16 Декември, 2022 17:23 1 086 3

Пореден ден на протести в Иран

  • иран-
  • демонстрации-
  • протести-
  • недоволство-
  • лозунг

Протестиращи в град Захедан - административният център на провинция Систан и Белуджистан, скандират "Смърт на диктатора"

Пореден ден на протести в Иран - 1
Източник: БГНЕС

Десетки протестиращи са излезли днес по улиците на градовете в Югоизточен Иран, става ясно от кадри, разпространени от правозащитни организации, предаде Франс прес. Поредните демонстрации се провеждат в началото на четвъртия месец на недоволството, отприщено от смъртта на Махса Амини.

Протестиращи в град Захедан - административния център на провинция Систан и Белуджистан, скандират "Смърт на диктатора", имайки предвид върховния духовен водач - аятолах Али Хаменей, се чува на видео, разпространено от "Иран хюман райтс", базирана в Осло неправителствена организация.

На други кадри от града се виждат мъже, които носят плакати с лозунги срещу режима, чуват се скандиращи жени, облечени в черно, съобщи БТА.

Вълненията в ислямската република избухнаха след смъртта на 22-годишната етническа кюрдка Махса Амини, починала на 16 септември, три дни след като бе задържана от нравствената полиция в столицата Техеран за неправилно носене на хиджаб и нарушаване на строгите правила за облеклото на жените.

Стотици бяха убити, а хиляди са арестувани по време на протестите. Международната общност осъди действията на иранските власти и наложи санкции на Иран.

Бедната и отдалечена провинция Систан и Белуджистан граничи с Афганистан и Пакистан и е населена предимно със сунити. Многобройни неправителствени организации информират, че белуджите, които са малцинство там, е подложено на различни форми на дискриминация. В провинцията имаше случаи на насилие и жертви дори преди началото на демонстрациите, обхванали страната.

Според базираната в САЩ правозащитна организация "Ейч Ар Ей Ен Ей" стотици хора са се събрали за днешната петъчна молитва в Захедан. Протестите в града започнаха още на 30 септември, когато бяха убити 90 души по време на демонстрация след изнасилване на момиче, за което се подозира полицейски служител.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    2 9 Отговор
    братята кравари внедряват демокрация...

    Коментиран от #2

  • 2 стоян

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ами":

    До 1 ком - тия хора искат свобода как ще се обличат -а ти русоробе си свикнал някой да те мачка и командва от москва
  • 3 Българин

    7 1 Отговор
    Тиранийте се броят на пръсти - Иран, Русия, Беларус, Сирия и Северна Корея.