Last news in Fakti

27 Декември, 2022 15:05 2 119 15

Южна Корея се извини, че не е успяла да свали севернокорейските дронове вчера

  • южна корея-
  • дрон-
  • президент-
  • северна корея

Президентът на страната днес призова да бъде усилена противовъздушната отбрана на страната

Южна Корея се извини, че не е успяла да свали севернокорейските дронове вчера - 1
Източник: БГНЕС

Президентът на Южна Корея днес призова да бъде усилена противовъздушната отбрана на страната, а въоръжените сили се извиниха, че не са успели да свалят севернокорейски дронове, които пресякоха южнокорейската граница за първи път от пет години, предаде Асошиейтед прес.

Южнокорейските въоръжени сили вчера вдигнаха по тревога изтребители и щурмови хеликоптери, но не успяха да свалят нито един от севернокорейските дронове, които се върнаха обратно у дома или изчезнаха от южнокорейските радари. Това повдигна сериозни въпроси за противовъздушната отбрана на Южна Корея в момент, когато напрежението остава високо заради поредицата от ракетни изпитания на Северна Корея през тази година.

Военните днес отново вдигнаха по тревога изтребители и щурмови хеликоптери, след като забелязаха подозрителни траектории на полета в района на фронтовата линия. Местна общинска служба изпрати спешни текстови съобщения, в които уведоми жителите за нова партида севернокорейски дронове. По-късно обаче военните заявиха, че става въпрос за ято птици.

"Имаме план за създаване на военно подразделение за дронове, натоварено със задачата да наблюдава ключови военни обекти в Северна Корея. Но заради вчерашния инцидент ще ускорим създаването на подразделението възможно най-скоро", заяви президентът Юн Сук-йол на редовно заседание на кабинета. "Ще въведем и най-съвременни стелт дронове и ще засилим капацитета си за наблюдение", добави той.

Президентът каза също, че южнокорейската армия се нуждае от по-интензивна подготовка и учения, за да се справи със заплахите, породени от севернокорейските дронове.

Оперативният началник на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея заяви в телевизионно изявление, че военните съжаляват за неуспеха си да свалят севернокорейските безпилотни самолети и за това, че са предизвикали голяма обществена загриженост. Той призна, че Южна Корея не разполага с капацитет за откриване и поразяване на малки разузнавателни дронове с размах на крилата под 3 метра, въпреки че разполага със средства за откриване и сваляне на по-големи бойни дронове, но заяви, че страната ще създаде подразделения за борба с дронове с различен капацитет и ще използва агресивно военни средства за сваляне на вражески дронове.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!?

    54 9 Отговор
    Да вземат пример от Зеленски и просто да излъжат, че са свалили 30 от 20 изстреляни :)
  • 2 да де

    42 6 Отговор
    Е дроновете не можаха да свалят, но си свалиха самолета и то без нито един изстрел.
  • 3 Хи их хи

    41 7 Отговор
    Кимчо Водородния ги прави диви и щастливи!
  • 4 Цък цък

    48 6 Отговор
    Да си вземат "Пейтриът" да видят, кво дърво е и тая система хаха
  • 5 Да се провери!

    30 6 Отговор
    Не са ли поразили някой японски трактор с един-двама трактористи?
  • 6 Жълто джудже

    28 7 Отговор
    Южна Корея все още не осъзнава колко щети е причинила на американските производители на оръжие. Русия следи внимателно.Всички, които купиха американско оръжие, станаха нащрек и напрегнати.
  • 7 Виж к,во,

    19 1 Отговор
    Ние , българите, правим картечници , които проверено са високо ефективни, срещу слонове . 2 000 истрила, с минута и врабче не може да мине! Дай да говорим.,.
  • 8 Слонове

    22 1 Отговор
    Да се чети “ дронови” … все се изписва: слонове , от факти, 😳
  • 9 Жълто джудже

    32 7 Отговор
    Всички американски оръжия се оказаха планина от ненужни боклуци.

    Коментиран от #10

  • 10 Важен е принципът,

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Жълто джудже":

    Цена-полза, но не се спазва, особено в междудържавните отношения и новобогаташите! Жалко, защото суверенът плаща и отгладува…
  • 11 Шопа

    6 2 Отговор
    Ма оно фърка ва У й о ..
  • 12 счетоводител

    16 2 Отговор
    И как с ракета за 2.5 милиона долара парчето , да търсиш в небето, да свалиш фърчило за 5 000 китайски юани.
  • 13 Я го знам ...

    15 1 Отговор
    С.Корея няма дронове ! Използват обучени жерави с бомби по тях.За това ще хванете на Ким шлифера.
  • 14 Егатий засуканото!

    14 2 Отговор
    ,,По-късно обаче военните заявиха, че става въпрос за ято птици..."
    Май не искат да си признаят,че ПВО-то им е просто...,,Пунта-Мара"...
  • 15 Ако беха

    10 0 Отговор
    японци фместо извинения, просто харакири. Да ама не.
Новини по държави: