Last news in Fakti

13 Август, 2013 19:13 4 327 1

В Япония ще бракуват кораба, станал символ на земетресението през 2011 г

  • япония-
  • кораб-
  • земетресение-
  • цуанми
В Япония ще бракуват кораба, станал символ на земетресението през 2011 г - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Японски град реши да бракува за скрап изоставения рибарски кораб, превърнал се в символ на залялото през 2011 г. страната разрушително цунами, съобщава Би Би Си.

Въпросът относно бъдещето на съоръжението от дълго време пораждаше противоречия между населението на намиращия се в префектурата  Миаги, град Кесенума. Една част от жителите на града искаха кораба да остане, като символ на общонационалната трагедия, а други настояваха той да бъде унищожен, а с него и спомена за катастрофалното бедствие.

В крайна сметка въпросът беше подложен на гражданско гласуване, в което гражданите решиха корабът Киотоку Мару  да бъде бракуван и даден за скрап. На гласуването вота си дадоха 14 083 души, 9 622, от които гласуваха за това той да бъде разрушен.  360- тонният кораб беше пометен  от градските докове от гигантската вълна, причинена от земетресението с магнитуд от 9 по скалата на Рихтер, разтърсило Япония на 11.3.2011г. Тя го изхвърли на 750 метра от първоначалната му локация, като го остави  в намиращ се в близост жилищен квартал. Инцидентът причини множество разрушения на  намиращите се по пътя му жилищни сгради. В последствие отломките от разрушенията бяха разчистени, но корабът беше оставен на мястото където беше изхвърлен, като имаше идея той да бъде използван като монумент, напомнящ за бедствието отнело живота на 19 000 души.

Кесенума беше един от най-силно засегнатите от земетресението градове, като след бедствието неговите жители започнаха да посещават 60-метровия  кораб, молейки се за живота на своите близки.

Местният кмет - Шигеро Сугугара  изрази разочарованието си от това, че кораба ще  бъде унищожен, определяйки го като "видим символ на това, което се е случило в неговия град през 2011 г.“.

Най вероятно корабът ще бъде пренесен на части до няколко седмици.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Ако беше в България този кораб досега небългарите щяха да са го разфасовали и нямаше да има нужда от гласуване.
Новини по държави: