Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 11:45 1 855 15

Нови разкрития за атентата в Истанбул

  • истанбул-
  • полиция-
  • арест-
  • атентат-
  • пкк

Жената, която е била проследена чрез обиски на 21 адреса и идентифицирана като сирийската гражданка Ахлам Албашир, първо е отишла в Есенлер, а след това в Кючукчекмедже, след като е хвърлила бомбата, съобщава вестник "Хюриет"

Нови разкрития за атентата в Истанбул - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жената, която е била проследена чрез обиски на 21 адреса и идентифицирана като сирийската гражданка Ахлам Албашир, първо е отишла в Есенлер, а след това в Кючукчекмедже, след като е хвърлила бомбата, съобщава вестник "Хюриет".

Съобщава се, че заподозряната е заявила при разпита си, че е била обучена като "офицер от специалното разузнаване" от ПКК, към които се е присъединила.

Полицейски екип, създаден след нападението, събрал записите от 1200 охранителни камери в зоната на нападението и извършил подробен оглед.

Албашир е била задържана на адрес, за който се твърди, че е бил идентифициран чрез други заподозрени, задържани 10 часа след нападението.

Нови разкрития за атентата в Истанбул
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В къщата, в която полицейският експерт по обезвреждане на взривни устройства е търсил експлозиви, са открити голямо количество чуждестранна валута и злато. Иззети са зареден пистолет и кутия с патрони, принадлежащи на жената.

В къщата са намерени и камуфлажните панталони и ботуши, които тя е носила по време на нападението.

Според проучването на записите и показанията на задържаните Албашир е направила разузнаване на булевард "Истиклял" в три отделни дни с пиратско такси, управлявано от мъж и член на организацията, с когото Албашир е дошъл от Сирия преди нападението, пише вестникът.

Преструвайки се на двойка, дуетът си намерил работа в текстилен цех в Есенлер, допълва изданието, като предполага, че човекът, който е доставил бомбата на Албашир, продължава да се издирва.

Нови разкрития за атентата в Истанбул
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Преценяваме, че заповедта за смъртоносната терористична атака е дошла от Айн ал-Араб в Северна Сирия, където ПКК/YPG има своя сирийски щаб", заяви по-рано вътрешният министър Сойлу.

Министърът заяви пред репортери, че терористичната организация "е дала заповед главният заподозрян да бъде убит, за да се избегне проследяването на доказателства до тях".

Истанбулската полиция съобщи, че са задържани общо 50 души, като уточни, че взривното вещество, използвано при нападението, е било тротил.

Заподозрените са щели да бъдат контрабандно прехвърлени в Гърция, ако не са били заловени, информира още Сойлу.

Авеню "Истиклял" беше отворено отново за пешеходно движение в 6 ч. сутринта на 14 ноември, след като полицията приключи огледите на мястото на инцидента.

Министърът на правосъдието Бекир Боздаг съобщи, че разследването е възложено на осем прокурори и двама заместник-прокурори. "Всички аспекти на инцидента се разследват активно", каза той.

По време на над 35-годишната си терористична кампания срещу Турция ПКК - включена в списъка на терористичните организации на Турция, САЩ и Европейския съюз - е отговорна за смъртта на повече от 40 000 души, включително жени, деца и бебета.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дурхан

    17 3 Отговор
    Бой по комунистите от ПКК
  • 2 Истината съм аз

    6 27 Отговор
    Пкк не е терористична организация ..а действа за освобождението на кюрдистан над 20 милиона са кюрдите в Турция и много от тях бяха убивани като животни до преди 20 години за това никой не говори .и какво търси турция в Ирак ??? Уж екстремисти ама в само там където има петрол.

    Коментиран от #5, #7, #8, #9, #10

  • 3 Първан

    17 1 Отговор
    На пук на всички улицата Истиккял пак е многолюдна но този път на фона с множество Турски байраци както е на снимката.
  • 4 Перо

    7 0 Отговор
    Такива терористи сигурно са наводнили и БГ! По 1100 нелегални престъпници,ежедневно влизат,през оградата и никой не знае какви са и от къде са! Шефката на Гранична полиция разбира и се занимава само със статистика на преминалите!
  • 5 Първан

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Истината съм аз":

    Пък те твоите много жаловно гърмят бомби по улиците където им падне не подбират.
  • 6 Кочо

    4 5 Отговор
    Ами, кво да прави жената, като няма дронове, ракети и хаймарс!? Ако имаше, щеше да получи Нобел за мир, а сега си е терористка!
  • 7 Пещеро Предприемач

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Истината съм аз":

    Турците чистят ПещероКопачКите от ПеКеКето с точност по трима четирима най-малко а а за разлика от тях тия бомбят безразборно по всички включително и кюрди както на бомбения атентат сега в Истанбул.
  • 8 Колю

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Истината съм аз":

    Бъркаш Турция със САЩ
  • 9 Петкан

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "Истината съм аз":

    Ами то и в България има много цигани но не искат освобождение ..ПКК е марксистко ленинска терористична организация ,подобно на партизански отряд Чавдар навремето ..искат да дестабилизират страната за да могат чужди войски да нападнат ..както партизаните от Чавдар подготвяха почвата за нахлуването на Червената армия да окупират България ..след товасложиха кукла на конци общия работник Георги Димитров на власт и разграбиха България
  • 10 Aнонимен

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Истината съм аз":

    Напротив,същите кюрди които защитаваш искат автономия и в Сирия и в Ирак и в Турция.На времето Саддам на ги трепа напразно,и тогава Америка ги подведе пак...
  • 11 На всеки е известно

    1 21 Отговор
    Турция си е държава терорист

    Коментиран от #12

  • 12 Петкан

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "На всеки е известно":

    Защо да е терорист !? Турция задържа Азия да не нахлуе в Европа ..дълги години сама задържаше Русия да не излиза от Черно море или САЩ да не влиза в Черно море

    Коментиран от #13, #14

  • 13 ПОГЛЕДНИ САМ

    3 14 Отговор

    До коментар #12 от "Петкан":

    Във туба е пълно с изнасилени и растрелиани жени без съдебен процес без никаква хуманитарност от миролюбивата турска армия. И да не забравиш че нахлу в Сирия,Ирак,Кипър избивайки много народ.
  • 14 САМО ЧЕ

    0 8 Отговор

    До коментар #12 от "Петкан":

    ТУРЦИЯ Е АЗИАТА КОЯТО НАХЛУ В ЕВРОПА

    Коментиран от #15

  • 15 Смока

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "САМО ЧЕ":

    Може и донякаде да си прав а Европа побегна и унищожи останалия свят това не го забелязваш.
Новини по държави: