Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 16:21 1 120 11

Европа с най-слабата реколта от царевица от 15 години

  • европа-
  • царевица-
  • щети-
  • суша-
  • реколта

Жътвата на царевица в Европейския съюз е в разгара си и досегашните резултати потвърждават мащабните щети от сушата

Европа с най-слабата реколта от царевица от 15 години - 1
Източник: БГНЕС

Жътвата на царевица в Европейския съюз е в разгара си и досегашните резултати потвърждават мащабните щети от сушата, като анализаторите очакват реколтата от фуражно зърно да падне до 15 годишен минимум, предава Ройтерс.

Невижданата суша и последователни горещи вълни в Европа засегнаха царевицата и други зърнени култури по време на ключови летни етапи на растеж, а дъждовете през последния месец са твърде закъснели, за да спасят реколтата.

Миналия петък Европейската комисия намали прогнозата си за реколтата от царевица в ЕС до 55,5 милиона тона, присъединявайки се към други наблюдатели в прогнозата за най-ниския обем от 2007 г. насам, цитира news.bg.

Унгария може да се окаже най-засегната, като Министерството на земеделието тази седмица изчисли, че реколтата ще намалее наполовина спрямо миналата година до 3 милиона тона, повтаряйки очакванията на индустрията, че страната ще се превърне в нетен вносител.

ЕК очаква общият внос на царевица в ЕС през 2022/23 г. да достигне 21 милиона тона, което е четиригодишен връх. В момента темпът на вноса е почти двойно по-висок от миналия сезон, въпреки войната във водещия доставчик Украйна.

Във Франция, където се очаква най-ниското производство от три десетилетия, неполивните култури, които представляват две трети от засадената площ, са особено силно засегнати.

В Румъния, която се съревновава с Франция като най-големият производител на царевица в ЕС, реколтата също пострада, макар и в различна степен.

"Царевицата беше културата, която беше най-засегната от сушата тази година, въпреки че в районите, където успяхме да поддържаме температурния комфорт чрез напояване, добивите бяха добри", каза румънският министър на земеделието Петре Даеа пред Ройтерс.

Той не даде прогноза за производството, но каза, че реколтата трябва да покрие вътрешните нужди и да позволи намален износ.

В Италия индикациите сочат, че реколтата може да намалее с около 40% спрямо миналата година, каза Лоренцо Бацанам, главен икономист във фермерската група Coldiretti, добавяйки, че някои полета са били изоставени поради ограниченията на напояването заради сушата.

В Германия, където прибирането на реколтата е към своя край, добивите ще се окажат с около 19% до около 3,5 милиона тона, казват анализатори.

"До голяма степен е потвърдено, че горещата вълна и сушата това лято са намалили реколтата в Германия с около 600 000 тона", каза един анализатор.

Въпреки това ограниченото предлагане може да бъде частично компенсирано от трудностите в животновъдния сектор, които биха могли да ограничат общото потребление на фураж, добави анализаторът.

Добри новини може да дойдат от Полша, където някои анализатори твърдят, че производството на царевица надвишава миналогодишното, подпомогнато от увеличеното засаждане и умереното въздействие на сушата.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето Мнение

    17 0 Отговор
    Лиши се от закуска, спаси от гладна смърт англосаксонски боклук.
  • 2 Сър Ник коуч и инфлуенсър

    10 0 Отговор
    Аз Сър Ник, в името на европейската солидарност отказвам да ям пуканки !!!!
  • 3 Бай Дън

    8 0 Отговор
    Ще ви дам ГМО царевица 🌽🌽🌽
  • 4 Никакъв

    8 0 Отговор
    качамак , да има за животните !
  • 5 Някой

    17 0 Отговор
    Спокойно, американците ще ви дадат. Както дадоха на нас в началото на прехода - мухлясало ГМО.
    Е, ще се наложи да го плащате като първокласна царевица, но пък съпричасността към една издухана европейска страна изисква жертви.
  • 6 Фермер

    18 0 Отговор
    Реколтата е слаба защото ЕС истана без азотни торове от Русия.

    Коментиран от #7

  • 7 Бай Яни

    0 7 Отговор

    До коментар #6 от "Фермер":

    😃😃😃😃👻брей ,ти да видиш. Само в русия имало минерални торове. И вода пак само там има. Кокуруза колкото Смилянски боб.
  • 8 Незнам за Европа

    4 0 Отговор
    Ама на мен ми излиза по 3 декара хубава царевица всяка година бера. Незнам за Европа
  • 9 Гост

    6 0 Отговор
    Санкциите срещу Русия не вдигнаха ли добивите по полето? Що така?
  • 10 Нане

    2 0 Отговор
    напълних 150 кила винце 2 шопара за Дядо Мраз да му мислят шопите от софето
  • 11 Сметката на какво

    4 0 Отговор
    “ като анализаторите очакват реколтата от фуражно зърно да падне до 15 годишен минимум, предава Ройтерс.”? Какво значи това 15? Сомона, нещо с Google превода не е добре.
    Нали санкциите работеха против Русия? Май ЕС направи вече 8 автогола!
Новини по държави: