Last news in Fakti

2 Октомври, 2022 05:32 1 518 4

Центристката партия "Ново единство" на премиера Кришянис Каринш печели парламентарните избори в Латвия

  • избори-
  • латвия-
  • ново единство-
  • кришянис каринш

Това ще подобри шансовете на Каринш да получи от президента Егилс Левитс задачата да състави ново правителство

Центристката партия "Ново единство" на премиера Кришянис Каринш печели парламентарните избори в Латвия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Центристката партия "Ново единство" на премиера Кришянис Каринш печели парламентарните избори в Латвия, според екзитпол, публикуван след приключване на работата на избирателните секции, съобщиха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТАц

По данните на екзитпола партията на Каринш е получила 22,5% от гласовете. Това ще подобри шансовете на Каринш да получи от президента Егилс Левитс задачата да състави ново правителство, след като новият парламент започне да функционира в началото на ноември.

Ако бъде потвърден, резултатът вероятно ще означава, че Латвия, заедно със своите балтийски съседи Литва и Естония, ще остане сред водещите гласове, настояващи за решителна позиция на ЕС срещу Русия. Но това може да разшири и разрива между латвийското мнозинство в страната и рускоезичното малцинство, особено на фона на широко разпространения национален гняв от действията на Москва в Украйна, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Многополюсен свят

    18 2 Отговор
    Братушките ще спасят света от международния бандит САЩ!
  • 2 като тук

    14 1 Отговор
    Назначени от едно посолство....
  • 3 ежко

    10 1 Отговор
    Да спечелиш с 22% не е никакво печелене!
  • 4 Григор

    1 1 Отговор
    Кадиров до сега да беше разрешил всички проблеми.Всички водолази от невито на Фащ щяха да са на работа под водата на тръбите.
Новини по държави: