Last news in Fakti

9 Септември, 2022 11:39 1 829 17

Траур във Великобритания, крал Чарлз III ще направи обръщение

  • кралица елизабет-
  • траур-
  • чарлз трети-
  • великобритания-
  • обръщение

От днес започва траур в страната, а държавното погребение ще се състои до две седмици

Траур във Великобритания, крал Чарлз III ще направи обръщение - 1
Източник: БГНЕС

"Моментът, в който историята спира", така Би Би Си определи новината за смъртта на най-дълго управлявалият британски монарх кралица Елизабет Втора, предаде БНР.

Държавен глава на Обединеното кралство вече е синът ѝ - крал Чарлз Трети. От днес започва траур в страната, а държавното погребение ще се състои до две седмици.

В знак на траур след кончината на кралица Елизабет Втора знамената пред посолството на Великобритания в София и пред резиденцията на посланика на Обединеното кралство в столицата са свалени наполовина. Пред двете сгради има оставени цветя в памет на кралицата.

Новият крал на Обединеното кралство Чарлз Трети и съпругата му Камила, която сега е кралица-консорт, останаха в Балморал през нощта, заедно с другите деца на покойната кралицата – принцеса Ан и принцовете Андрю и Едуард. Те бяха придружени също от съпругата на Едуард – Софи, както и от внуците на покойната кралица и синове на Чарлз– принцовете Уилям и Хари.

Новият крал Чарлз Трети ще оглави траура, след като днес се завърне от Балморал, където прекара нощта. Кралицата почина вчера следобед в шотландското си имение.

В Лондон Чарлз Трети ще направи обръщение към нацията, от което вероятно ще научим повече подробности какво ще се случва през следващите дни. Днес за първи път в качеството си на крал той ще се срещне с британския премиер Лиз Тръс.

Камарата на общините няма да отвори както бе планирано в 9.30 по Гринуич, това сега ще стане по обед местно време.

Депутатите в Камарата на общините и благородниците в Камарата на лордовете ще бъдат поканени да отдадат почит на покойната кралица по време на сесия, ръководена от Лиз Тръс, която може да продължи до късно вечерта.

Не се очаква правителството да върши днес никаква друга работа, освен ако не възникне нещо изключително извънредно. Тръс и висши министри ще посетят обществена възпоменателна служба в катедралата „Сейнт Пол“ през деня.

По-късно правителството ще потвърди продължителността на националния траур, който се очаква да бъде около 12 дни.

Ще бъде определен и денят на погребението, който вероятно ще бъде официален почивен ден под формата на Ден на национален траур.

В централен Лондон ще бъдат възпроизведени 96 топовни салюти, колкото бяха годините изживени от кралицата.

Навсякъде по сградите на монархията и официалните правителствени сгради, на сгради и бази на въоръжените сили знамената ще бъдат свалени наполовина.

На много места ще се проведат възпоменателни събития, ще има книга за изказване на съболезнования.

Държавно погребение трябва да бъде организирано в рамките на две седмици, най-вероятно на десетия ден.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ром Бакарди

    21 0 Отговор
    Ша бъда сапричастен кам тоз траур. Пунежи ни ги кльопам много много ингилизити-ша спра да варя ракиа и лютиница. Еднувременну! Тъкмо бях набарал идно грозде за без паре, и идни патлажан, чушки, домате.....ама тъй ша е! Животат прудалжава.

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    28 1 Отговор
    Изключвам си интернет и телевизията за 10 дни и ще чета Записки по българските възстания, докато отшуми истерията със смъртта на Кралицата!
  • 4 8475

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ром Бакарди":

    Историята може и да спира за ингилизите, но нашата ракия и лютеница нищо не може да я спре.
  • 5 КолониалниЗависимитеМедии

    21 1 Отговор
    Очертава се поне до края на месеца всяка втора "новина" по колониалните медии да е за споминалия се дpът бабушкeр.
  • 6 ппп

    20 2 Отговор
    Айде стига "извънредни" новини за това бабе бе! Не чувствате ли че преминахте мярката?! Хвърлила е топа, време и беше, какво ни интересува нас в България за нея? Траури, обръщения... Писна ми.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Zaпобеду

    18 1 Отговор
    Тая ще се усмърди за десет дни
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ха ха ха

    15 2 Отговор
    А стига сте ни занимавали стая престаряла старица ,никому не нужна и на всеки му втръснала от всякъде . Време и беше .......

    Коментиран от #11

  • 11 555

    8 9 Отговор

    До коментар #10 от "Ха ха ха":

    Простотията българска е безкрайна.
  • 12 Хихихи..

    11 1 Отговор
    Крал,Кралица,Албион и мъглица..Айде зад Ламанша! Нямате място на Изток!
  • 13 плюс минус

    10 1 Отговор
    Ако сме човеци, трябва да уважим смъртта на кралица Елизабет.
    Бих добавила: " дай ,Боже, всекиму такова дълголетие!"
    Но наистина векове наред Великобритания е гледала само и само единствено своите имперски и колониални интереси.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бабето показа че

    5 0 Отговор
    Може да се умре и от лежане и мързел😂😂😂😂
  • 16 Коментарите по долу показват

    2 4 Отговор
    Че ганю си заслужава съдбата и няма да се промени никога
  • 17 ЦарВул

    1 0 Отговор
    Тази отживелица-крале,кралици,царе,царици са за задния двор на историята!!За к,ъв им плаща държавата,за да ги издържа?Та те не вършат и за една лира работа!!Ама т,ва тяхното си е простотия до шия!!Е к,ва е разликата между нея и мен например??И тя е човек като мен и ходеше до тоалетната до като можеше,после памрперса и накрая край-летален изход и ИМАШЕ ЧОВЕК,НЯМА ГО ВЕЧЕ!!ДОРИ С НЕЯ И БЕЗ НЕЯ АНГЛЕТАТА СИ ОСТАВАТ НАЙ ГОЛЯМАТА КОЛОНИАЛНА ДЪРЖАВА В СВЕТА!!Т,ВА Е ОТЖИВЕЛИЦА И СЛЕДВА ДА ГО РАЗБЕРЕМ И ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ ДА ГИ ОТПИШЕМ ОТ ДНЕВНИЯ НИ РЕД!!МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА МИ КАЖЕ КАК Е СТАНАЛА ЕДИН ОТ НАЙ ГОЛЕМИТЕ БОГАТАШИ В СВЕТА!!А СЕГА ПЪК И НЯКАКЪВ НЕИН РОДНИНА ЩЕ СЕ ГРИЖИ ЗА КУЧЕТАТА И!!АКО Т,ВА НЕ Е ПРОСТОТИЯ НЕ ЗНАМ КОЕ Е??ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ??КУЧЕТАТА??ПЪК И МНОГО Е ИНТЕРЕСНО,ЧЕ АНГЛЕТАТА НЕ СА ИМАЛИ ЗА КРАЛИЦА "КАМИЛА"-НЕ ЗНАМ ЕДНОГЪРБА ИЛИ ДВУГЪРБА??СЕГА ВЕЧЕ ЩЕ ИМАТ?!ОТ ТАЗИ ИНСТИТУЦИЯ НИЩО НЕ ЗАВИСЕШЕ И НЯМА ДА ЗАВИСИ!!ВСИЧКО СЕ РЕШАВА ОТ ПАРЛАМЕНТА И СЕНАТЪТ ИМ!!ТАЗИ Е БИЛА КАКТО И СИНЪТ И ЩЕ БЪДЕ ЕДИН ПАНОПТИКУМТ.Е.ЕДИН ФИГУРАНТ,КОЙТО СЕ КИЧИ СЪС ЗВАНИЯ И ОРДЕНИ И КУЧЕТА,КАМИЛИ,КОНЕ И ЗАМЪЦИ!!КАК Е ПЛАЩАЛА ДАНЪЦИ НА ТЕЗИ ЗАМЪЦИ И ДВОРЦИ БЕЗ ДА Е РАБОТИЛА И ЕДНА СЕКУНДА В ЖИВОТА СИ И КАКТО И СИНЪТ И НЕ Е РАБОТИЛ И НЯМА ДА РАБОТИ НИЩО!!!ХА!ХА!ХА!Е НАКРАЯ КАТО КУЛТУРЕН ЧОВЕК ЩЕ КАЖА:БОГ ЩЕ Я СЪДИ,НО НЕ ЗНАМ КОЙ БОГ!!ТЕ НЕ СА ИЗТОЧНО ПРАВОСЛАВНИ,ЗАПАДНО ПРАВОСЛАВНИ,МОХАМЕДАМИ,БУДИСТИ!ТЕ СА ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО-ХЕМ КРАЛИЦА/КРАЛ/И ШЕФ НА ЦЪРКВАТА/ТЯХНАТА/!!КАЗАХ!!ЗА УМ
Новини по държави: