Last news in Fakti

29 Декември, 2022 22:55 1 043 2

Арабският свят е готов да си сътрудничи с новото израелско правителство

  • израел-
  • арабски свят-
  • правителство

Налице са обаче и някои притеснения

Арабският свят е готов да си сътрудничи с новото израелско правителство - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Арабският свят реагира на новото израелско правителство със смесени чувства, включващи противопоставяне, сътрудничество и загриженост. Абдула Дженаид – журналист и бивш политически съветник, базиран в Бахрейн, каза за Тазпит прес сървис (ТПС), че „заплахата от анексиране на Западния бряг ще сложи край на всякаква бъдеща надежда за мир, основан на решение за създаване на две държави, и арабската мирна инициатива“.

Според Дженаид, „всяка стъпка, която би направила арабската инициатива неуместна, ще бъде истинско предизвикателство пред мирното споразумение с държавите от Залива, но между Израел и Залива има добре обмислени интереси“, пише БТА.

Той изтъкна, че държавите от Залива ще оценяват Израел по делата му, а не по членовете на състава (на правителството). Има надежда, че Нетаняху ще е в състояние да насочва правителството си, като същевременно предотвратява необратими стъпки, свързани с палестинската кауза“.

Високопоставен представител на Палестинската власт предупреди ТПС, че „За нас политиката на Израел - това е анексиране на териториите на автономията и косвено осъществяване на „Плана на века“ и по тази причина са възможни всякакви варианти“. Терминът „възможни са всякакви варианти“ предполага, без да го препоръчва открито – насилие, оттегляне от мирните споразумения и премахване на палестинската власт, като и други сценарии“.

„Оповестеното от Израел противоречи на международните решения. Правят се опасни изявления и това ще има последици за региона“, добави той.

Лидерите на израелските араби казаха, че не изключват сътрудничество с новото правителство.

По-откритата публична реакция, извън Израел, дойде от йорданския крал Абдула, който предупреди следващото ръководство на Израел да не променя статута на Храмовия хълм в Йерусалим.

„Ако има хора, които искат конфронтация, готови сме за това“, каза кралят. „Искам да смятам чашата за наполовина пълна, но за всички нас има червени линии и смятам, че в Израел има много хора, които са също толкова загрижени, колкото сме и ние; използването на свещените места в Йерусалим за политически цели ще доведе нещата до загуба на контрол и до интифада, която може доведе до пълен срив“.

Междувременно саудитски коментатори казват, че „отношенията с Израел вече не са табу“ и арабски съобщения показват, че саудитският външен министър е казал на еврейски дейци в САЩ, че „нормализацията започна още преди години“.

Въпреки това, саудитското правителство още не е отговорило на изявлението на Нетаняху, че мирът със Саудитска Арабия ще доведе и до мир с палестинците. Нетаняху направи изявлението в интервю от 15 декември за базираната в Дубай телевизия „Ал Арабия“.

В Египет анализатори предричат, че прагматизмът ще продължи да доминира в отношенията между Йерусалим и Кайро. Хасан Абу Талиб – консултант по стратегически проучвания, смята, че всички израелски правителства се отнасят прагматично с Египет и вижда в него важен партньор по отношение на палестинската кауза.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никой

    0 2 Отговор
    Успех и късмет.
    Поемат Израел в труден момент.
    Израелци и палестинци, трябва да живеят в мир и разбирателство!
  • 2 Оня там

    1 1 Отговор
    С ционисткото управление на Израел, не арабите мюсюлмани, цялото човечество няма да имат мирни отношения. Всъщност ционистите започват промивка на мозъците на юдеите, причинявайки им толкова злини, колкото никой друг. При тях идват въпросните ционисти и започват налагането на порочни тези от рода: "юдеите са богоизбрани; те трябва да презират гоите - (не-юдеите); за гои десетте божи заповеди не важат; в никакъв случай не трябва да се правят смесени бракове - юдеите трябва да са расово чисти; и т.н.". Целта е ясна - изкуствено насаждане на нетърпимост и вражди между юдеи и не-юдеи.