Last news in Fakti

9 Септември, 2022 09:31 955 5

Заловиха високопоставен член на Ислямска държава

  • турция-
  • ислямска държава-
  • заловен-
  • високопоставен-
  • лидер

Турската полиция е заловила високопоставения член на Ислямска държава Башар Хатаб Газал ас Сумайдаи

Заловиха високопоставен член на Ислямска държава - 1
Източник: Shutterstock

Турската полиция е заловила високопоставения член на Ислямска държава Башар Хатаб Газал ас Сумайдаи, предаде Анадолската агенция, като цитира президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Ислямистът, с кодово име Абу Зейд, е заловен в Турция при операция на полицията и турското разузнаване, заяви Ердоган пред журналисти на връщане от обиколка на Балканите, съобщава Анадолската агенция, цитирана от Ройтерс.

По думите на Ердоган Сумайдаи е „третият човек“ в Ислямска държава след бившия лидер Абу Бакр ал Багдади и Абу Хасан ал-Хашими ал-Курейши, който е брат на Ал Багдади и е смятан за действащия лидер на терористичната организация.

Турски телевизионен канал твърди, че в доклад на Съвета за сигурност на ООН се посочва, че терористът с име Башар Хатаб Газал ас Сумайдаи всъщност е Абу Хасан ал-Хашими ал-Курейши - иракчанин, който щял да бъде новият самопровъзгласил се халиф и следователно върховен лидер на Ислямска държава, информира Франс прес.

Ердоган заяви, че боецът е бил задържан в Истанбул при опит да влезе в Турция. Въпреки че е опитал да промени външния си вид с перука и е използвал фалшиви документи, силите за сигурност са го заловили, тъй като е бил наблюдаван много преди да възнамерява да влезе в Турция.

Турският президент каза, че след като е бил разпитан от полицията и служители на разузнаването, боецът е предаден на турското правосъдие.

Ислямска държава беше разгромена в Ирак през 2017 г. и в Сирия две години по-късно, но спящи клетки на групировката все още извършват нападения и в двете страни, припомня Франс прес, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    2 1 Отговор
    Забрадката му ще е била Версаче.
  • 2 Няма ли сега от ЕС да врякнат

    6 0 Отговор
    Че са му нарушени правата? Няма ли Гърция пак да определи задържането му като груба провокация на нейният суверинитет?
  • 3 Хвърля хора от скали реже ръце

    2 0 Отговор
    Терориста Юлиян Борисов Георгиев от Перник работи за Исламска Държава!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 русия е ислям

    0 0 Отговор
    Някой руснак ще да е заловен отново.
Новини по държави: