Last news in Fakti

8 Декември, 2022 18:59 2 565 54

Осуетеният заговор в Германия е дело на въоръжена и потенциално опасна група

  • германия-
  • заговор-
  • въоръжена-
  • група-
  • полиция

Каза днес ръководителят на Федералната служба на криминалната полиция, Холгер Мюнх

Осуетеният заговор в Германия е дело на въоръжена и потенциално опасна група - 1
Източник: Shutterstock

Разбитата вчера в Германия конспиративна група, която е планирала да събори демократичния строй, е разполагала с много оръжие и следователно е била потенциално опасна, каза днес ръководителят на Федералната служба на криминалната полиция, Холгер Мюнх, цитиран от Франс прес.

„При това говорим за опасна смесица от хора, които изповядват ирационални убеждения, някои от тях, разполагащи с много пари, други притежаващи оръжия и план, който искат да задействат..., ето защо те са опасни и затова се намесихме“, обясни по обществената телевизия А Ер Де ръководителят на криминалната полиция.

„Обиските също го доказват“, като на 50 от претърсените адреси са открити оръжия, вариращи от „арбалети до пушки и боеприпаси и това показва, че всичко това не е безобидно“, уточни полицейският началник.

Вероятно ще има и други арести, каза той. „Ние идентифицирахме и други хора, чиито взаимоотношения с тази група все още не знаем точно“, обясни Мюнх.

Разследването обхваща общо 54 души. Двадесет и петима от тях бяха арестувани по време на акцията вчера сутринта в рамките на разследване на тази клетка, вдъхновена от идеологията на „Гражданите на райха“, екстремистко движение, което се разрасна в периода на антиковидните ограничения.

Германското правосъдие ги подозира, че „са осъществили конкретни приготовления за насилствено проникване в германския Бундестаг“, с използването на „малка въоръжена група“, се казва в прессъобщение на прокуратурата.

Този сценарий напомня на щурма на Капитолия в САЩ от привърженици на Доналд Тръмп през януари 2021 г., посочва АФП

„Не трябва да се смята, че група, състояща се от няколко десетки (членове), може би няколкостотин души, е способна наистина да постави под въпрос държавната система в Германия“, допълни обаче Мюнх.

Групата е била наблюдавана „от пролетта на тази година“, каза Томас Халденванг, ръководител на Федералната служба за защита на конституцията (германското контраразузнаване), пред телевизия Ер Те Ел.

„Това е първият път, когато се създава подобна общонационална мрежа с много конкретни планове“, добави той, като посочи, че е имало „планове за сваляне на правителството, планове за действително извършване на преврат“.

Според Халденванг движението "Граждани на райха" наброява около 21 000 души. „Смятаме, че 10 процента от тях са склонни към насилие", допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    24 4 Отговор
    ЯВНО НЯМА САМО ЛБЖГБ ИНДИВИДИ
  • 2 Гошо

    30 2 Отговор
    Хехе Тия как викат гявола Той ще вземе верно да дойде ама ще се яви под формата на арабзконегърска революция Я оня ден след мача Мароко -Испания,каква репетиция направиха
  • 3 Мирослав Илич

    33 4 Отговор
    Значи ще свалят властта с арбалет

    Коментиран от #9

  • 4 Бонд.Джеймс Бонд!

    7 43 Отговор
    Изловихме хората на Полуръста от Кремъл!
    Сварихме ги по бели гащи!

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 1984

    51 5 Отговор
    Осуетения в Германия заговор е активно мероприятие за сплашване на недоволните 2/3 от германците. Петдесет човека с арбалети, а? Нещо прашки няма ли? Или тръби с фунийки? Пейнтбол? Винкели? Ножове и вилици? Съвсем за идиоти ни взимат. Всъщност не че идиотите са малцинство, ама айде всичко да е с мярка.
    Интересно какво ли готвят у нас?

    Коментиран от #15, #38

  • 7 панта рей

    29 2 Отговор
    Започна се. Не смятайте, че сте се справили с тях.
  • 8 Пророк Прокопий

    25 6 Отговор
    Рано или късно Исляма ще завладее Европа! Някъде може да се наложи с оръжие, другаде без. По-добре е всичко да стане мирно и тихо. Заека е прехвърлил баира! Нищо ме може да спре тази тенденция, защото християните забравиха как се правят деца! Жабата е вече в тенджерат и градусите се покачват бавно.

    Коментиран от #10

  • 9 Арбалета

    22 2 Отговор

    До коментар #3 от "Мирослав Илич":

    Си е много сериозно оръжие. Изобщо не е за подценяване. Изключително точно и безшумно. С подходяща оптика може да се постигнат много добри резултати.

    Коментиран от #11, #17, #22, #42

  • 10 Забрави Русия..

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "Пророк Прокопий":

    Ако има Преграда,това е ТЯ!

    Коментиран от #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 # идиоти вън

    33 3 Отговор
    Абе най голямата база на НАТО, не беше ли в Рамщайн, а това не е ли някъде в германия?!?!? Абе какъв преврат, какви пет лева бе, ама що ниправите на идиоти! Просто е студено, нема газ, нема бензин и имигрантите изнасилват и убиват.
  • 14 Философски казано

    25 1 Отговор
    Махалото на Фуко! Ей за това държавите трябва да имат умерена политика, а не някакви си 42 пола и какви ли не още извращения. Защото, ако много натискане в едната посока, рано или късно ще се появи някой който ще натисне здраво точно в противоположната посока. Природата не търпи крайности. Махалото на Фуко!
  • 15 Явно не сте запознат

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "1984":

    И арбалетите и прашките са използвани с много голям успех през средновековието. Няма гаранция да се открият на скенер ако са в разглобен вид. Не е задължително с прашката да се хвърля камък. Ако се приложат съвременни технологии ефективността им се увеличава многократно.

    Коментиран от #21, #39

  • 16 Японеца

    17 1 Отговор
    Ловни дружини арестуват! А арабите ги превземат! Така модератори става ли?
  • 17 Философа

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Арбалета":

    По повод арбалета, само да споделя че във Великобритания и до ден днешен може да го ползваш законно и даже е разрешено да се стреля по шотландци, но само при условие че е петък вечер и че те са облечени в поли ихса пияни. Не се шегувам. Знаете, че те са с правилото на прецедента и нямат закони, а случаи на които съда стъпва. Та майтап на страна, арбалета е разрешен в ЮК и даже може да се ползва законно в петък вечер срещу пияни мъже в поли. Та идеята ми е, че господата може чисто и просто да са любители на това правило.

    Коментиран от #44

  • 18 Пророк Прокопий

    3 21 Отговор

    До коментар #10 от "Забрави Русия..":

    Няма преграда. Русия е още по-зле и от Европа. Там раждаемоста е по-ниска дори и от България. Алкохола е враг номер едно, а чеченските мюсулмани ще я превземат тихо и безкръвно.

    Коментиран от #20, #28

  • 19 Коментар

    2 9 Отговор
    Остава да не са опасни някакви,бълнуващи връщане на Райха...Естествено,че са опасни!
  • 20 Име

    24 5 Отговор

    До коментар #18 от "Пророк Прокопий":

    В грешка си. От 10 г Путин направи такава политика, че Русия е единствената държава в цяла Европа, която е с позитивен прираст на бялото население. Дава безлихвени кредити на млади семейства, евтини жилища за закупуване, ако останат да работят в градчетата си, гарантирана работа и т.н. Десен е но социалната му политика е направо комунистическа. За това болшинството народ го харесва. Има за всички.
  • 21 1984

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "Явно не сте запознат":

    През средновековието си е било така. Тогава може би щеше да
    е сериозно. Сега обаче не е средновековие. 2022 сме и е направо абсурдно. Представяш ли си 50 бюргера с арбалети да завземат Райхстага и Германия?
  • 22 оня

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Арбалета":

    Сериозно е, защото съществуват съвременни арбалети, за които не си и чувал:))
    "Съвременните свръхмощни арбалети се ползват от редица специални служби (например в САЩ) – главно заради относителната безшумност и липсата на проблясък при изстрела. При сравнителни стрелби между модерни арбалети и огнестрелно оръжие е установено, че пробивната сила на арбалетите е сравнима с оръжие .38-и калибър (9 mm), но при по-висока леталност."
  • 23 Никои не е казал

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "....":

    Никои не е казал, че 50 стрелци с арбалети ще тръгват да сменят правителство. Но само няколко обучени стрелци са достатъчни да се обезвреди охрана нощно време и т.н. В смисъл като помощно средство, не основно оръжие.

    Коментиран от #25

  • 24 в края на студената война,

    15 2 Отговор
    тайнстените служби - кгб, цру и подобни, влязоха в престъпно съглашателство! - резултата беше, забавения преход в източна Европа! Специално в България, прехода бе забавен от разюзданите мераци на овластените глупаци от отделите на дс, дето бяха уж "най-умни"! Резултата е ясен за България. Обезлюдени села и малки градове, ниска раждаемост, емиграция в огромни размери. Цифрите на щетите са съизмерими с пораженията на геноцид! Нека историците да отсъдят. И виновните за това, все още "колят и бесят", че и дават мнения по национални медии..........................................................
  • 25 Сатана Z

    10 3 Отговор

    До коментар #23 от "Никои не е казал":

    Германците се превръщат в Украинците на Европа по простотията си.Арбалетите ако вършеха работа ,Зеления Укро—Фюрер отдавна да е въоръжил укроглаворезите с тях.

    Коментиран от #33

  • 26 Перо

    8 0 Отговор
    ЛГТБ е в опасност, но МОСАД бди!
  • 27 в края на студената война!

    4 0 Отговор
    и ние си имаме такива тука........................ на власт..........
  • 28 В РУСИЯ

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Пророк Прокопий":

    Много семейства имат по 3, 4 деца масово

    Коментиран от #37

  • 29 Анонимен

    13 1 Отговор
    Какво значи потенциално опасна? Извършили ли са престъпление? Не. Значи няма правни основания да бъдат задържани. Да ти ... на германската "демокрация"!

    Коментиран от #41

  • 30 Механик

    9 1 Отговор
    Малв, мале! С АРБАЛЕТИ ли бе? Бе вие чувате ли се какви ги ПИШЕТЕ? С арбалети ще свалят правителство? Ми, що не с прашки бе, ама "задни" ?
    Толкова сте ниЗко, че чак сте НИСКО.
  • 31 Престанете

    14 0 Отговор
    с тъпите манипулации Германската преса не обърна толкова внимание на това събитие , колкото вие.
    преврат и събаряне на демократичния строй. Тоя строй изчезна с появата на първата ковид ваксина. Вие за балъци ли ни вземате да ви четем л.....а и да ви вярваме
  • 32 Обичам €$ и Демокрацията

    12 0 Отговор
    Терористите са два вида - едните са узаконени от демокрацията, а другите са й противници.

    Коментиран от #34

  • 33 Зеления Укро

    5 3 Отговор

    До коментар #25 от "Сатана Z":

    Зеления Укро е клоун в черен спектакъл.
    Никои днес не стреля с арбалет от окопа. Арбалета се е и днес опасно оръжие и се използва от секретните служби където е необходимо. И ножове се ползват. Просто, ефективно и безотказно оръжие. А ножа е открит хиляди години преди арбалета.
  • 34 ай върви си харчи еврата

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Обичам €$ и Демокрацията":

    на тропически дестинации! Но, не шофирай дрогиран! Че, то по вас, богатите връзкарчетата ходи тая болест!
  • 35 БРАВО НА АНТИДЕМОКРАТИТЕ

    7 0 Отговор
    САМО БОЙ ПО КРАДЦИТЕ ДЕМОКРАТИ ДЕТО ИСКАТ РОБОТИ ДА РАБОТЯТ ВМЕСТО ХОРА ЧЕ ХОРАТА БИЛИ ХИТРИ И БЪРКАЛИ В КАЦАТА С МЕДЪТ
  • 36 Стратега

    7 0 Отговор
    Брей, 25 човека с много оружие! Голяма заплаха?
    Същия номер като на Хитлер със запаления Райхстаг!
  • 37 Пророк Прокопий

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "В РУСИЯ":

    В Чечня, Калмикия, Бурятия…..
  • 38 ценов

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "1984":

    Ние отдавна сме сготвени мистър Оруел!
  • 39 Рамбо

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Явно не сте запознат":

    Този направо им разказа играта с лък и специални боеприпаси вместо острие на стрелата. И това, че не е популярно оръжие не означава, че не е ефективно. И с лопата можеш да убиеш човек. И са го правили. И монарси са сваляли. Поглед към историята не е зле.

    Коментиран от #46

  • 40 Солей

    1 1 Отговор
    Операция под фалшив флаг за сплотяване на"демократичинте"сили.Хората са вдъхновени от идеолгията граждани на Халифата и фронт независим Германистан.Не можете да ги спрете.Не се гаси туй,що не гасне.Иншаллаа.
  • 41 Потенцивлно опасен

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Анонимен":

    Нещо си в грешка. И ПП средство което е технически неизправно е потенциално опасно. Може и да не е извършено с него ПТ произшествие но има предпоставка. Затова се спира от движение.
    Тук е приложена същата аналогия.
  • 42 Та викаш...!

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Арбалета":

    Калашника-ряпа да яде при арбалета...!А бе къде ви намират такива оръжейни ,,специалисти",да се чуди човек...!

    Коментиран от #51

  • 43 да кажем че са имали план

    4 1 Отговор
    Неясно остава как са щели са изгонят американските бази за да ресуверенизират държавата? С лъкове?..
  • 44 Правилно!

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Философа":

    Философ си...и то-дървен...!
  • 45 ГЕРМАНЦИТЕ ВЕЧЕ ВИЖДАТ ЧЕ СА ИЗПАДНАЛИ

    4 0 Отговор
    ИЗПАДНАЛ ГЕРМАНЕЦ ---- Какво ще рече "изпаднал германец"? Един от вариантите за обяснение на израза би могъл да ни отведе именно към бойните действия. Германия губи и двете войни, така че картината на немски войници, обезоръжени и обезкуражени, разпасани и позагубили блясък, е нещо, с което сме свикнали. Изразът обаче предхожда Втората световна война и със сигурност е по-нов от Първата световна война. Намираме го например при Йовков в разказа „Серафим", публикуван през 1935 година. Йовков обаче не го е измислил. Той само го употребява в смисъла, в който и ние днес го използваме. „Помислих, че плашилото от даскал Тодоровата бахча иде насам. Да те вземе мътната, да те вземе. Мисля си: какъв ще е тоз изпаднал германец. " Любопитното е, че Йовков за втори път използва израза „изпаднал германец", този път в друг разказ от сборника „Женско сърце", откъдето е и „Серафим". Разказът е „Свирач на флейта". „Вампир ходи из селото, докторе, за него приказваме. Един изпаднал германец е дошъл в наше село. Какъв вятър го е довел насам, не знам."

    Коментиран от #47

  • 46 Баце,

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Рамбо":

    Съвсем се обърках...
    Какво се опитваш да кажеш? Че Рамбо е документален филм ли?

    Коментиран от #50

  • 47 Мирослав Илич

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "ГЕРМАНЦИТЕ ВЕЧЕ ВИЖДАТ ЧЕ СА ИЗПАДНАЛИ":

    Бях закъсал с един камион в Регенсбург Докато чаках пред сервиза си постВих за цел да наблюдавам хората От десет преминали осем бяха цветнокожи Четири механика ми завиваха една гайка петнадесет минути Прецакаха ме с два часа работа Да живее демократичнаГермания
  • 48 Така се започва,

    3 0 Отговор
    щом има опити, значи нещо не е наред в Германия, сега не успяха, но за утре не се знае.
  • 49 Източна ромелия

    3 0 Отговор
    Отново циркаджйските номера на ФАЩ и протектората им Германия
  • 50 Разбира се че не е

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Баце,":

    Филмите с Рамбо са художествена измислица на база реални случки и събития. Рамбо е обобщаващ хиперболизиран образ. Филмите с него са измислица, но оръжията не. Във филмите с Рамбо са използвани реално съществуващи оръжия. Ефектите от използването им си е дело на Холивуд.
  • 51 Викам драги

    0 2 Отговор

    До коментар #42 от "Та викаш...!":

    Викам драги, че никой не трепе мухи с базука. Дали ще мине Калшник през скенер на обект в специален режим на пропускане или няма да вдигне застава при употреба? Говорим за стандартна версия. Стрелял ли си с Калшник през тъмната част от денонощието? А с лък или арбалет по различим контур при същи условия?
    Хайде да не влизаме в подробности кое оръжие къде е по подходящо. И двете си имат плюсове и минуси.
  • 52 Дали

    1 0 Отговор
    Ей.. така съжалявам, че не се получи в Германия...
    Щото Европа последните 20 години е ПП - пълен провал. Мигри, не гри, джамии, бурки, фереджета, кючеци, наркотици и 38 пола. Затъваща икономика, застаряващо население, сбъркана младеж, смешни армии, социална политика, обслужваща маргинали и развъждане на паразити!
    С тези управляващи Европа, както и България - като пълни евроду педайци -
    отива към дъното! Какво бъдеще ни чака - това се вижда само като застанете на входа на училищата малко извън центровете на големите градове - простаци, тъпаци и чалгари!
    Жалко...само от някоя голяма държава може та и ние покрай тях да мръднем,. да тръгне истинска промяна към истинските, а не към "евро, афро, атлантически или галактически ценности! В момента Европа е като българския футбол след 1989 - постигна някакви успехи, които бяха резултат на предишната система, после продължи още малко по инерция докъм 2000 г и после само надолу и копаем дъното! Европа ще се събуди от дълбокия сън, но...дано да не е късно!
  • 53 Христо

    0 0 Отговор
    Време е. Много изтърпяха даже. Европа трябва да се изчисти от неевропейци и нехристияни. Време е за нова Европа. Дано не ги хванат следващия път. Успех им желая.
  • 54 Щот онзи

    0 0 Отговор
    Очаквайте и в сащ скоро опит за преврат , арести на демократи ,,подготвящи ,, го .
Новини по държави: