Last news in Fakti

14 Септември, 2022 17:07 924 5

Здравни организации призоваха за договор срещу изкопаемите горива

  • сзо-
  • здравни-
  • организации-
  • изкопаеми-
  • горива

Повече от 200 организации и неправителствени групи, специализирани в здравеопазването, призоваха днес за разработването на "договор за неразпространение на изкопаемите горива"

Здравни организации призоваха за договор срещу изкопаемите горива - 1
Източник: БГНЕС

Повече от 200 организации и неправителствени групи, специализирани в здравеопазването, призоваха днес за разработването на "договор за неразпространение на изкопаемите горива", посочвайки "сериозните заплахи за здравето на хората и планетата", които те представляват, предаде Франс прес.

Текстът на апела, подписан и от Световната здравна организация (СЗО), призовава за "правно обвързващ глобален план" за "поетапно премахване на настоящото производство и използване на изкопаеми горива" - основния източник на емисии на парникови газове, които водят до климатичните промени, предаде БТА.

Той също така призовава за "незабавно спиране на всяка дейност и инвестиции в проучване, добив и изграждане на инфраструктура" и за "осигуряване на справедлив преход за всеки работник, всяка общност и всяка държава".

Такъв договор би могъл да наподобява "Рамковата конвенция на СЗО за борбата с тютюнопушенето", приета през 2003 г., подчертават подписалите страни. Те наблягат на последиците от изгарянето на изкопаеми горива върху човешкото здраве, по-специално замърсяването на въздуха, което е "причина за повече от седем милиона преждевременни смъртни случаи всяка година" по света.

Подписалите страни също така припомнят, че изменението на климата "изостря други здравословни проблеми и застрашава здравните системи", създавайки например „идеални условия за предаване на болести чрез храната и водата, и разпространението на болести, предавани от преносители", като маларията или лаймската болест.

В текста се отбелязва, че увеличаването на екстремните метеорологични явления, свързани с глобалното затопляне, също има пряко въздействие върху човешкото здраве, със "сериозни последици върху психичното здраве, изостряйки безпокойството и депресията, особено сред младите хора".

"Съвременното пристрастяване към изкопаемите горива не е просто акт на екологичен вандализъм. От здравна гледна точка това е самосаботаж", посочи в изявление генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

„В областта на общественото здравеопазване не можете да се борите с болест, без да кажете какво я причинява“, каза пред АФП Диармид Кембъл-Лендрум, ръководител на отдела на СЗО за климатичните промени.

"Цената на бездействието нараства", отбеляза Джени Милър, директорката на Глобалния алианс за климата и здравето - коалиция от неправителствени организации, която координира инициативата.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 £€¥√

    11 0 Отговор
    договор за неразпространение на изкопаемите горива

    Звучи сякаш да подпишеш договор с Русия или Азарите да не ти доставят газ
  • 2 защо

    16 1 Отговор
    българия ни източват от години хубавите соросоиди за мед злато и други ценни метали - за млрд-и
  • 3 Милен

    8 0 Отговор
    Ами става но първо да им спрат достъпа на тези до енергия добивана с помощта на изкопаеми горива и да не им дават да се качват на превозни средства използващи такива горива 😂
  • 4 геноцид

    13 0 Отговор
    "Патрик Мур, съосновател на „Грийнпийс“: Изменението на климата е световна измама " нямам какво да добавя !!!
  • 5 Умник Гюро

    0 0 Отговор
    .Едно е да говориш,друго е да го направиш!
Новини по държави: