Last news in Fakti

3 Декември, 2022 20:42 2 374 26

Турция печели от здравен туризъм

  • турция-
  • здравен туризъм-
  • приходи

1,6 милиарда долара са приходите за първите девет месеца

През първите девет месеца на 2022 г. Турция е събрала приходи от 1,6 млрд. долара от здравен туризъм, сочат данни на Държавната здравна компания (USHAŞ), цитирани от в. "Хюриет дейли нюз".

От януари до септември близо 870 000 чужденци са пристигнали в Турция, за да получат здравни услуги, уточнява БТА.

Най-предпочитаните от чуждестранните пациенти клинични направления са гинекологията, вътрешните болести, офталмологията, медицинската биохимия, общата хирургия, стоматологията, ортопедията и травматологията, инфекциозните болести и уши, нос и гърло.

Приходите от здравни услуги за чуждестранни граждани са възлизали на 638 млн. долара през 2015 г., когато броят на здравните туристи е малко над 395 000 души.

През следващите четири години приходите от здравен туризъм и броят на чужденците, пристигащи в Турция, за да получат здравни услуги, се увеличават непрекъснато. Приходите се покачиха до 715 млн. долара през 2016 г., през 2017 г. те нараснаха до 827 млн. долара, а през 2019 г. достигнаха 863 млн. долара.

През 2019 г. приходите от здравен туризъм за първи път надхвърлиха границата от 1 млрд. долара, като възлизаха на 1,49 млрд. долара. През същата година повече от 700 000 пациенти са получили лечение в Турция.

"През 2020 г. 407 423 пациенти предпочетоха Турция, за да получат здравни услуги, тъй като глобалната пандемия доведе до забележимо намаляване на броя на здравните туристи", заяви USHAŞ, като уточни, че приходите от здравен туризъм тогава намаляват на 1,16 млрд. долара.

Миналата година 670 730 души са получили здравни услуги, а размерът на приходите от здравен туризъм възлиза на 1,73 млрд. долара, според USHAŞ.

USHAŞ е създадена през 2019 г. под шапката на министерството на здравеопазването, за да популяризира услугите, предлагани в областта на международните здравни услуги в Турция, и да подкрепя и координира дейностите на публичния и частния сектор в посока здравен туризъм, отбелязва изданието.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОСТ

    53 4 Отговор
    В ТУРЦИЯ ИМА ДОБРИ СПЕЦИАЛИСТИ, ЗАТОВА ТАМ ОТИВАТ ДА СЕ ЛЕКУВАТ. ЕЙВАЛЛА.

    Коментиран от #2

  • 2 АЛИЛ МУСТАФОВ

    28 2 Отговор

    До коментар #1 от "ДОСТ":

    ВЯРНО
  • 3 а бг печели от туризъм

    28 1 Отговор
    15лв на бежанец платени от правителството

    Коментиран от #4

  • 4 Аха верно

    21 3 Отговор

    До коментар #3 от "а бг печели от туризъм":

    И от медицина - продава дипломи за доктори на чуждестранни студенти.

    Коментиран от #12

  • 5 КоПерник

    37 1 Отговор
    Турците знаят и могат да печелят не само от това а и от всичко и от всички.

    Коментиран от #7

  • 6 Корморан

    21 29 Отговор
    Учат медицина за без пари в България и после практикуват в собствената си страна като тренират върху български пациенти, които си плащат за това. Турция им осигурява отлични условия на труд - добра база и добри заплати. А след 1 генерация тези доктори ще преподават опита в собствената си страна докато българските им учители вече ще са на оня свят и тук няма да има кой кадърен да поеме. Та сега обучаваме добри турски лекари, те използват наученото в страната си, като таксуват нашите пациенти и скоро ще взимат парите на български студенти в турските университети, за да ги учат на медицина.
    А бе важното е да даваме оръжия на Укрия и на Руснаците да им е зле...

    Коментиран от #25, #26

  • 7 А ние не сме

    22 2 Отговор

    До коментар #5 от "КоПерник":

    Силен народ - силна държава!
  • 8 По-високи данъци

    20 4 Отговор
    Правиш заплатите на медици и учители стартово 4-5хил. лева - изграждаш им отлична база. После започваш да контролираш качеството на услугите им. Всички ще усетят разликата веднага. А след едно поколение ще имаме генерация от подготвени, способни и здрави младежи.

    Коментиран от #9, #14, #17

  • 9 Аха верно

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "По-високи данъци":

    И по малко Крадене и Корупция!!
  • 10 Мамул

    28 1 Отговор
    И ние имаме частни клиники! Закачени са на здравната каса като пиявици и отделно си плащат и пациентите. И за какво да се стараят? Надписването с химикала им носи повече печалба, отколкото да се "чупят" от работа.

    Коментиран от #22

  • 11 така де...

    21 0 Отговор
    За Турция не само здравния, но изобщо туризма е държавна политика още от 1980 г. държавата има програми за финансиране на развитието му. В това отношение нашите възможности в никакъв случай не са по малки, но не са разработени и няма далавера за депутатите, които биха прокарали нещо подобно. Ефекта ще е след десетилетия и сегашните няма да могат да рекетират бенефициентите.
  • 12 Да ама има положително салдо,

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Аха верно":

    Щото нашите стоматолози и фармацевти си ги купуваха от окрайна, по-евтино, накрая като теглим чертата сме на плюс. Важното е че сме в играта, въртим едни пари ама л..няна работа
  • 13 Трагедията в държавата

    12 2 Отговор
    На българските лекари ,нашата държавата им е дала почти безплатна база ,използват всичко държавно и пак никакво внимание към болните.
    Някакво лечение само за тия с връзки и пари. Всичко е не само до знания но и до култура.
  • 14 Реалистът

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "По-високи данъци":

    Мечтите са безплатни,скоро може и това да стане, като сменят еврото едно към пет.
  • 15 Ама недейте с такива новини

    29 2 Отговор
    Сега сума ти и туркофоби ще вдигнат кръвно и ще молят познати да им носят лекарства от Турция, а някои дори ще отидат да се лекуват там. Давайте с дежурните лафове как няма лук, как умират от глад, как лирата се срива и д други такива локуми които топлят душата на изтерзаният редови туркофоб.
  • 16 хихи

    1 4 Отговор
    Продавачи на надежда.......
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 23787

    1 0 Отговор
    100 Kоча не са 200 Mъде!!
    1. Следването медицина Германия/България или Франция/България
    2. Продължаваща обучение(задължитело), кариерно израстване при ясни и незаобиколими правила...
    3.Заплащане,следва от второто....
  • 19 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ✰

    2 3 Отговор
    На путя от бункера там са му удължавали бедрата, нали го виждате какъв е строен със свинските крачета, е едното му е с 10тина сантиметра по късо, но го компесира с токчетата, Ердо му е обещал преди Хага да го направи колко него висок, искал да изглежда строен на процеса!

    Коментиран от #20

  • 20 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ✰

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ✰":

    С тоя ръст в момента може надува феса без да се налага да коленчи, анадолски ласки, тва онова!
  • 21 Браво

    20 0 Отговор
    Турция печели от всичко.... Реджеп Тайип Ердоган построи една нова силна Турция....А нашите още се борят за кокала,а народа мизерства
  • 22 Рошко

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мамул":

    То хубаво ама съвестта как се лекува, като всички искат бързо да забогатеят па после стават като нарко зависими от алчност и повече мислят за парите отколкото за здравето значи тук един такъв "доктор" може да си те убие ей тъй законно дето се вика
  • 23 Така де

    15 2 Отговор
    След 1878г със създаването на новата българската държава, България бележи учудващ за Европа, икономически успех в областта на животновъдството и земеделието, производството и занаятчийството с търговията на качествени селскостопански стоки и храни, което продължава по инерция до 1939г когато България е призната за "икономическия тигър на балканите" , Но тогава започва да измира поколението от българи израснало и възпитано в условията на турската империя, А след 1944г бива заменено от поколението израстващо под съветско-комунистическото възпитание и внедрен "съветския икономически опит" с което започва и икономическия упадък и изостаналост във всички области на България...!!!

    Коментиран от #24

  • 24 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ✰

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Така де":

    Само да не проченан русоподлогите кво си написал, че ще падне тролене и клетви!
  • 25 Българските турци

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Корморан":

    С изсилване не става...и със заобикалки пак...Ако ще плюваш прави го със стил !
    Според твоята логика излиза че България има капацитет от специалисти и ВУЗове че да обучат медиците на 80 милионна Турция...така ли ?!...
  • 26 Диктатор султан

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Корморан":

    В България учат тези, които не са могли да се класират в Турция. По едно време даже не признаваха българските дипломи! Всички знаят, че в България можеш да си купиш диплома!
Новини по държави: