Last news in Fakti

9 Декември, 2022 07:30 1 076 10

САЩ наложиха санкции на турски бизнесмен, търгувал с ирански петрол

  • сащ-
  • петрол-
  • санкции-
  • ирански петрол

САЩ наложиха санкции на турски бизнесмен, заподозрян, че е натрупал стотици милиони долари, като е търгувал с петрол, идващ от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция

САЩ наложиха санкции на турски бизнесмен, търгувал с ирански петрол - 1
Снимка: Shutterstock

САЩ наложиха санкции на турски бизнесмен, заподозрян, че е натрупал стотици милиони долари, като е търгувал с петрол, идващ от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, предадоха световните агенции.

Съткъ Аян, който е приближен на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, както и синът му и един от най-близките му съратници, бяха поставени в черния списък на американското министерство на финансите. Техните авоари бяха замразени в САЩ и им беше забранен достъпът до основните финансови пазари.

Министерството на финансите обвинява Аян, че се е притекъл на помощ на силите Ал Кудс, които са елитно подразделение на революционните гвардейци, като е уредил продажбата и доставката на петрол, под техен контрол, на Китай, други купувачи от Югоизточна Азия, Европа и Обединените арабски емирства. Той е допринесъл и за трансфер на приходите от тези продажби за революционните гвардейци.

Според министерството на финансите Аян е използвал мрежата на холдинга си АСБ, регистриран в Гибралтар, за да укрива произхода на петрола и предназначението на плащанията.

Бизнесменът е прибягнал и до една от компаниите си, за да купи танкер, плаващ под панамски флаг, за революционните гвардейци.

Бахадин Аян, един от синовете на Съткъ Аян, и Касъм Йтзас, един от висшите кадри в холдинга АСБ, който се е занимавал лично с повечето от делата на Аян, също бяха поставени в санкционния списък. Министерството на финансите постави и около 20 компании от холдинга АСБ и от мрежата на бизнесмена в черния си списък.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    17 0 Отговор
    Демокрация ли ?!? Свободен пазар ли ?!? Май излиза че СИВ беше добър вариант.

    Коментиран от #6

  • 2 Някоя си

    19 0 Отговор
    Аха....щом не търгува в техен интерес...санкции и черен списък....
    Демокрация по краварски....😉
  • 3 Цеци

    17 0 Отговор
    Голяма работа.Краварите си мислят ,че света се върти около тях.Ще си харчи милионите Аян и не му пука за америка .
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 0 Отговор
    Вече " ПО ПОДОЗРЕНИЕ" е достатъчно основание !
    От утре може да искат
    ДА СЕ ДОКАЗВА НЕВИНОВНОСТ
    🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷демокрацията на САЩко
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тръмп

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    СВИВ беше пазар за дефектни стоки и търговия в натура!

    Коментиран от #8

  • 7 хахахахаххахахаах

    0 0 Отговор
    “Бахадин Аян, един от синовете на Съткъ Аян, и Касъм Йтзас “ кой кум кой сват кой на булката брат?!? инъче монопола не позволява да се тътгува с друг петрол освен техния !!!
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тръмп":

    А какво е СВИВ 🤔🤔🤔🤔
    Дори не можеш да го изпишеш, ама няма значение , нали можеш да плюваш👍👍👍
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Чочо

    0 0 Отговор
    Който пише истината му премахват поста Прокопиевците