Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 16:09 1 626 24

Путин похвали руската мощ в Арктика

  • путин-
  • арктика-
  • мощ-
  • руска-
  • ледоразбивачи

Арктика придобива все по-голямо стратегическо значение поради изменението на климата, тъй като свиващата се ледена шапка отваря нови морски пътища

Путин похвали руската мощ в Арктика - 1
Източник: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин похвали руската мощ в Арктика на церемония по издигане на флага и пускане по вода на два ледоразбивача с ядрен двигател, съобщава "Ройтерс".

Те ще осигурят целогодишна навигация в Западна Арктика.

Чрез видеовръзка от Кремъл Путин изтъкна, че подобни ледоразбивачи са от стратегическо значение за страната, предаде news.bg.

"И двата ледоразбивача бяха заложени като част от голям сериен проект и са част от нашата широкомащабна систематична работа за преоборудване и попълване на вътрешния ледоразбивачен флот, за укрепване на статута на Русия като велика арктическа сила", заяви той.

Арктика придобива все по-голямо стратегическо значение поради изменението на климата, тъй като свиващата се ледена шапка отваря нови морски пътища. Огромни петролни и газови ресурси се намират в арктическите региони на Русия, включително завод за втечнен природен газ на Ямалския полуостров.

Путин се усмихна, когато атомният ледоразбивач "Якутия" беше пуснат на вода и стана прав, докато руският национален химн звучеше по време на издигането на руския флаг на ледоразбивача "Урал", който ще започне работа през декември.

173,3-метровият "Якутия", с водоизместимост до 33 540 тона, може да пробива до три метра лед. Той ще влезе в експлоатация през 2024 г.

Два други ледоразбивача от същата серия - "Арктика" и "Сибир", вече са в експлоатация, а трети - "Чукотка", е планиран за 2026 г.

Путин заяви, че супермощният ядрен 209-метров ледоразбивач, известен като "Русия", с водоизместимост до 71 380 тона, ще бъде завършен до 2027 г. Той ще може да пробива лед с дебелина четири метра.

"Те са необходими за изучаването и развитието на Арктика, за осигуряване на безопасно, устойчиво корабоплаване в този регион, за увеличаване на трафика по Северния морски път", посочи той.

Развитието на този най-важен транспортен коридор ще позволи на Русия да разгърне по-пълно експортния си потенциал и да установи ефективни логистични маршрути, включително към Югоизточна Азия, отбеляза още президентът.

Путин, който дойде на власт през 1999 г., обещавайки да сложи край на хаоса, предизвикан от разпадането на Съветския съюз, постепенно засили присъствието на Русия в Арктика, където страната има повече от 24 000 км брегова линия, простираща се от Баренцово до Охотско море.

От 2005 г. насам Русия отвори повторно десетки арктически военни бази от съветската епоха, модернизира флота си и разработи нови хиперзвукови ракети, предназначени да избягват сензорите и отбраната на САЩ.

Експерти изчисляват, че на Запада ще му трябват поне десет години, за да настигне капацитета на руската армия в региона.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 22 Отговор
    слава на путин
  • 2 БАЙ ДЪН ПОХВАЛИ

    16 4 Отговор
    АМЕРИКАНЦИТЕ ЗА ЗАВЛАДЯВАНЕТО НА ЛУНАТА И МАРС👍

    Коментиран от #6

  • 3 Логик

    15 16 Отговор
    Понеже КГБ таксиметраджията няма акъл - хвали разледяването на Арктика, докато пуска на вода .... ледоразбивачи. Трябва да си особено зомбиран, за да не виждаш иронията.
  • 4 Теле

    11 5 Отговор
    Преди малко писахте че е провал

    Коментиран от #7

  • 5 Ганчо

    17 20 Отговор
    Даа, имат много мощен ледогенератор и много пияни и нещастни ватници.
  • 6 Теле

    13 9 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ ДЪН ПОХВАЛИ":

    Бай зъм спомня ли си какво е луната че и марса
  • 7 Логик

    7 9 Отговор

    До коментар #4 от "Теле":

    Преди малко писаха какво е реално, а сега пишат какво мисли Пуутлер. Нормално е двете неща да си противоречат.
  • 8 Груьо

    19 17 Отговор
    ЕЕЕЕ НАЛИ РУСНАЦИТЕ СА ТОЛКОВА НАЗАД С ТЕХНЛОГИЙТЕ, НЕ МОГАТ НИЩО ДА ПРОИЗВЕДАТ,А ИЗВЕДНЪЖ ПУСКАТ ДВА АТОМНИ ЛЕДОРАЗБИВАЧА. ТРЯБВА ДА ПИТАМ МАРА ИЛИ ДЖАМБАЗА,ТЕ СА ПО ОСВЕДОМЕНИ .

    Коментиран от #10

  • 9 Кочо

    12 9 Отговор
    Факти, защо не го кълнете, защо не злорадствате, че е болен от рак и умира, че е с психични отклонения, че трепери от паркинсон, че вярва на врачки, баячки и екстрасенси и е тръгнал по такива, че е изолиран, подигран, унизен и уплашен от лъчезарният Запад?! Факти, не изневерявайте на духомният си заряд, вие сте мното сериозна медия, пишеща за сериозни и аналитични читатели, търсещи истината!
  • 10 Логик

    18 8 Отговор

    До коментар #8 от "Груьо":

    Те и "новата" Лада Нива "пускат" :)))) Това прави ли ги напред с технологиите? :))))

    Коментиран от #11

  • 11 Теле

    6 5 Отговор

    До коментар #10 от "Логик":

    За ел москвича мълчиш

    Коментиран от #12, #18

  • 12 Логик

    14 6 Отговор

    До коментар #11 от "Теле":

    Е, как, и ел москвича ще има манивела. Сигурен съм. Балшая машина.
  • 13 Бай Гого

    12 7 Отговор
    Руска блатна мощ,задавих се от смях,а бре хора кви опиати вземате бре????????????!!!ХА ХА ХА ХА ХА
  • 14 Все пак там няма украинска армия

    12 7 Отговор
    Мощта им е голяма и блести на небосклона, а сърцата им туптят за техния лидер ким чен.. пардон Путлер хахаха
  • 15 Путин е Екопрестъпник

    6 11 Отговор
    Освен че е агресор и военнопрестъпник, Путин е и екопрестъпник, който с продължителната война в Украйна с масирани бомбардировки и мощен обстрел с ракети, замърсява и изменя климата в Европа и чийто последици ще се усетят след години, а с построените от Русия ледоразбивачи с ядрен двигател и пускането им по вода , само безотговорно ще ускори разтапянето на ледовете в Арктика с увеличаването на трафика по Северния морски път и ще наруши естествения природен и климатичен екобаланс на планетата, което ще има гибелни последици за човечеството ...!!!
  • 16 Въпрос за копейка

    4 7 Отговор
    Този да не е започнал да ползва китайски ботокс ? Много сбръчкано и посърнало ми се вижда фашизоидното жуже .
  • 17 Индиго

    5 8 Отговор
    Ледоразбивачите им няма да останат дълго на вода
    Скоро ще започнат откази на техниката , я ядреният реактор спрял заради повреда я нещо друго ,няма да ги бъде дълго на вода
  • 18 Ха ха ха

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Теле":

    И за волгата на дърва нищо не казва....
  • 19 Бучо

    6 7 Отговор
    Путин се уби да хвали всичко руско , което е разбираемо . Хвали Курск -потъна . Хвали модерните си оръжия , губи войната . Хвали великия руски народ , държи го в мизерия . Хвали могъществото на Русия , правия за смях всеки божи ден . Сега хвали арктическия флот , току виж китайците вземат , че превземат Арктика , Сибир и други изконни руски принадлежности
  • 20 Цървул

    4 4 Отговор
    Айде,хаирлия да са двата им ледоразбивача! Трябваше да са 7 според плановете на Путин, ама...Сега на вода,след това под вода!
  • 21 ттт

    2 1 Отговор
    Тате ще ми купи колело, ама друг път.
  • 22 а на марс

    2 0 Отговор
    колко сте мощни......
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мики Маус

    0 0 Отговор
    "Путин похвали руската мощ в Арктика"
    Не се подмазвай, жуже! Вече си пътник без билет и скоро слизаш! Дано само слезеш жив и да бъдеш здрав, за да гледаш това, което предстои.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания