Last news in Fakti

8 Декември, 2022 14:00 2 027 5

Южна Корея отменя традиционния метод за изчисляване на възрастта

  • южна корея-
  • възраст-
  • метод-
  • закон

Южна Корея прие днес закони, които отменят традиционния метод за определяне на възрастта и в страната ще се въведе международният стандарт за изчисляване на годините от възрастта на човек

Южна Корея отменя традиционния метод за изчисляване на възрастта - 1
Снимка: Shutterstock

Южна Корея прие днес закони, които отменят традиционния метод за определяне на възрастта и в страната ще се въведе международният стандарт за изчисляване на годините от възрастта на човек, предаде Ройтерс. Това е промяна, която ще “подмлади“ корейците с 1 или 2 години в официални документи.

Смята се, че корейците вече са навършили една година в деня на раждането си. На всеки 1 януари към тази възраст се прибавя още една година . Именно това е възрастта, която корейците съобщават най-често във всекидневието си.

Съществува и отделна система за изчисляване на години за влизането в казарма или при определяне на законната възраст за пушене и употреба на алкохол. При този случай на 1 януари се прибавя автоматично една година. От началото на 60-те години обаче Южна Корея използва международната система за изчисляване на възраст вписване в медицински и правни документи. В тях изчисляването на възрастта при раждане започва от нула и се добавя по една година на всеки рожден ден.

Объркващият набор от методи за изчисляване на години ще изчезне, поне в официалните документи, когато новите закони, предвиждащи използването само международния метод за броене на възрастта влязат в сила през юни 2023 г. Промяната цели намаляване на "ненужните социални и икономически разходи", тъй като различното изчисляване на възрастта води до "постоянно объркване", каза пред членове на парламента Ю Сан-бум от управляващата партия "Силата на народа".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДРОнег

    6 7 Отговор
    Всъщност кога започва животът на един човек ?!
    Когато излиза от утробата или когато се зачева ?!
    Може би е логично животът да се отброява от зачеването !

    Коментиран от #2

  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "ДДРОнег":

    Сакън.......Искаш да подядеш ,бюрократите......
  • 3 Мии не е лошо

    6 2 Отговор
    Подмладете ги с поне десетина, че да бачкат за пенсия повече години. И тази малоумщина доживяхме, а какво ли ни чака още.
  • 4 щурецъ

    9 1 Отговор
    Чака ни още /Ю Сан-/бум на бежанци. И бум на беднотия.
  • 5 Я па тия

    1 0 Отговор
    Вземете ги върнете в първи клас...
Новини по държави: