Last news in Fakti

1 Декември, 2022 12:08 594 2

Словакия ще ограничи цените на енергията за домакинствата

  • словакия-
  • правителство-
  • енергия-
  • домакинства-
  • ограничаване

Съобщиха днес официални представители на кабинета в Братислава

Словакия ще ограничи цените на енергията за домакинствата  - 1
Източник: Shutterstock

Правителството на Словакия ще ограничи цените на енергията за домакинствата през следващата година, което ще струва на бюджета 6 милиарда евро, съобщиха днес официални представители на кабинета в Братислава, цитирани от Ройтерс.

Правителствените мерки предвиждат цените на електроенергията за домакинствата да не се променят, въпреки че природният газ и топлоенергията ще се повишат с 15 процента, съобщи словашкият премиер Едуард Хегер пред журналисти. Той заяви, че домакинствата в Словакия биха платили през следващата година средно с по 3000 евро повече за енергия, ако правителството не вземе мерки, предаде БТА.

А те включват договор с основния доставчик на електрическа енергия в страната "Словенске електрарне" (Slovenske Elektrarne), който се очаква през следващата година да продава част от тока на цени, които са под пазарните нива, съобщи словашкият министър на финансите Игор Матович.

Доставчиците на природен газ и на топлоенергия пък ще бъдат компенсирани чрез субсидии, за да задържат крайните цени, на които ги продават на потребителите, добави той. Словашкото правителство няма да повишава таксите, които формират част от цените на енергийните продукти.

Премиерът Хегер заяви, че тези мерки са заложени в проектобюджета на Словакия за 2023 г., който се разглежда от парламента на страната. Правителството не разполага с парламентарно мнозинство и одобрението на държавния бюджет не е сигурно, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    3 0 Отговор
    Икономията не е Икономика.Икономията е Майката на Мизерията..
  • 2 Една

    2 0 Отговор
    САЩ дават 6 х по-скъп газ на Европа в сравнение с краварската територия. Затова от евр се изнася промишлеността натам, а Бясната Крадла мълчи. Сега ЕУ ще види какво е зависимост.
Новини по държави: