Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Октомври, 2022 20:00 2 670 64

САЩ: Украйна трябва да превземе Херсон преди зимата

  • херсон-
  • южна украйна-
  • украинско контранастъпление

неговите ядрени заплахи

САЩ: Украйна трябва да превземе Херсон преди зимата - 1
Снимка: БГНЕС

Американски служители и конгресмени предупредиха, че ако Украйна иска да лиши Русия от шанса да консолидира влиянието си в региона, ще се изправи пред решителна битка за Херсон преди да настъпи зимата, пише британският вестник "Файненшъл таймс".

От Пентагона са заявили, че Киев трябва да се възползва от настъпателния импулс на изток, за да изтласка руските сили от стратегически важни райони, осигуряващи достъп до Черно море.

"Времето за битка е към своя край. Украинците спечелиха предимство и трябва да продължат да го използват", каза сенаторът демократ Крис Мърфи от Комисията по външни отношения. "Истинската дългосрочна катастрофа за Украйна е, че от Мариупол до Одеса Русия ще прекъсне достъпа ѝ до вода. За Украйна достъпът до Одеса е жизненоважен, така че на юг е важно да се използват настъпателни, а не само отбранителни сили и средства.

Западните съюзници са стигнали до извода, че битката за Херсон ще бъде решаващият тест. "Като контролирате Херсон, Вие със сигурност можете да попречите на Русия да стигне до Одеса, което руснаците със сигурност искат", каза високопоставен американски военен.

Украинците са съгласни, че следващите седмици ще бъдат критични. "Възниква усещането, че променящите се метеорологични условия ще ограничат по-нататъшните активни военни операции в района", каза Игор Романенко, бивш заместник-началник на украинския генерален щаб. "Ако съюзниците ни бяха помогнали и ни бяха предоставили повече от модерните оръжия, които искаме, тогава всичко щеше да се случи много по-бързо и изобщо нямаше да се налага да говорим за времето."

Военни служители и анализатори смятат, че Украйна може да превземе Херсон по всяко време от средата на ноември, ако обстоятелствата позволяват. Украинските сили се приближават бавно към Херсон от север.

"Трябва да се направи нещо за Херсон - и то възможно най-скоро", каза неназован западен дипломат. "Това ще повиши морала както на цивилните, така и на военните, както и ще свидетелства за най-ефективното използване на уменията и оборудването, предоставени от (Запада)."

Длъжностни лица казаха, че украинските сили трябва да превземат региона преди да настъпи зимата, тъй като почвата в района не е замръзвала през последните три години и теренът скоро ще подгизне.

Такива условия ще затруднят страните да маневрират, принуждавайки ги да останат по големите пътища, където ще бъдат уязвими. Лепкавият терен дава предимство на защитниците, защото не им се налага постоянно да се движат, казват служители и анализатори. Москва засили позициите си на юг, правейки всяка украинска офанзива по-трудна. "Отне много усилия и време на руснаците да се окопаят малко по-различно, отколкото на изток", заявиха в НАТО. "Те сложиха броня и изградиха укрепления навсякъде. Ето къде идва математиката... За да стигнат дотам, украинците ще се нуждаят от огромна мощ."

"Украинците трябва да използват всички знания, които ние и нашите съюзници сме придобили за подготовката за специални операции, за да разберат как да манипулират руснаците и да ги принудят да се откажат от предимството", съветва Евелин Фаркас, бивш високопоставен служител на Пентагона при Барак Обама.

От началото на руската агресия на 24 февруари тази година САЩ са предоставили повече от 16,8 милиарда долара военна помощ на Украйна. Миналата седмица президентът Джо Байдън подписа закон допълнителен пакет от облекчения, включително 7 милиарда долара под формата на оръжейни договори.

Тази седмица представители на неговата администрация обявиха още 625 милиона долара, включително четири ракетни системи с голям обсег HIMARS. Те ще пристигнат на местоназначението си скоро, казват служители.

Западните съюзници на Украйна следят отблизо настъплението към Херсон за доказателства за използването на оръжия, които са получили за извършване на сложна, многостранна атака срещу руските сили в градските райони.

Американски служители казаха, че предоставят на украинците всичко необходимо, за да избегнат ескалация. Те твърдо вярват, че анексирането на териториите от Путин и неговите ядрени заплахи не трябва да попречат на Украйна да предприеме решителни действия за връщане на териториите.

"От гледна точка на украинците тази стъпка не променя нищо, но ги мотивира да действат по-твърдо и по-бързо", каза Бен Ходжис, бивш командир на американската армия в Европа и сега старши съветник на Human Rights First .

Американски служители не се съмняват, че западната коалиция ще може да помогне на Украйна да устои на Русия до края на зимата.

"Във всеки случай всичко, което Путин прави, включително използването на енергията като оръжие, подлудява европейците и ги принуждава да предприемат драстични мерки, за да не бъдат негови заложници", каза високопоставен американски служител, пожелал анонимност. Съединените щати смятат превземането на повечето южни територии за важно от гледна точка на позицията на Украйна в потенциалните преговори за прекратяване на огъня.

"Очевидно Украйна се нуждае от пристанище на Азовско море, пристанище на Черно море източно от Крим и Херсон. Херсон е голям град и те очевидно искат да си го върнат", каза калифорнийският конгресмен демократ Брад Шърман. "Ситуацията ще бъде окончателно разрешена след шест до осем месеца. Путин ще контролира малко повече от февруари... и тогава може да се постигне примирие. Но първо Украйна трябва да си върне още няколко територии.

Изгочник: вестник "Файненшъл таймс"


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    47 28 Отговор
    Няма вече Украина, има Хазарски хаганат
  • 2 п,тин

    60 25 Отговор
    хехе... до зимата я камилата,я Украйната .. не се знай
  • 3 АБЕ ЕЙ СЕГА

    20 13 Отговор
    ЩЕ ГИ ОПРАСКАМЕ...НЕМАЙТЕ ГРИЖА...
  • 4 Е щом кравите

    40 17 Отговор
    казват

    Коментиран от #8

  • 5 Голем смех

    26 53 Отговор
    Ам, чи те са вече на 20 километра от Херсон. До края на октомври най-много да издържат фашагите на путлер...

    Коментиран от #9, #30

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ТаУмВзе

    32 15 Отговор
    Директно Москва да превземат! До последния окраинец и тва е.
  • 8 Е,те щом кажа нещо.

    10 20 Отговор

    До коментар #4 от "Е щом кравите":

    То става.Не си, ли забелязал?
  • 9 Смеха е голям

    30 15 Отговор

    До коментар #5 от "Голем смех":

    Ми ма 20 км са от три месеца, на 20 км мята артилерията де е от другата страна на ряката, няма как да я спрат, ще пълнят болниците до одеса дорде има мясо

    Коментиран от #45

  • 10 Така както са се юрнали

    17 22 Отговор
    Може и до края на месеца да я свършат работата.
  • 11 ХиХиХи

    33 13 Отговор
    До 8 Ноември, после химаритата спират идват магаритата
  • 12 Петков

    44 10 Отговор
    Да, сащ определя хода на войната, те ръководят украинските войници. Впрегнати са цялата си военна машина.
  • 13 Монгола

    39 20 Отговор
    НАТО е реликва, а фашистите в момента търпят огромни загуби от руските ракети. Руската пехотата ще се включи в крайната фаза за абс капитолация на фашистите.

    Коментиран от #42

  • 14 Пучо Капучо

    37 18 Отговор
    На краварите явно им се гледа як сеир. Докато един хубав слънчев ден, може и през зимата, оборите в Сев. Америка изведнъж изчезнали, барабар с кравите, краварите...и целата Кравария. Абе, селскостопанска история.

    Коментиран от #28

  • 15 И Москва в Украйна !!!

    20 32 Отговор
    Сибиро-чеченците обратно в Ушанкистан👊
    И без това някой трябва да храни пингвините и да разхожда мечките 😁
  • 16 Ха ха ха ха ха

    38 19 Отговор
    Тия са яко дрогираните. Херсон е руска територия. Означава че укрите нападат Русия.

    Коментиран от #18, #21

  • 17 Бай Дън

    34 10 Отговор
    Ще воюваме с Русия до последната украинка.
  • 18 Хохо секса

    20 13 Отговор

    До коментар #16 от "Ха ха ха ха ха":

    Означава, че могат да нападат и Русия,
    БЕЗ ДА ИМ ПУКА
  • 19 Госあ

    25 5 Отговор
    Даммм това се случва когато народа търпи подлоги от простолюдието в управлението на някоя държава….
  • 20 Пешо

    26 13 Отговор
    На тези всичко им е Холивуд. Скоро няма да имат декори и слава.....вечна слава на актьорите.
  • 21 ТАКА ДЕ

    11 23 Отговор

    До коментар #16 от "Ха ха ха ха ха":

    Че Украйна треска руснаците на "тяхна" територия....спукаха ги от бой....
  • 22 Нане

    22 6 Отговор
    мисия невъзможна
  • 23 Сусо

    27 5 Отговор
    Нагло и лицемерно е да казваш как да умират другите...

    Коментиран от #27

  • 24 НАТОВСКО ОРЪЖИЕ И УКРАИНСКИ ПАТРИОТИЗЪМ

    7 28 Отговор
    До зимъска може да сме пред Москве....
  • 25 УКРАЙНА, С ТЕБ СМЕ

    10 29 Отговор
    Хаймърсите не признават референдуми и анексия.....
  • 26 ДЕАНЕКСИЯ НА АНЕКСИЯТА

    9 21 Отговор
    Почнахме ги.....
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Съветски чугун

    5 9 Отговор

    До коментар #14 от "Пучо Капучо":

    Ахааа, а ти ще оцелееш ?! :))
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ДрБр

    2 3 Отговор
    ХАХААААААААААААХАААААААААХХААААААС
  • 32 Читател

    17 4 Отговор
    Ето ясно и точно казано кой направи всичко това даже не лицемерничат наглеците
  • 33 Ха,ха,ха

    14 6 Отговор
    Едно е да искаш съвсем друго е да можеш.
  • 34 Тръгвам към ХЕРСОН...

    8 10 Отговор
    И заедно с Азов ще го прочистим от вредни
    орки.... Ефрейтор Тодоров.

    Коментиран от #38

  • 35 стоян георгиев

    20 10 Отговор
    Сенатор Мърфи,каза,че украинците до зимата трябва да са взели Херсон.Но по закона на Мърфи,руснаците ще празнуват Нова година в Киев.

    Коментиран от #53

  • 36 някакъв си глупак

    19 5 Отговор
    олеа,познай кой е тук?Това ли са ти аргументите?Да ми триеш коментарите и да ми налагаш 1 месечна забрана за коментари?Жалка си!За толко ли се продаваш-1 шепа американски центове
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Кокса

    6 1 Отговор
    Май много скоро ще поемат към ония свят ако там има няква област със това име може и да стане
  • 40 007

    5 8 Отговор
    Абе,чеч енците първо ще ти про чистят тр ъбата ,пък за после не знам.Може и да т и ха реса.
  • 41 PУCCКИЙ НЕМОГЛИК ♿

    5 11 Отговор
    ".. подлудява европейците..."

    Две неща подлудяват европееца - Наглите англосакси и Некадърните руснаци. Все пак англосаксите са за предпочитане - може да са нагли, но не и бездарни ))

    Днес Херсон пое в украинска посока.
  • 42 Хахаха добре

    3 6 Отговор

    До коментар #13 от "Монгола":

    Връщай се в Монголия , нищо не ти е ясно. Рашистите затова ли търсят ракети от Северна Корея
    Хахаха
  • 43 Русофляк

    4 7 Отговор
    Ирационалното отрицание е масово явление при всички Русофляци напоследък .
    Защо ли ?
    Хахага
  • 44 Ураа

    4 8 Отговор
    Напред украинци, ще победите. Ще си върнете Херсон до няколко седмици! Напреед!
  • 45 Мдааа

    5 9 Отговор

    До коментар #9 от "Смеха е голям":

    Той и Лиман щеше да падне до 3 дни, а на другия ден падна! Та и тук така. До ноември, Херсон отдавна ще е украински!

    Коментиран от #51

  • 46 Перо

    11 2 Отговор
    Чуждото подстрекаване на ционисткия,превратаджииски режим доведе измислената държава до война и загуба на територии!

    Коментиран от #47

  • 47 О да

    4 7 Отговор

    До коментар #46 от "Перо":

    Руската федерация наистина една измислина, което през своето време на съществува е крала, завладявала и претопявала земи и народи. Абе, дебили такива, как мислита тази терористична империя е придобила толкова земи? То поне малко мозъче да имахте. Всичката земя, която има руската федерация трябва да бъде върната на народите, дори Москва!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Няма нафта, няма газ

    8 4 Отговор
    Ако САЩ не се разкарат оттам, зимата може да трае няколко години.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ДрънДрън

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "Мдааа":

    Лиман го превземаха цял месец от след изюм ма там няма голяма ряка и много артилерия, у херсон е друго стратегията на хлебарките ще е до последната
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Моряка

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    Този Стоян не е онзи Стоянчо,дето не признава главните букви.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 НЯКОЙ

    6 2 Отговор
    Дааа, обстойно изложено колко им е нужен на англосаксонците излаз на Черно и Азовско море. Разбира се добре опаковано под приемливото ,, Украйна се нуждае,,. Разбирай ,, ние се нуждаем,,. И за това ще помпаме оръжия ще нахъсваме украйнците да влизат в огъня за нас, да умират , да се избиват с руснаците, с които са генетично свързани... егати лицемерието, подлостта и хиенщината. В цялата си история англосаксонските народи никога и на никого не са помагали безрезервно, за никого не им пука освен за тях самите. И тази така наречена ,, помощ,, за Украйна е всъщност заеми които украинците един ден ще връщат, било със средства, - Украйна е във фалит, по вероятно със земи , суверинитет, суровини, хитреците са си направили сметката.Ако има някой на когото наистина му пука за Украйна, то това е така нареченият ,, агресор,, За това и не я помляха с бомбен килим още в първите часове на СВО, както правят американците , справка Ирак, Югославия, Либия и про. Чиста работа. Пускаш си бомбите, смилаш всичко долу, без сантимент, без угризения, без загуби за тях самите в техника или жива сила, и си се прибираш в базата като победител. И ООН и целият ,,цивилизационен свят,, ръкопляскат.Виж Руснаците са друго нещо. Гони ги сантимет. Те могат да воюват за каузи. Справка, Руско турската освободителна война. И не само. И сега плащат страшна цена за щадящите си удари в Украйна. А на всички които лелеят разгрома на Русия, искам да попитам как се разгромява ядрена сила? Разумът е
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Ненормалници

    6 1 Отговор
    Луди хора без грам мозък, който са готови да запалят света!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Слава на Украйна !

    2 3 Отговор
    Северодонецк е освободен

    Коментиран от #64

  • 64 Интересно братчед

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "Слава на Украйна !":

    Защо лъжеш ?
Новини по държави: