Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 12:50 1 775 9

Гърция заменя руските оръжия

  • гърция-
  • с-300-
  • руски оръжия

Войната в Украйна ускорява пълната раздяла на гръцките въоръжени сили с произведените в Русия оръжейни системи, тъй като става пределно ясно, че разривът между Москва и НАТО не е благоприятен за тяхната поддръжка

Гърция заменя руските оръжия - 1
Снимка: Shutterstock

Войната в Украйна ускорява пълната раздяла на гръцките въоръжени сили с произведените в Русия оръжейни системи, тъй като става пределно ясно, че разривът между Москва и НАТО не е благоприятен за тяхната поддръжка, пише гръцкият вестник "Катимерини".

Именно това е подходът, застъпен в неотдавнашното предложение от Вашингтон към Атина за замяна на всички руски системи в арсенала на гръцките въоръжени сили със системи, произведени от НАТО.

Предложението се отнася основно за противовъздушни системи, като ракетите С-300 и "Тор-М1". Системи като по-старите противовъздушни системи "Оса-К" вече са остарели, докато програмата за цикличен обмен на 40 бойни бронирани машини БМП-1 с германски машини "Мардер" може да бъде разширена още повече. Предложението на САЩ ще отвори вратата за директни комуникации между армиите на двете нации и включва финансиране чрез ресурси, които в момента са достъпни за Пентагона на САЩ, като ЧВф (FMF -Чуждестранно военно финансиране).

Предложението на Украйна да получи системите за противовъздушна отбрана в замяна на поддръжката им в украинските заводи беше отхвърлено по две основни причини:

Първо, тъй като Русия все още има лицензионно споразумение за краен потребител, Гърция не може да изнася този индустриален продукт на трета страна без съгласието на Москва, което вероятно няма да бъде дадено предвид настоящата ситуация. Нещо повече, не е ясно дали украинската индустрия е в състояние да поеме такъв проект, докато страната все още е във война.

Второ, Гърция не може да създава пропуски във военновъздушните си сили, особено ако няма възможност за незабавна подмяна. Тези аргументи бяха напълно разбрани и от американската страна.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин похвали отношението на Гърция и факта, че тя продължи с размяната на БМП-1, като същевременно предостави 155 мм снаряди за артилерията на Украйна. Очаква се дискусиите между Атина и Вашингтон по този въпрос да продължат.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Котка ученият

    12 5 Отговор
    Гърция призна автокефалията на украинската църква. Това е предизвикателство за Москва. Разширяването на Руската патриаршия в каноничните територии на Гръцката и Вселенската патриаршия в Африка, Азия и Латинска Америка ще бъде агресивно и неумолимо.
  • 2 Коко

    14 5 Отговор
    Проблемът не е само в поддръжката, а в това че са неефективни, морално, технически и технологично остарели
  • 3 пламен

    10 9 Отговор
    Гърция винаги безпогрешно избира печелившата страна.
    Ганьо винаги избира губещата страна.
    Гърците са умни. Ганьо е прост

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Отиди в Гърция

    5 10 Отговор

    До коментар #3 от "пламен":

    И ги погледни византийците в какъв джендър са се превърнали до един ,че цял свят се нашари заради тях ,техната семка византийска транс полова шарена
  • 5 Ако ще и с марсиански да го заменят

    8 9 Отговор
    От грък войник не става...нито плувец 🤭
  • 6 Абе Дончо

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "пламен":

    Ти пък щото си много умен!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 А кога ще сменят

    1 5 Отговор
    Военните си униформи с мъжки? С тия полички и пискюли само за някой карнавал стават.
Новини по държави: