Last news in Fakti

8 Октомври, 2022 10:40 850 1

Индонезия няма да бъде санкционирана заради смъртта на 131 души на стадион

  • индонезия-
  • санкции-
  • президентът на индонезия -
  • фифа-
  • джани инфантино

Президентът на Индонезия заяви, че на страната няма да бъдат наложени санкции от световния футболен регулатор

Индонезия няма да бъде санкционирана заради смъртта на 131 души на стадион - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на Индонезия заяви, че на страната няма да бъдат наложени санкции от световния футболен регулатор, след като при изстрелването на сълзотворен газ на полузатворен стадион се стигна до струпване на хора на изхода, при което загинаха 131 души, включително 17 деца, предаде "Асошиейтед Прес".

Джоко Уидодо заяви, че президентът на ФИФА Джани Инфантино е писал в писмо до него за потенциалното сътрудничество между Индонезия и ФИФА и страната ще остане домакин на Световното първенство по футбол до 20 години през 2023, към което се присъединяват 24 държави от пет континента.

"Въз основа на писмото, слава Богу, индонезийският футбол не е санкциониран от ФИФА", заяви Уидодо във видеоклип, публикуван в канала на президентската канцелария в YouTube късно в петък.

В своите протоколи за сигурност ФИФА препоръчва да не се използва сълзотворен газ на стадионите или в близост до тях и препоръчва изходните врати да бъдат отключени по всяко време на мача. Макар че тези правила се считат за стандарт за безопасност, те не се прилагат за вътрешните или националните лиги и ФИФА няма правомощия за това как местните власти и полицията контролират тълпите.

В сряда Уидодо посети футболния стадион "Канжурухан" в град Маланг и заяви, че няколко заключени врати са допринесли за катастрофата, последвала мача от лигата между домакина ФК Арема и Персебая Сурабая на 1 октомври. В четвъртък началникът на националната полиция заяви, че стадионът не е имал надлежно удостоверение за експлоатация и срещу шестима души, включително трима полицейски служители, ще бъдат повдигнати обвинения.

Спечелването на правото да бъде домакин на Световното първенство по футбол за младежи до 20 години през следващата година беше важен етап в развитието на футбола в Индонезия, което породи надежди, че един успешен турнир ще промени дългогодишните проблеми, които загрозяват спорта в страната с население над 277 милиона души.

Смъртоносният инцидент обаче е трагично напомняне, че Индонезия е една от най-опасните страни, в които може да се посети мач.

От миналата седмица националната лига е спряна. Уидодо нареди на министъра на спорта, началника на националната полиция и футболната федерация да проведат задълбочено разследване на смъртоносната катастрофа на стадиона.

В петък той заяви, че индонезийското правителство се е съгласило да предприеме съвместни мерки с ФИФА и Азиатската футболна конфедерация за подобряване на безопасността на стадионите, за да се предотврати друга трагедия.

"ФИФА, заедно с правителството, ще създаде екип за трансформация на индонезийския футбол", каза Уидодо, добавяйки, че Инфантино също ще посети Индонезия в близко бъдеще.

Той заяви, че ФИФА ще бъде базирана в Индонезия по време на тези процеси, за да подобри стандартите за безопасност на всички футболни стадиони в страната, да формулира процедури за сигурност и протоколи за полицията въз основа на международните стандарти, да вземе обратна връзка от индонезийските футболни клубове и фенове, да регулира сезонния календар по съображения, основани на риска, както и да привлече експерти от различни области за консултации.

Източник: Асошиейтед Прес


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    4 0 Отговор
    Санкции могат само Европа и фащ да налагат аааа и Япония