събрани някак си. Ама нали министърката от ГЕРБ сега
    пак точи зъби.
  • 14 Ръб

    5 3 Отговор
    Много са утрепани. За нищо не стават.
  • 15 Охо-бохо

    8 0 Отговор
    Това не е зелено и не е фешън. Зелени са само на банките комините.
Новини по държави: