Last news in Fakti

4 Октомври, 2022 11:30 1 157 3

„Гръцки Холивуд“ издигат край Солун

  • гърция-
  • холивуд-
  • филмово студио-
  • солун

50 млн. евро ще се инвестират в изграждането на голямо филмово студио край Солун

„Гръцки Холивуд“ издигат край Солун   - 1
Снимка: БГНЕС

Съвместна компания с участието на "Ню Бояна Филм" има намерение да инвестира 50 млн. евро в изграждането на голямо филмово студио край Солун, съобщава порталът „Мъниревю“ (moneyreview.gr).

Очаква се скоро да бъде разгледано искането на компанията „Василика Термис“ проектът ѝ да получи статут на инвестиция от голямо значение. Според плановете студиото ще бъде изградено в солунското предградие Терми върху обща площ от 30 декара на терен от общо 80 декара, където някога са се намирали зърнени складове.

„Василика Термис" е свързана със студиото и продуцентска компания „Ню Бояна Хеленик“ (Nu Boyana Hellenic) – партньорство между „Ню Бояна Филм“ (бившата Студия за игрални филми „Бояна“ в София) и базираната в Ню Йорк компания „Йорк Филм Студиос“.

„Василика Термис“ и „Ню Бояна Хеленик“ принадлежат на бизнесмена Янис Калафатис и на съдружника му Ярив Лернер, който от стоя страна контролира „Милениум Медиа“, една от най-големите независими филмови компании в Холивуд.

Пред „Катимерини“ Калафатис съобщи, че съвместната компания вече е инвестирала 8 млн. евро в Солун, като се предвижда да бъдат вложени още 30 млн. в сграден фонд и около 10 млн. за техническо оборудване.

Освен това компанията ще отвори офиси и центрове за постпродукция в Атина, по-конкретно в района на бившето летище „Елинико“, където вече е придобила недвижим имот.

Съвместното дружество вече е завършило в Гърция снимките на серия известни филми, сред които „The Enforcer“ с Антонио Бандерас и „Непобедимите 4“ (The Expendables 4) с Джейсън Стейтъм и Силвестър Сталоун.

„Имаме амбицията в Гърция да изградим инфраструктура, която да направи още по-лесно привличането на големи продуцентски и интернет компании като „Нетфликс“, „Дисни“ и „Парамаунт“, казва Калафатис.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Перо

    3 2 Отговор
    Гръцко-еврейско сдружение,взело без пари,държавните сграден фонд,земята и съоръженията,благодарение на Съветския възпитаник и криминален демократ Евг.Михайлов! Сега и печалбата изчезва от БГ!
  • 3 Ню Бояна дриймс

    0 0 Отговор
    "Ще играя трето храстче и ще си карам морето в Гърция" помислил си Блатечки.
Новини по държави: