Last news in Fakti

12 Октомври, 2022 13:30 1 416 18

Призоваха финландците да се откажат от сауната

  • финландия-
  • сауна-
  • енергийна криза-
  • икономия на електроенергия

"От използването на сауната по време на пиковите периоди трябва да се откажете напълно, както и използването на перални, и съдомиялни машини", препоръчва Пайви Суур-Уски

Призоваха финландците да се откажат от сауната - 1
Снимка: Shutterstock

Финландската електроразпределителна компания "Фингрид" вижда намаляването на потреблението на електроенергия със 7% като добро начало. Следва да се припомни обаче, че зимните студове във Финландия тепърва предстоят, пише финландският вестник "Ита-Саномат".

Преди седмица "Фингрид" изчисли, че 10% намаление на потреблението на електроенергия през пиковите периоди би било сравнимо с производствения капацитет на третия реактор на АЕЦ "Олкилуото".

Спестяването на електричество и изборът на конкретно време за използването му може да окаже решаващо влияние върху това дали Финландия ще успее да избегне недостига на електричество и спирането на тока през зимата.

Как финландците могат да намалят консумацията на електроенергия с 10%? Може ли това да се постигне само за сметка на домакинствата? Кои мерки за спестяване са най-ефективни и разумни?

Много е лесно да намалите консумацията на електроенергия - ако преместите времето за използване на домакински уреди.

Нещата, които изискват активно използване на електроенергия, е най-добре да се правят преди 16 часа и след 20 часа. Например, по това време може да се включва пералнята, съдомиялната машина, фурната, да се зарежда електрическата кола, да се затопля електрическата сауна.

По този начин консумацията на електроенергия през пиковите периоди може да бъде значително намалена.

"От използването на сауната по време на пиковите периоди трябва да се откажете напълно, както и използването на перални, и съдомиялни машини", препоръчва Пайви Суур-Уски, експерт в държавната компания за устойчивост "Мотива".

"Намаляването на потреблението на електроенергия с 10% е съвсем реалистично и дори лесно, тъй като има много дребни неща, които могат да се направят през друго време."

Дори в по-малки домове с електрическо отопление, отоплението на помещенията може да бъде планирано, за да се избегнат сутрешните и вечерните пикове. За няколко часа отоплението може да бъде напълно изключено.

Директорът на "Фингрид" Туомас Раухала отбелязва, че не е възможно да се постигне намаляване на потреблението на електроенергия в цялата страна само чрез действията на домакинствата.

"За момента не може да се каже дали ще бъде лесно или трудно да се постигне тази цел, казва Раухала. В момента се проучват различни възможности за гъвкав подход към използването на електроенергия за отопление, вентилация и други процеси.

В допълнение, степента на намаление на потреблението на електроенергия ще бъде повлияна от поведението на потребителите в началото на зимния сезон.

Финландия вече започна да въвежда мерки за пестене на електроенергия. През септември дневното потребление на електроенергия е намаляло с 8%, а нощното със 7%. Ситуацията може да се промени от решението на някои предприятия да прехвърлят значителна част от производството през нощта.

Все още не са формулирани точните цели за пестене на енергия в целия ЕС. Изглежда, че на ниво ЕС се цели да се намали потреблението с поне 5%.

В съответствие с плановете на ЕС се планира да се намали потреблението на електроенергия с 10% през пиковите периоди.

Програмата на ЕС за енергоспестяване стартира в началото на декември и приключва в края на март 2023 г.

"Можем да избегнем недостига на електроенергия, ако и когато можем да постигнем 5%, 10% или дори 15% намаление на потреблението на електроенергия на национално ниво", казва Раухала.

"Намаляването на потреблението на електроенергия в домакинствата ще стане особено важно, ако три фактора - вътрешното производство, вносът от Швеция и студеното време - се обърнат срещу нас."

Всички трябва да спестяват - семействата, собствениците на големи имоти, търговията и промишлеността, публичният сектор, напомня той.

В момента Финландия консумира около 8000 мегавата, а предварителните изчисления за пиковото потребление на електроенергия през предстоящата зима са 14 400 мегавата. По-голямата част от увеличението на потреблението на електроенергия ще бъде за отопление.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 айййде почна се

    18 2 Отговор
    а до февруари ко ши праим. ха ха. само санкции на вас

    Коментиран от #3

  • 2 Лост

    16 2 Отговор
    И Турция им казала:Турска баня или няма Нато.

    Коментиран от #15

  • 3 Ввв

    2 19 Отговор

    До коментар #1 от "айййде почна се":

    До февруари запасняците на джуджето ще са измръзнали отдавна по храстите в Украйна!

    Коментиран от #6

  • 4 Гост

    3 11 Отговор
    Те са дисциплинирани и ще го постинат, ами Ние да му мислим .....

    Коментиран от #8

  • 5 Някой

    19 0 Отговор
    Ще се откажат те. И от други неща ще се откажат. И от отопление, и от осветление, и от каране на кола...
    Да продължават и те със санкциите.
  • 6 Някой

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ввв":

    Сигурно нещо подобно са си мислели и германците през 1942 г.
    Ама, взело че друго станало.
    Интересно, ако европейците останат на студено, колко ще издържат преди да почнат да реват и да се търкалят по улиците в несвяст?
  • 7 Наско

    14 0 Отговор
    Как умно и далновидно е изказано за всички мерки.Да намалят и храненето по 1 път на ден, да пестят за сметките ток и дебел пуловер.Да не пият вода да икономисват и от пускане вода в тоалетната, а и с по-малко храна помага.Къпане на късна пролет.От студ запушен нос и няма миризми.Като пукнеш ти е все едно, но тези далновидните ти прибират бъдещата пенсия.
  • 8 Е да де,

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    След два часа съм на сауна.Кво мислиш?Сауна по веднъж седмично тва е закон тука.Финлянди-ЕЙ,Нарвеги-Ю(повтори след мен)
  • 9 хахаха

    6 2 Отговор
    то и при нас ще стане така - къпане на Димитровден и на Гергьовден...третото къпане - преди да те положат у сандъка...:)))

    Коментиран от #11

  • 10 Механик

    9 0 Отговор
    Нали твърдяхте, че е путинова хибридка, това, че западняците ще мръзнат некъпани?
    Кво стаааа, дет рекъл оня?!
  • 11 Не бе,

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "хахаха":

    кат ти дигнат драстично тока,си е твоя лична работа да се къпеш,или не.
  • 12 Перо

    7 1 Отговор
    Финландците да се откажат от сауната,немците от бира и газ, а Барба Ганьос от ракията и парното!

    Коментиран от #13

  • 13 А бе,

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Перо":

    казана за ракия ток не иска.Реди дръвца и слагай материала.

    Коментиран от #14

  • 14 Перо

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "А бе,":

    И дръвцата са под ембарго! Всичко върви паралелно,иначе знам,че са потребни само дръвца!

    Коментиран от #16

  • 15 Сауната прави по-голяма икономия

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Лост":

    НА ТОК.Турска баня-имаш пред вид онова,което беше соф.Централна баня?Разликата,е,че в сауната хвърляш вода на една нажежена,по-скоро нажежено камъни на печка и излиза пара,стигайки до 120 градуса в селска сауна.А вътре дали едно лице,или пет,или десет?Колкото място има.И кат са изпотиш едно хубаво на,ако не 120,то на 100 градуса и после влизаш под студен душ.Ако си на село,директно в студената вода на езерото.Писле пак може да идеш на сауната.Снобите поркат вътре бира,или водка.
  • 16 А с пелети не става ли?

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    Или с кюмур от Перник

    Коментиран от #17

  • 17 Хахахахах

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "А с пелети не става ли?":

    Те не го искат в селото, то пита за поповата къща. Голям зевзек си.

    Коментиран от #18

  • 18 Що бе?

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хахахахах":

    Ама беше по-рано,има няма по-малко от 20 години.В Белград на гарата чакам едно влакче за Будапеща,влакче-вагон с широки прозорци.По-млад от мене руснак чака някой да го води в техно послоство и кат иде оня влак с кюмюря там на печката,дет прават чай и...Нам коо ти кажа.Поспогледсхме се с тоя руснак.И пака!
Новини по държави: