Last news in Fakti

28 Декември, 2022 14:37 2 055 17

Държава иска да привлече повече жени в армията

  • финландия-
  • жени-
  • армия

Финландия със специална програма през 2023 година

Държава иска да привлече повече жени в армията - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Финландските въоръжени сили възнамеряват да наемат повече жени доброволки от 2023 г., за да служат в армията. Финландските въоръжени сили работят върху набор от мерки за повишаване на интереса на жените към военната служба, съобщава вестник Helsingin Sanomat. Например, жените ще получават парична надбавка, която ще се увеличи от 0,5 EUR на 1,5 EUR на ден. „Увеличаването на надбавката ще компенсира по-добре разходите, направени от жените, които отбиват доброволна военна служба“, се казва в изявление на министерството на отбраната на републиката.

През 2023 г. се планира да се проведе подбор на жени доброволци и набиране на мъже едновременно през есента. През 2024 г. властите възнамеряват да експериментират и да организират едновременно набор на мъже и жени доброволци в армията. Както уточнява Helsingin Sanomat, увеличаването на броя на жените в армията е необходимо поради демографските промени, по-специално поради намаляването на мъжкото население.

По данни на Министерството на отбраната през 2021 г. са регистрирани рекорден брой молби за доброволна военна служба от страна на жени. Тогава кандидатстваха 1675 души. През 2022 г. броят на заявленията леко намаля, но остана на високо ниво за Финландия. На доброволна служба са постъпили 1588 жени.

По-рано Министерството на отбраната на Финландия създаде работна група за обсъждане на потенциалното набор на жени в армията. Работата на групата ще продължи до 1 септември 2023 г.

Понастоящем военната служба във Финландия не се прилага за жени и жители на Аландските острови, шведскоговоряща автономия в рамките на републиката. Наборната военна служба продължава 165, 255 или 347 дни. През 1995 г. финландските жени получиха възможност да участват доброволно във военна служба във всички клонове и видове войски, включително специални сили.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Солей

    21 2 Отговор
    Е ако жените не искат, направете си мъжете лгбт-та! Това е приоритет в ЕС!

    Коментиран от #16

  • 2 Сменям си ник-а

    12 1 Отговор
    Къде е равенството между половете.
  • 3 аржентински Москвич

    15 2 Отговор
    Така, така - искаха равенство, на им са! 🌈🗽

    Ще спят в окопите, без да се къпят, ще джапат в калта, да им измръзват стъпалата, ще хващат инфекции.

    Коментиран от #7

  • 4 Дядо Гъдю

    9 1 Отговор
    Мъкедонките са всички мераклийки за армията, искат да служат на шиптърите!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ха-ха…

    8 2 Отговор
    Представям си как ще изпълняват командата “Залегни!” Майтапчии са тези финладци, признавам.
  • 7 Едва ли

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "аржентински Москвич":

    ще има жени на първа линия. Сестри и санитарки, готвачки, по-умните на компютрите - освобождават се мъже за в окопите.
  • 8 Арменец-миньор

    12 5 Отговор
    Гей-боксьор, жена-военен и зелен кон, няма. Не е имало и няма да има.
  • 9 За протокола

    9 5 Отговор
    Освен като гейши, друга функция не виждам за финландките. Ако им дадат оръжие те няма да знаят от коя страна се държи и ще го ползват само за сопа.
  • 10 От първа ръка

    14 0 Отговор
    Финландците са една от най-нещастните нации в целия свят. Алкохолизмът там е народен спорт и религия. Самоубийствата са най-висок процент вероятно заради недостатъчната светлина и слънцегреене. Няма нищо хубаво във Финландия, само елени и бели мечки.
  • 11 Немо

    12 1 Отговор
    То и сега МВР и армията се напълни с кифли, които стават само за пилона, още ли да приемаме? Я вижте Симончето, дето е крепила дудука на Сапунджиев и се за питайте такава армия ли искаме?
  • 12 Ха-ха, жени в армията

    6 1 Отговор
    Абе, яяяяя…
  • 13 да не се разхвърчат като калинки

    8 0 Отговор
    ако ядосат Руския мечок когато султана ги вкара в нато срещу такса 2% вбп
  • 14 Механик

    8 1 Отговор
    Ми то като нямат мъже, много ясно, че жени ще мобилизират. Мъжете им всичките вече са меки марии, за това пък са политкоректни.
  • 15 интересно

    5 1 Отговор
    Жените в армията,а кой ще отглежда и възпитава малките финландчета?А сетих се-мъжете са обратни,родител1 и родител2!Уф и тези искат да пердашат руснаците,клоуни
  • 16 реалист

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Солей":

    Така е, а и аз исках да кажа по-важното, че тия кво изобщо напинят да мислят някви схеми... то им се пръска главата от студ там 10 месеца в годината зима, те жени искали в армията.. кво и да правят ше мръзнат като скотове до живот.. ;д финладия батко..хелзинки.. те за тва в бг искат хелзински комитети, че им се пукат главите от студ, направо се пръскат и от студ и от акъл та родиха сега най-новата мода жени в армията.. ще мръзнат вовеки и тва е, @боригени!
  • 17 пенко

    0 0 Отговор
    ВЯРНО РЕШЕНИЕ ---ФИНСКИТЕ ЖЕНИ - ИЗДЪРЖАТ НА РУСКИ СТУД -ПОВЕЧЕ ОТ МЪЖЕТЕ И ОТ АМЕРИКАНКИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по държави: