Last news in Fakti

8 Декември, 2022 10:10 1 007 5

В Иран е екзекутиран участник в протестите

  • протести-
  • екзекутиран-
  • иран

В Иран е екзекутиран днес протестиращ, осъден за раняване с хладно оръжие на служител на силите за сигурност и блокиране на улица в столицата Техеран

В Иран е екзекутиран участник в протестите - 1
Снимка: БГНЕС

В Иран е екзекутиран днес протестиращ, осъден за раняване с хладно оръжие на служител на силите за сигурност и блокиране на улица в столицата Техеран, предаде Ройтерс, позовавайки се на полуофициалната новинарска агенция Тасним.

След смъртта в средата на септември на млада жена, задържана заради неправилно носене на хиджаб и починала при съмнителни обстоятелства в ареста, в Иран избухнаха масови протести, превърнали се в едно от най-големите предизвикателства за ислямската република от създаването ѝ през 1979 г., отбелязва Ройтерс.

Властите решително потушават протестите. В понеделник тази седмица влиятелният Корпус на революционните гвардейци похвали съдебната система за твърдия ѝ подход и я насърчи бързо да произнася строги присъди на подсъдими, обвинени в извършване на "престъпления срещу сигурността на държавата и на исляма". Говорител на съдебната власт каза, че петима души са били подведени под отговорност за убийство на член на проправителствените милиции "Басидж" и са осъдени на смърт. Присъдите подлежат на обжалване.

Тасним съобщи, че екзекутираният днес е Мохсен Шекари, участвал в блокиране на движението на една от техеранските улици и ранил с нож служител на силите за сигурност. Цитирано е заключението на иранския Върховен съд, в което се казва, че "заплашването на хора с хладно оръжие и нападането на служители на силите за сигурност, нанасяйки рани, е равносилно на военно престъпление", предаде ТАСС.

Източник: ТАСС / Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поправка

    9 8 Отговор
    В Иран е екзекутиран соросоид участник в протестите
  • 2 Брюкселската зелка

    3 5 Отговор
    Не ги харесвам но трябва да призная, че не се церемонят много много с цру и агентите им
  • 3 гост

    4 1 Отговор
    а за другите десетки хиляди няма да пишете, а?
  • 4 Някоя си

    1 1 Отговор
    Щом е нападнал и ранил служител на реда......
  • 5 А не бе

    3 2 Отговор
    Ще чакат снайперисти от покривите Майдан да им устройват.Такива" революции" и у нас,и в Румъния,и в Украйна и Грузия.И къде ли не.Някъде минават ,но някъде още в зародиш ги разкриват(Китай,Венецуела,Казахстан,Иран).