Last news in Fakti

17 Октомври, 2022 20:30 1 167 15

Бедността в Италия достига своя пик през 2021 г. по данни на „Каритас“

  • италия-
  • бедност-
  • бедни хора

Според доклада през 2021 г. 1,96 милиона семейства в Италия са били в крайна бедност, като това се равнява на 5 571 000 души или 9,4% от населението в Италия

Бедността в Италия достига своя пик през 2021 г. по данни на „Каритас“ - 1
Снимка: Shutterstock

През 2021 г. бедността в Италия достигна най-високото регистрирано някога ниво, надхвърляйки предишния пик от 2020 г., когато започна пандемията от Ковид-19. Това твърди 21-ият доклад за бедността и социалното изключване на католическата благотворителна организация „Каритас“, публикуван днес по случай Международния ден за изкореняване с бедността, предаде агенция АНСА.

Според доклада през 2021 г. 1,96 милиона семейства в Италия са били в крайна бедност, като това се равнява на 5 571 000 души или 9,4% от населението в Италия.

Засегнатите са повече в по-бедните южни региони на страната, където 10% от домакинствата са в състояние на крайна бедност, спрямо 9,4% в това положение предишната година.

В по-богатия север и по-специално на северозапад, от друга страна, има „значителен“ спад на хората в крайна бедност - от 7,9% през 2020 г. на 6,7% през 2021 г., обяви Каритас в своето проучване, озаглавено „Слабата връзка“.

„Каритас“ е орган на Италианския епископски съвет, според който правителствените добавки за борба с бедността, т.нар. „гражданска надница“ за базов доход, достигат само до 44 % от изпадналите в крайна бедност и трябва да бъдат разширени, за да обхванат и останалите.

Според „Каритас“ икономическият компонент на мярката трябва да бъде подкрепен с адекватни процеси за социално включване. Встъпващото в длъжност италианско правителство обаче обеща да го отмени частично, като нарече мярката „социален метадон“.

Опозиционните партии заявиха, че е много вероятно да се стигне до „социална катастрофа“, ако новият премиер Джорджа Мелони изпълни обещанието си да отложи закона за базовия доход.

Мелони обяви, че дясното ѝ правителство ще предложи на хората алтернативни мерки, които не са просто подаяния, а ще им помогнат по-добре да си намерят работа.

Папа Франциск също се присъедини към гласовете, призоваващи за изкореняване на бедността. Той се обърна към група испански бизнесмени, с думите, че най-добрият начин за борба с бедността е създаването на нови работни места.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 2 Отговор
    5 500 000 бедни това е колкото населението на България .
  • 2 Нема лошо..

    16 5 Отговор
    Всички сме за там..Европа да разбере че ръка,която не можеш да отгризнеш,се целува.Само с хапане става още по-зле..
  • 3 Нищо

    15 5 Отговор
    Важното е да сме солидарни с укрите !

    Коментиран от #4

  • 4 Последния Софиянец

    17 4 Отговор

    До коментар #3 от "Нищо":

    Тия 126 млрд дето дадоха на Зеленски можеха да оправят положението на хората.
  • 5 Рушляците в чата

    3 14 Отговор
    Изпадат в паника!!!!
    5.5 милиона италианци живеят със средна руска заплата и се оплакват!!!!
    А в Рашистан колко хора са под прага на бедността в Италия?????

    Коментиран от #6, #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иван

    6 3 Отговор
    Какво казва „Каритас“за България?
  • 8 Ушанка си купи, нали 😂

    3 10 Отговор

    До коментар #6 от "Хихихи..":

    Не се бой, скоро няма индикации ЕС да пада. Виж за Рашистан прогнозата не е добра. Както каза и Външно - избягвай екскурзии до Сибир 😂😂😂
  • 9 Урсула

    4 4 Отговор
    Вече няма пари, скъпи италянци, спасявайте се сами!
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 6 Отговор
    За да си бедняк в Италия трябва да не си наред с главата...., но да не искаш да си в специалните заведения!
    Италия е много мощна и богата държава и нейните граждани са богати. Не случайно я налазиха тълпи от емигранти....

    Коментиран от #13

  • 11 Курадо Катани

    2 2 Отговор
    Важното е да си свободен, провикнал се Джовани и подрънкал кофичката за милостиня
  • 12 Кутузов

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Рушляците в чата":

    Ти тях не ги мисли, те са свикнали на недоимък. Сега това подготвят и на запада. Общо казано, затриват средната им класа. Повече обяснения обаче, едва ли ще ти помогнат да прогледнеш и да махнеш розовите очила!
  • 13 Соваж бейби

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Виж не знам дали живееш в Италия ,или само си бил на случайно хубаво местенце,или по българските новини ,някой филм си видял ?!Но от няколко години насам са много зле хората там ,а след короната по зле и от България .От наблюдения често ходим на ваканция ,мъжо е фен на тази държава ,аз не толкова.Архитектурата и инфраструктурата им е занимарена както никога все едно си в България ,все повече порутени домове,мухъл ,мизерия от 12 годишни деца започват да работят като дилъри или в някоя нарко лаборатория ,много адски много престъпност .Все повече корупция ,много са зле ,все повече бедни.

    Коментиран от #14

  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Соваж бейби":

    Въобще не може да се сравнява богатата и уредена Италия със сиромашка България.
  • 15 Укроп

    0 0 Отговор
    Това е само началото за цяла еУропа!
Новини по държави: