8 Декември, 2022 19:28 1 007 8

Финландия ще обмисли разрешаване на износа на оръжия за Турция

  • финландия-
  • министър-
  • отбрана-
  • оръжия-
  • турция

Заяви финландският министър на отбраната, Анти Кайконен

Финландия ще обмисли разрешаване на износа на оръжия за Турция - 1
Източник: БГНЕС

Финландия ще обмисли възможността за даване на разрешения за износ на оръжия за Турция за всеки случай поотделно, заяви финландският министър на отбраната, Анти Кайконен, по време на посещение в Анкара в опит да получи подкрепата на Турция за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, предаде Ройтерс.

Финландия и Швеция поискаха да се присъединят към алианса през май след руската инвазия в Украйна, но кандидатурите им се нуждаят от одобрението на всичките 30 страни членки на НАТО. Само дългогодишната членка Турция се противопоставя на членството им, обвинявайки двете северни страни, че дават убежище на кюрдски бойци.

"По принцип е възможно да се даде ход на издаването на някои разрешения", каза Кайконен след среща с турския си колега, Хулуси Акар. Всяко конкретно искане ще бъде разгледано поотделно, добави той, като уточни, че "няма национално оръжейно ембарго".

Финландия трябва да премахне оръжейното ембарго срещу Анкара като условие за осигуряването на подкрепата на Турция за кандидатурата ѝ за НАТО, заяви по-рано тази седмица турският външен министър, Мевлют Чавушоглу.

От своя страна турският министър на отбраната, Хулуси Акар, заяви на съвместна пресконференция с финландския си колега, че Анкара продължава да се безпокои от предполагаеми дейности на кюрдски въоръжени групи във Финландия и очаква от Хелзинки да предприеме "конкретни стъпки" преди Анкара да одобри членство на страната в НАТО, предаде АП.

"Казах им, че сме разтревожени от продължаващите дейности на терористичните организации ПКК/СЗН и техните поддръжници във Финландия и че има безпокойства във връзка с това", заяви Акар пред журналисти, визирайки забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), които Анкара смята за клон на ПКК.

Кайконен от своя страна настоя, че страната му е ангажирана със споразумението, което беше постигнато между Турция, Швеция и Финландия, според което северните страни обещават да разгледат опасенията на Турция.

"Ние гледаме сериозно на опасенията (на Турция) във връзка със сигурността", посочи той.

Турция и Унгария са двете членки на НАТО, които все още не са ратифицирали кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към организацията, напомня агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами те,фаинландците

    3 2 Отговор
    произвеждат ефективни оръжия.Кога успяха да направят армия за Има-няма 20 години и 39-та посрещнаха нашественик в ураганен огън,а след Коледа,Начи по-малко от месец нашественикът почна да дава фира ПОГОЛОВНО.Даже след още месеци два нямаше цяла съвецка армия падна в плен.
  • 2 Мехмед

    4 4 Отговор
    Една патка мислила мислила и накрая умряла.
  • 3 ДОСТ

    10 2 Отговор
    ТЮРКИЙЕ САМА СИ ПРОИЗВЕЖДА ОРЪЖИЯТА БЕ АРКАДАШ. ТИ ГИ ЗАПАЗИ ЗА СЕБЕ СИ ВИКИНГ. И СЕ ПАЗИ ОТ РУСКАТА МЕЧКА. ЧЕ НЯМА КОЙ ДА ТИ ПОМАГА. О ЗАВАЛЛИЯТА МИ.

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 4 ХУСИ

    7 2 Отговор
    НЕ ВИ ЩЕМ ОРЪЖИЯТА ХВАНЕТЕ СЕ ЗА ПАЛЦИТЕ
  • 5 прост.дост

    4 8 Отговор

    До коментар #3 от "ДОСТ":

    Тюркие прави оръжия, които все друг и разработва. И танка, вертолета, сега и самолета. За байрактарите ноухау им дойде от САЩ. Искат и от финландците да взимат оръжия за да докопат технологии. Това е достатъчно, другото воля и желание
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гулюгулюгулю

    4 10 Отговор

    До коментар #3 от "ДОСТ":

    Какви оръжие прави Турция че не разбрах 😂😂😂
    Купува западни компоненти за всичко, и един елементарен двигател за байрактара не може да произведе
    Трябва да се пише сглобено в Турция а не произведено

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: