Last news in Fakti

14 Декември, 2022 10:45 10 165 26

Риши Сунак: В началото на следващата година Лондон въвежда законова забрана за мигрантите

  • великобритания-
  • лондон-
  • закон-
  • риши сунак-
  • мигранти

В статия във в. "Дейли телеграф" Сунак изтъква, че новото законодателство ще даде да се разбере "ясно и недвусмислено", че всеки, който влезе нелегално в Обединеното кралство, ще бъде лишен от правото да остане в страната

 Риши Сунак: В началото на следващата година Лондон въвежда законова забрана за мигрантите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основна тема в британския печат днес е вчерашното обещание на премиера Риши Сунак, че в началото на следващата година Лондон ще въведе законова забрана за мигрантите, пристигащи през Ламанша, да остават във Великобритания.

В статия във в. "Дейли телеграф" Сунак изтъква, че новото законодателство ще даде да се разбере "ясно и недвусмислено", че всеки, който влезе нелегално в Обединеното кралство, ще бъде лишен от правото да остане в страната.

Вчера премиерът представи план от пет точки за справяне с мигрантската криза в Ламанша, който включва ново споразумение за ускорено депортиране на албански мигранти, обещание до края на следващата година да "анулира" 92 601 забавени молби за убежище, както и сформирането на ново подразделение от малки патрулни кораби, което да спре мигрантския поток.

"Стига толкова, трябва да спрем лодките. И ще го направим", пише Сунак в статията си в "Дейли телеграф".

"Несправедливо е хората, които идват тук нелегално, да злоупотребяват с нашата щедрост", категоричен е той. "Преди всичко е несправедливо спрямо британците, които цял живот са спазвали правилата", пояснява британският премиер и подчертава, че "хората са прави да се ядосват". "Ако не действаме сега и решително, ситуацията само ще се влошава, защото сме изправени пред глобална миграционна криза, към която остарялата международна рамка за предоставяне на убежище просто е неприложима", пише още Сунак.

Планът на британския премиер предвижда всички мигранти, които прекосяват Ламанша с малки лодки или по други незаконни маршрути, да бъдат задържани и връщани в родните им страни. Сунак предлага и опцията въпросните лица да бъдат изпращани в "безопасна" трета държава като Руанда, откъдето да подават молбите си за убежище.

Обявяването на плана от пет точки е най-значимата политическа проява на Сунак, откакто през октомври зае премиерския пост, посочва още британското издание.

В момента в Обединеното кралство са подадени около 140 хиляди молби за убежище, които все още не са разгледани, пише в днешния си брой в. "Гардиън". Те са се натрупали от 2013 г. насам и отговорност за това носят правителството и министерството на вътрешните работи. Въпреки опитите си да се представи като нова метла, която помита старите паяжини, Риши Сунак трябва да поеме своя дял от отговорността за съществуващите проблеми, както и за тежките страдания, до които те водят, изтъква всекидневникът.

Амбицията на премиера през следващата година да намали драстично броя на забавените молби и обещанието му да мобилизира нови ресурси звучат като конструктивни ходове, но е съмнително дали въпросните цели ще бъдат постигнати. Що се отнася до останалата част от плана му – тя дава повече поводи за тревога, отколкото за облекчение.

Сунак заяви, че "справедливостта" трябва да бъде основен принцип. Той обича да изтъква колко толерантна и гостоприемна е Великобритания, но същевременно отказа да обясни какво има предвид с думите си, че съществуващата международна рамка за бежанците е "остаряла". Освен това Сунак не даде ясни гаранции, че ще се поеме по безопасен и законен път, както и че ще има специални разпоредби по отношение на децата и разделените семейства, заключава изданието.

Според ООН плановете на Риши Сунак нарушават международното право и подриват "хуманитарната традиция" на Великобритания, пише в днешния си брой в. "Индипендънт".

Вестникът цитира Джилиан Тригс, високопоставен служител във Върховния комисариат на ООН за бежанците. "Задържането на търсещите убежище и последващото им депортиране в страните, от които са дошли, или прехвърлянето им в трета държава, би се равнявало на отказ на достъп до системата за убежище на Обединеното кралство", смята Тригс. "Този подход би отнел достъпа до убежище във Великобритания за всички, с изключение на малцина привилегировани", обяснява тя.

Върховният комисариат предупреждава, че насилственото депортиране на търсещи убежище обратно в страните, от които са дошли, "би подронило глобалната система за бежанците и би представлявало нарушение на международното право".

В днешния си брой в. "Морнинг стар" отделя внимание на реакцията на някои правозащитници.

Тим Наор Хилтън, който оглавява организацията "Действие за бежанците", предупреждава, че "депортирането на хора въз основа на необмислени и неверни предположения за тяхната националност, ще доведе до много жертви и ще изправи бежанците пред опасността от експлоатация".

"Изказванията за спиране на пресичането на Ламанша с малки лодки не са нещо ново и няма да имат никакъв ефект. За да приложи предложените от Сунак планове, Великобритания ще трябва да се откаже от спазването на международните договори за бежанците и зачитането на правата на човека", казва Клеър Моузли, основателка на организацията "Грижа за Кале" (Care4Calais).

Лидерът на лейбъристите сър Киър Стармър обвини Сунак, че продължава по стъпките на предшествениците си от Консервативната партия, които обещаха да спрат притока на бежанци и че плановете му се базират на "неработещи трикове".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Родата от Индия

    64 3 Отговор
    Що така бе Риши?

    Коментиран от #26

  • 2 марокански Москвич

    86 7 Отговор
    Хахаах, че той самият Бунак е нелегален индиец, барабар с целия му кабинет индийци.

    Англия стана колония на Индия!

    САЩ и ЕС ще налагат ли санкций на диктатора Риши Бунак, който не спазва демокрацията!? 🗽
  • 3 Боруна Лом

    41 2 Отговор
    ЗНАЧИ И ТИ ГОУ ХОУМ ИН ХУМАТА
  • 4 ГОСТ

    52 4 Отговор
    това не е ли опит да изгонят министър председателя си. Риши как е влязъл?
  • 5 ТаУмВзе

    28 5 Отговор
    Тия западналите яко треска Шизофренията Резко!
  • 6 Рикши Бунак

    36 4 Отговор
    Свой на свой да забие нож в гърба е бива ли така?
  • 7 Вярно

    31 6 Отговор
    " Сунак заяви, че "справедливостта" трябва да бъде основен принцип."

    Държави, които със военната си намеса разрушават държави, икономиката им и убиват населението са ДЛЪЖНИ да поемат ОТГОВОРНОСТ с разходи за мигранти и възстановяване на тези държави.

    ТЕ СА ВИНОВНИ за разрушен съдби на мигрантите и тяхното желание за нормален живот !

    ТОВА е СПРАВЕДЛИВОСТ !!!
  • 8 историк

    15 4 Отговор
    Ружди , гоу хоум, имедиътли
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 МирО

    31 3 Отговор
    Ами единия милиард брадчеди кво правим?
  • 11 късно чадо

    22 1 Отговор
    изпуснахте коня и неименуем поетапен преход към шерриаатт
  • 12 дядото

    16 2 Отговор
    и така.в англия,а м.б и други държави от нато мигранти няма да се допускат.а такива балъци като нас трябва да ги приемат и се грижат за тях.западна демокрация ,баджанак.радвай й се
  • 13 Гиго

    21 4 Отговор
    А самия руши и родата му, наброяваща няколко хиляди души какво ще правят.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 оон

    9 1 Отговор
    Човешки права бла бла, какво ще стане ако вляза нелегално в сащ през мексиканската граница.

    Коментиран от #19

  • 16 Механик

    16 3 Отговор
    Няма такова падение! Никога до сега никоя импери не се е сгромолясвала толкова унизително. Великобритания се командва от роми! Само и изключително от роми. Тук таме има и по някой третополов, ама са рядкост.
  • 17 мигрантъ

    16 0 Отговор
    усетил е 4е са станали много на клона и го пази да не се с4упи.
  • 18 един от многото

    10 1 Отговор
    Ами събирай си багажа тогава!
  • 19 банкоматъ

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "оон":

    нищо няма да стане .отиваш в 4икаго и си цар.ако можеш да изто4ваш кредитни карти още по-добре.ако те усетят обратно в Мексико и от там в България и пито платено. познавам такива царе.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 евроатлантик

    3 2 Отговор
    Демокрацията е в опасност. Това значи тази забрана.
  • 22 чай шукарие

    8 3 Отговор
    Да не маха много с ушаците си, да не полети към Темза като Тереза…
  • 23 Ген. Гурко

    6 2 Отговор
    Браво! Най-после. Такъв закон трябва и у нас и в ЕС.
  • 24 Рашид Сузана му разбира

    4 0 Отговор
    Затваря Великобритания, но за братята му ромове от Индия, няма такова нещо, те ще влизат законно със стотици хиляди и милиони и не с лодки през ламанш
  • 25 Чочо

    1 0 Отговор
    Нее лошо Сунак заедно с кмета на Лондонстан да се качат на една лодка и единя да се върне в Индия другия в Пакистан от където са доплували.
  • 26 лол

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Родата от Индия":

    Мигрант ще въвежда ЗАКОНОВА забрана за мигранти. Дебилобритания съвсем пощуря!
Новини по държави: