Last news in Fakti

24 Ноември, 2022 11:56 1 145 3

Поредна стачна вълна във Великобритания

  • великобритания-
  • стачки-
  • вълна-
  • служители-
  • университети-
  • пощи-
  • заплащане

Персонал на британските университети, учителите в Шотландия и служителите на Кралските пощи стачкуват масово

Поредна стачна вълна във Великобритания - 1
Източник: Shutterstock

Във Великобритания започва поредна стачна вълна. Персонал на британските университети, учителите в Шотландия и служителите на Кралските пощи стачкуват масово, предаде БНР.

Близо 70 000 души персонал в британските университети, сред които лектори, библиотекари и изследователи, започнаха стачка за заплащането, условията на труд и пенсиите. Обучението на близо 2,5 милиона студенти ще бъде засегнато в 150 университета. Националният съюз на студентите подкрепя стачките, но някои от студентите са загрижени от пропускането на занятия. Стачки ще има също утре и следващата сряда.

В Шотландия днес е обявена първата национална стачка на учителите от 80-те години насам. Учениците в почти всички основни и гимназиални училища, както и много обществени детски градини, са засегнати от стачните действия, които са по повод на заплащането. Новото предложение на властите за увеличение със 6,85% на заплатите бе отхвърлено от профсъюзите като „обидно“. Те искат 10-процентно увеличение.

Служителите на Кралските пощи стачкуват днес и утре, което е голям удар за разнасянето на пратки с намалени стоки през така наречения „Черен петък“. 115 000 души вземат участие в 48-часовата стачка.

Стачните действия умишлено са насочени в натоварения предколеден период, който по принцип носи големи печалби на работодателя. Стачки ще има и на 30 ноември и 1 декември, което означава, че ще пострадат и доставките за „Кибер понеделника“. От 9 декември до Коледа са планирани още 6 дни на стачки, включително на Бъдни вечер.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Учител

    5 0 Отговор
    Не може да бъде, това в проспериращия и богат запад ли се случва. Нали ужким всички искали да живеят там защото парите растели по дърветата.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 До 1, това се налага, защото

    0 1 Отговор
    има работодатели, които се гаврят с английският работник, а също и с източноевропейският. Дават повече работа, отколкото може да се свърши за осем часа, забравят да плащат извънредният труд. Не става дума парите да падат от дърветата, става дума, че нечовешко натоварване няма как да се толерира. Ехидността ви е неуместна.
Новини по държави: