Last news in Fakti

14 Октомври, 2022 14:39 966 4

Лиз Тръс уволнява финансовия си министър?

  • лиз тръс-
  • финансов министър-
  • уволнение-
  • великобритания-
  • пост

Британският премиер Лиз Тръс е готова да уволни финансовия министър на своя кабинет Кваси Квартенг

Лиз Тръс уволнява финансовия си министър? - 1
Източник: БГНЕС

Британският премиер Лиз Тръс е готова да уволни финансовия министър на своя кабинет Кваси Квартенг и да обяви план за повишаване на корпоративния данък, съобщава в. "Таймс", предаде news.bg.

"Казаха ми, че Кваси Квартенг е уволнен като финансов министър, докато Лиз Тръс се готви да отмени минибюджета. Не е ясно кой ще го замести", написа в Туитър Стивън Суинфорд, политически редактор на изданието.

Предстои по-късно днес Квартенг да се срещне с министър-председателя, преди публичното изявление на Тръс.

Рано тази нощ Квартенг се върна от Вашингтон. Очаква се правителството да обяви планове за увеличаване на корпоративния данък по-късно този следобед, като премиерът евентуално ще направи публично изявление.

Източник от правителството разкри, че корпоративният данък вероятно ще се повиши, но все още може да бъде по-малко от 25%, планирани от предишното правителство. Други мерки в минибюджета може скоро да бъдат отменени.

На 23 септември Лиз Тръс и финансовият министър Квази Квартенг обявиха нов "план за растеж", който трябваше да намали данъците и регулациите, финансиран от огромни държавни заеми, за да измъкне икономиката от години на слаб растеж.

Планът обаче предизвика криза на доверието на инвеститорите в правителството, удари стойността на лирата и цените на държавните облигации и разтърси световните пазари до такава степен, че централната банка на Англия трябваше да се намеси с програма за 65 милиарда паунда за укрепване на пазарите.

Тъй като доверието в правителството бе накърнено, депутатите от управляващата Консервативна партия казаха, че обратът е неизбежен.

Въпреки че премахването на най-високата данъчна ставка съставлява само около 2 милиарда от 45-те милиарда паунда нефинансирани намаления на данъци, това беше най-критикуваният елемент от пакета, който предизвика гнева на пазарите, тъй като не беше ясно как ще бъде компенсиран.

В началото на октомври Тръс заяви, че не изпитва "абсолютно никакъв срам" да извърши драстичен обратен завой в плана на правителството за премахване на най-високата ставка на данъка върху доходите.

На въпрос дали е загубила авторитет сред министрите в кабинета си, тя увери, че те са единни зад плана за растеж на правителството.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хммм

    12 0 Отговор
    Погледнете Лиз Тръс, погледнете Урсула, Борел, Шолц, погледнете Дж. Байдън и т. н. Да намирате прилика по между им?
  • 2 МирО

    8 0 Отговор
    По важното е - кога тая ще я разкарат.
  • 3 Ставри

    3 0 Отговор
    Смела жена.Не и пука , че ще е краткосрочно на този пост.Зелкин я е обезпечил от помощте, които насочват към него.Както и Борката ,офшорките са в златен период на получаване депозитни средства.Колкото повече преведе новия финансов министър към .......сещате се , ще има повече за нея и достатъчно за министъра.
    Данъците са за народа, а до кога и е все едно, като са на мода чекмеджетата.
  • 4 Обзалагам се

    3 0 Отговор
    Лиз ще направи близ на Сармата на Путин.
Новини по държави: