Last news in Fakti

3 Октомври, 2022 11:17 704 1

Съюзници на Болсонаро отбелязаха значителни успехи на изборите в Бразилия

  • бразилия-
  • кандидати-
  • избори-
  • успехи-
  • болсонаро

Кандидатите, съюзници на действащия президент Жаир Болсонаро, постигнаха важни победи вчера на парламентарни и губернаторски избори, проведени заедно с президентските избори

Съюзници на Болсонаро отбелязаха значителни успехи на изборите в Бразилия - 1
Източник: БГНЕС

Кандидатите, съюзници на действащия президент Жаир Болсонаро, постигнаха важни победи вчера на парламентарни и губернаторски избори, проведени заедно с президентските избори в Бразилия, съобщи Франс прес.

Освен президента и вицепрезидента на републиката, бразилците гласуваха за губернатори на 27 щата (включително Федералния окръг Бразилия), 513 членове на Камарата на депутатите и една трета от 81 сенатори, както и за щатски законодателни органи. Според анализатори Либералната партия на крайнодесния държавен глава е на път да спечели най-много места в Камарата на депутатите, предаде БТА.

В Сената кандидатите на Либералната партия и свързаните с нея групи спечелиха най-малко 14 от 27-те оспорвани места. Сред новите членове на Конгреса са двама силно противоречиви бивши министри на Болсонаро: бившият министър на околната среда Рикардо Салес, който напусна правителството по подозрение в корупция, и Едуардо Пазуело, критикуван за мандата си като министър на здравеопазването в разгара на пандемията, която отне живота на близо 700 000 бразилци.

Списъкът на поддръжниците на Болсонаро, кандидатирали се за Сената, включва бившия футболист Ромарио (който беше преизбран) и Маркос Понте, бивш астронавт и бивш министър на науката, който измести съюзника на Лула Марсио Франка, който беше фаворит на проучванията.

Други трима бивши министри, ултраконсерваторите Дамарес Алвес (по въпросите на жените), Тереза ​​Кристина (земеделие) и Рожерио Марино (развитието), както и настоящият вицепрезидент, също бяха избрани в Сената. Очаква се през 2023 г. този орган да потвърди назначението на двама съдии във Върховния съд, отбелязва АФП.

В горната камара на бразилския парламент влизат и бившият съдия и министър Сержио Моро, който скъса с Болсонаро, както и бившият прокурор Далтон Деланьол. Двамата бяха ключови фигури в аферата "Автомивка", която се фокусира върху огромната система от корупция в държавната компания "Петробрас". Лула да Силва излежа 19 месеца затвор, но присъдата беше отменена поради процесуални нарушения, припомня АФП.

Бразилците избраха и губернаторите на 27 щата (включително Федералния окръг Бразилия). Кандидатът на Либералната партия Клаудио Кастро беше избран за губернатор на Рио де Жанейро, но най-голямата изненада дойде от Сао Пауло, най-населения и най-богат щат в Бразилия, където бившият министър на инфраструктурата Тарсисио Фрейтас, който беше на второ място в проучванията, спечели първия тур срещу Фернандо Хадад - наследник на Лула и бивш кмет на мегаполиса Сао Пауло, победен от Болсонаро на президентските избори през 2018 г. Вторият тур ще се проведе на 30 октомври.

На тези избори беше отбелязана и победата на първите транссексуални федерални депутати в Бразилия Ерика Хилтън, Дуда Салаберт и Робейонсе Лима.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    0 2 Отговор
    Тия бележат успехи кат нашия Копейко. Успехите им е да са последни на изборите и да губят, ама да викат, че са първи.
Новини по държави: