Най-малко 76 души са загинали след инцидент с лодка в югоизточния нигерийски щат Анамбра.

Лодката, превозваща най-малко 80 души, се е преобърнала в петък, съобщи BBC.

Повечето от жертвите са жени и деца, опитали се да се спасят от наводнения.

Президентът Мухамаду Бухари поднесе своите съболезнования на семействата на жертвите в трагичния инцидент.

Той също така нареди преразглеждане на мерките за безопасност в цялата водна транспортна система на страната и каза, че службите за спешна помощ трябва да направят всичко, за да отговорят за изчезналите.

Бухари призова правителствените агенции "да проверят протоколите за безопасност на тези транспортни фериботи, за да се уверят, че подобни инциденти ще бъдат избегнати в бъдеще".

Местните медии съобщават, че хората на борда на лодката са пътували към пазара Nkwo в Огбакуба, преди да се преобърне. Някои служители казаха, че лодката е претърпяла повреда в двигателя и се е ударила в мост, преди да се преобърне.

Тикман Таниму, югоизточен координатор на Националната агенция за управление на извънредни ситуации, каза пред агенция AFP: "Нивото на водата е много високо и твърде рисковано за гладка операция по търсене и спасяване".

Губернаторът на Анамбра Чарлз Солудо добави, че инцидентът е бил шок както за жителите, така и за правителството на щата, като изрази съчувствието си на семействата на жертвата.

Инцидентите с лодки са относително чести в Нигерия, въпреки че повечето се дължат на претоварване или лоши мерки за безопасност.