9 Септември, 2022 12:53 1 046 2

Индия ограничава износа на ориз, което може да подхрани инфлацията на храните

  • индия-
  • износ-
  • ориз-
  • инфлация-
  • храни

Страната забрани износа на натрошен ориз и наложи 20 процента мито върху износа на други различни видове ори

Индия ограничава износа на ориз, което може да подхрани инфлацията на храните - 1
Източник: Shutterstock

Индия забрани износа на натрошен ориз и наложи 20 процента мито върху износа на други различни видове ориз, предаде Ройтерс. Страната се опитва да увеличи доставките и да успокои местните цени след мусонни валежи под средните, които ограничиха насажденията.

Индия е най-големият износител на ориз в света, доставяйки в повече от 150 страни. Затова всяко намаляване на доставките ще увеличи натиска върху цените на храните, които вече се покачват поради сушата, горещите вълни и руската инвазия в Украйна.

Новото мито вероятно ще обезсърчи търговците да правят покупки от Индия и ще ги подтикне да се насочат към съперниците ѝ Тайланд и Виетнам, които се борят да увеличат доставките и цените.

Правителството изключи парения ориз и ориз басмати от експортното мито, което влиза в сила от днес.

Ню Делхи забрани изцяло износа на натрошен ориз, който няколко бедни африкански страни внасят за човешка консумация, въпреки че той се използва главно за фуражни цели.

Митото ще засегне белия и кафявия ориз, които представляват повече от 60 процента от износа на Индия, каза Б. В. Кришна Рао, президент на Асоциацията на износителите на ориз в Индия. "С това мито индийските доставки на ориз ще станат неконкурентоспособни на световния пазар. Купувачите ще се насочат към Тайланд и Виетнам", допълни той.

Индия отговаря за 40 процента от световните доставки на ориз и се конкурира с Тайланд, Виетнам, Пакистан и Мианма на световния пазар.

Валежите под средното ниво в ключови щати производители на ориз като Западен Бенгал, Бихар и Утар Прадеш породиха опасения относно добивите. Тази година страната вече забрани износа на пшеница и ограничи доставките на захар.

Индийският износ ще спадне с най-малко 25 процента през следващите месеци заради митото, коментира Химаншу Агарвал, изпълнителен директор на "Сатям Баладжи" (Satyam Balajee), най-големият износител на ориз в Индия.

Износителите искат правителството да предостави известни облекчения за вече подписаните договори за износ с кораби.

"Купувачите не могат да платят 20 процента повече от договорената цена и дори продавачите не могат да си позволят да платят таксата. Затова правителството трябва да освободи вече подписаните договори от нея", заяви Агарвал.

Износът на ориз от Индия достигна рекордните 21,5 милиона тона през 2021 г., повече от комбинираните доставки на следващите четирима най-големи износители на зърно в света: Тайланд, Виетнам, Пакистан и САЩ.

Индия е била най-евтиният доставчик на ориз с огромен марж и това е предпазило африкански страни като Нигерия, Бенин и Камерун до известна степен от покачване на цените на пшеницата и царевицата, каза базиран в Мумбай дилър на глобална търговска фирма. Той обясни, че с изключение на ориза, цените на всички хранителни култури са се покачвали. Сега и той се е присъединил към тях.

Забраната за доставки на натрошен ориз може да повлияе зле и на покупките на Китай за фуражни цели, заключи той. Китай беше най-големият купувач на натрошен ориз с покупки от 1,1 милиона тона през 2021 г., докато африкански страни като Сенегал и Джибути купуваха натрошен ориз за храна на жителите си.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишо

    9 0 Отговор
    Украинското зърно за Африка йок, всичко за богатите западняшки спекулативни.
  • 2 Стига плюскахте бе

    6 0 Отговор
    Западняци!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания