Last news in Fakti

21 Септември, 2022 07:10 1 103 1

Първа среща между лидерите на Турция и Израел от повече от десетилетие

  • турция-
  • израел-
  • лидери-
  • среща

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна за първи път от повече от десетилетие с израелски министър-председател

Първа среща между лидерите на Турция и Израел от повече от десетилетие  - 1
Снимка: Shutterstock

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна за първи път от повече от десетилетие с израелски министър-председател, предаде Франс прес.

Ердоган разговаря с премиера на Израел Яир Лапид в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, месец след като двете страни възстановиха дипломатическите си отношения. Лапид "повдигна въпроса за изчезналите или пленени израелци и важността на това те да бъдат върнати у дома", се казва в изявление на кабинета на министър-председателя. Израел казва, че бойци на Хамас държат в плен двама израелски граждани. Израелският лидер също така изрази безпокойство заради заклетия враг Иран и "благодари на президента Ердоган за сътрудничеството в областта на разузнаването", се допълва в изявлението.

След месеци на дипломатическо затопляне, на 17 август Израел и Турция обявиха пълното възстановяване на двустранните си отношения и връщането на посланиците в двете страни. Отношенията между тези държави се обтегнаха през 2010 г., след като израелските сили извършиха смъртоносно нападение срещу турския кораб "Мави Мармара", който се опитваше да достави помощи за Газа - палестински анклав, който е под израелска блокада и се контролира от ислямистите от Хамас.

Последната среща на Ердоган с израелски министър-председател беше през 2008 г.

В речта си пред ООН вчера турският президент повтори призива си за създаване на палестинска държава със столица Източен Ерусалим.
Но той също така изрази желание за по-нататъшно развиване на отношенията с Израел "в интерес на бъдещето, мира и стабилността не само на региона, но и на Израел, палестинския народ" и на самата Турция.

По-малко от година преди президентските избори, насрочени за средата на юни 2023 г., турският държавен глава засилва инициативите си за нормализиране на отношенията с няколко регионални сили - включително Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства - в търсене на инвестиции.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердо КЛЕКНА

    3 12 Отговор
    Как така? Нали евреите според Ердоган са нацисти, които убиват мюсюлмански бебета, и той ще изпрати армията да освободи Газа и да завладее Йерусалим.... Хехехе, слаб лидер!
Новини по държави: