27 Декември, 2022 16:57 1 003 5

Испания обяви мерки за още 10 млрд. евро в борбата с инфлацията

  • испания-
  • мерки-
  • инфлация-
  • милиарди-
  • цени

Това е третият голям антиинфлационен пакет, обявен от Мадрид тази година

Испания обяви мерки за още 10 млрд. евро в борбата с инфлацията - 1
Източник: БГНЕС

Испания обяви днес мерки за 10 млрд. евро, които трябва да помогнат за облекчаване на инфлационния натиск, предаде Ройтерс.

Това е третият голям антиинфлационен пакет, обявен от Мадрид тази година, с който общият обем на отпуснатите средства достига 45 млрд. евро от началото на 2022 година.

Подобно на редица други европейски страни Испания се бори с криза с повишаващите се разходи за живот, която бе изострена от въздействието на войната в Украйна върху цените на енергията.

Новите мерки включват еднократен бонус от 200 евро за около 4,2 милиона домакинства с годишни доходи до 27 000 евро и удължаване на данъчните отстъпки по сметките за електроенергия и през дървата половина на идната година, обяви премиерът Педро Санчес.

Предишните пакети бяха отпуснати през март и юни и включваха преки помощи, данъчни отстъпки, облекчени кредитни условия и контрол върху наемите.

Мерките, съчетани с договорения в ЕС таван върху цените на газа, постигнаха известен успех. Годишната инфлацията в страната се забави до 6,7 процента през ноември, което е най-ниското ниво сред 27-те членки на ЕС. За спада на инфлацията допринесе понижаването на цените на енергията с 22,4 процента на годишна основа през ноември. Храните обаче остават значително перо за бюджета на испанците, като поскъпнаха с 15 процента през октомври и ноември спрямо същите месеци на 2021 година.

Правителството обяви намаляване на ДДС за основни стоки като хляб, мляко, сирене, плодове и зеленчуци и зърнени храни от 4 до 0 процента. За пастата и готварските масла ДДС спада наполовина до 5 процента.

С 12 месеца се удължават субсидиите за жп транспорт на всекидневно пътуващите, както и ограниченията върху повишаването на наемите.

Няма да бъде удължена обаче отстъпката от цените на петролните продукти за потребителите, освен за товарните превози на дълги разстояния.

По думите на премиера осигурената досега помощ е помогнала на Испания да отчете силен икономически растеж тази година, който според Санчес ще достигне 5 процента.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    5 3 Отговор
    Печатат кинтаж Без покритие, после що ги думна Черния лебед!
  • 2 ха ха

    8 3 Отговор
    Гасим пожара с бензин?
  • 3 че педрото имат ли

    7 0 Отговор
    10 милиарда като и те бая се охарчиха за урк бункера барабар с другите поддллогги при положение че имат най висока безработица и стандарта им е около 30% по висок от бг или подобен на румънския
  • 4 Мъкии...

    2 0 Отговор
    Ойде си Ойропката,пакет-санкции пакет-санкции..Язък,в началото уж тръгна дубря..
  • 5 Поп Кръстю

    0 1 Отговор
    Цяла Европа воюва срещу Русия . Защо Европа има криза и инфлация ,вместо Русия дае във криза а то става обратно . Путин каза ,че щеси вкарат авто гол със тяхните мерки. На края Русия затваря крачето на петрола и газта и Европа ще търси газ и петрол но няма евтино . Никой не продава евтино и Америка обещава но двойно по скъпо от Руските цени продава. За какво ни беше Европа ,само дългове да правим .
Новини по държави: