Last news in Fakti

11 Януари, 2023 13:04 3 793 62

Колко губи Русия на ден заради тавана на цените на петрола?

  • русия-
  • таван-
  • цени-
  • петрол-
  • загуби

Наложеният от Запада таван на руския петрол струва на Кремъл 160 милиона евро на ден

Колко губи Русия на ден заради тавана на цените на петрола? - 1
Източник: БГНЕС

Наложеният от Запада таван на цените на руския петрол струва на Кремъл 160 милиона евро на ден, съобщава "Bloomberg", като се позовава на финландска изследователска организация.

Загубените приходи ще нараснат до 280 милиона долара на ден, когато таванът бъде разширен за рафинираните продукти от 5 февруари, се казва в доклад на базирания в Хелзинки Център за изследване на енергията и чистия въздух (CREA). Изследването предоставя допълнителни доказателства за това как таванът, наложен от страните от Групата на седемте - и свързаните с него санкции на Европейския съюз - удрят Москва. Водещият руски суров петрол вече се продава на по-малко от половината от международните цени.

"Забраната на ЕС за петрола и таванът на цената на нефта най-накрая започнаха да действат и въздействието е толкова значително, колкото се очакваше“, коментира Лаури Миливирта, водещ анализатор в CREA.

Изследователската организация подчертава, че ЕС трябва да се стреми да затегне още повече натиска спрямо Москва. По-нататъшното намаляване на тавана до 25 до 35 долара за барел, от 60 долара, все още би било над руските производствени и транспортни разходи, но би намалило приходите на страната от износ на петрол с поне още 100 милиона на ден, според CREA.

"От съществено значение е да се намали горната граница на цената до ниво, което лишава Кремъл от облагаеми печалби от петрол и да се ограничи оставащият внос на петрол и газ от Русия“, препоръчва Миливирта.

Въпреки че отстъпката може да нараства, винаги има възможност Русия да направи произволни съкращения на доставките – нещо, което Кремъл заплаши, че ще направи – което ще доведе до повишаване на цените на петрола. Русия търси начини да се противопостави на тавана на цените, който според президента Владимир Путин е "незаконен“.

Увеличаващата се отстъпка за сорта Urals в страната следва забраната на ЕС от 5 декември за почти целия внос на суров петрол по море от Русия. Едновременно с това Блокът се присъедини към Г-7 в налагането на таван върху цената на доставките от Русия. Всеки, който желае достъп до западни услуги - като стандартна застраховка в индустрията - може да го направи, само ако плати 60 или по-малко долара.

Русия досега е транспортирала 3,1 милиарда евро суров петрол с кораби, обхванати от тавана на цените, по-голямата част от който се облага с данък от правителството, казва CREA. Други мерки, въведени заедно с намаляването на тавана на цените, като засилване на санкциите за неспазване и допълнителни ограничения върху продажбите с танкери, биха могли да намалят приходите от изкопаеми горива с още 200 милиона евро на ден, се казва още в доклада.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много филми гледам

    18 8 Отговор
    Хайде бе, снайперист на добра позиция пред бункера е решението на проблема....
  • 2 Бочко

    23 8 Отговор
    Ама много им се иска!!!!
  • 3 Бокташ

    7 1 Отговор
    Руски рускииий!
  • 4 Българин Сл.оригинал

    17 25 Отговор
    едно е ясно-върти с бързи стъпки към фалит руската к......
  • 5 ...

    21 28 Отговор
    Малко е. Още трябва. Малкото рахитично еврейско джудже нежтрябва да диша от санкции

    Коментиран от #22, #58

  • 6 Тия

    23 8 Отговор
    коментари да не са предварително нагласени.
  • 7 Хихихи..

    36 14 Отговор
    Ганю Балкански зел да прави сметка на Менделевата Таблица - спри се бе,ослушай се,и ако не ти минава пътя Мечка - просто си продължи..

    Коментиран от #10, #47, #52

  • 8 ????????

    39 10 Отговор
    А колко губи ЕС? А обикновения човек от наложения таван от акушерки и сервитьори?
  • 9 Урюрвкос

    25 5 Отговор
    навремето забраниха азбеста защото уж бил канцерогенен но големите добиви на "памук от камък" бяха в Русия и Аржентина. Сега излезе статия в американско научно списание че руския газ провоцира детска астма на 17% повече от другите производители. Скоро ще го забраняи със закон.
  • 10 да бе

    8 6 Отговор

    До коментар #7 от "Хихихи..":

    ами лягай и лапай тогава

    Коментиран от #13

  • 11 Сметки без кръчмарин

    20 6 Отговор
    И язе мой да не съм добре, ама и на Вуте ще му е зле.
  • 12 А КОЛКО МИЛИАРДА НА ДЕН ПЕЧЕЛИ?

    21 9 Отговор
    кюКАЖЕТО ГО И ТОВА ДЕ?!!!!!!!!!
  • 13 Ниска летва си..

    4 6 Отговор

    До коментар #10 от "да бе":

    Ганьовска..Затуй все отдоле ти е "гласчето"...
  • 14 бензиностанция без клиенти

    23 25 Отговор
    Росия стана най-мразената държава в света!

    Коментиран от #24, #44

  • 15 Станко

    29 10 Отговор
    Блумбърг няма ли да изчисли загубите на ЕС и в частност на България от санкциите наложени на Русия. Това е по-важно за мен като гражданин.
  • 16 Сметката

    27 12 Отговор
    Абе Русия много губи, ама повече печели. Очевидно е.
  • 17 Бай Иван

    17 27 Отговор
    Колкото и да печели колкото и да губи рашковците са на дъното дами и господа рано или късно ще загубят тази война ушанките долни
  • 18 Фракти

    27 9 Отговор
    Колко губи Путин не е ваша работа. Вие смятайте НПОтата колко на вас ви плащат
  • 19 ЛиБеРаст

    20 6 Отговор
    Русия не продава на цени които определиха като таван. Или продава на трети държави или се продава с посредници. Така, че тази пропаганда е все още пожелателна.
  • 20 няма такава сметка

    25 4 Отговор
    защото на борсата цените на Урал са по-ниски от тавана. Така че Русия "губи" от всеобщото падане на цените (а не от измисления таван), при това точно толкова, колкото ОПЕК или американците.
    Когато борсовите цени скочат (и Урал е с борсова цена над 60$, в момента е 51,13) ще може да се говори за загуби от тавана. Иска му се на някой да запише като "актив" флуктуацията на пазарите. Хората не са толкова глупави и наивни.
    Да напомним на смятащите, че Урал ще стане над 60$, когато Брент се продава над 90$ (в момента котировката е 80,52). Вероятно, няма да е лошо да се направи и сметката, колко ще загубят европейците от купуването само на по-скъпия Брент, щото Путин няма да продава не тези, които одобряват тавана.
  • 21 УКРАЙНА🇺🇦

    11 23 Отговор
    Русия е една бензиностанция без клиенти и с дефектни ракети

    Коментиран от #23, #25

  • 22 Божке лееее

    23 5 Отговор

    До коментар #5 от "...":

    Възможно ли е да има толкова зат@ралясани като теб:)))) И кучетата видяха и разбраха, че санкциите срещу Русия са единствено да пратят Европа (европейския бизнес) на бунището... И успяха... Европейските компании с 200 се изнасят за Китай и САЩ...

    Коментиран от #27, #28, #51

  • 23 Ташунко Салама

    11 5 Отговор

    До коментар #21 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Наистина са дефектни, като гледам снимки от Бахмут и Соледар.
  • 24 Ехехе хе

    17 4 Отговор

    До коментар #14 от "бензиностанция без клиенти":

    САЩ и марионетките им в Европа не е светът! Ако не знаеш, да те светна, че светът е много по голям... Най вероятно си с интелект на американец:)) защото половината от населението на САЩ знаят, че само те са на тази планета. Не подозират, че има и други континенти, където живеят хора.

    Коментиран от #26, #57

  • 25 Така е

    15 3 Отговор

    До коментар #21 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Дефектни са. Не са като вашите- най модерното ПВО на Нато да не може да прихване ракетата ви, когато стреляхте по Полша... та трактористите си отидоха...
  • 26 генчо

    6 9 Отговор

    До коментар #24 от "Ехехе хе":

    кокото и да е голям света парите са в сащ и европа ако не знаеш да ти кажа, така че твоя комента е лишен от всяква логика

    Коментиран от #46

  • 27 ...

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "Божке лееее":

    аха... точно така е... и неможе Европа да си намери газ. И всички студуваме и гладуваме...И газта на борсите не е колкото цената на 2021ва..... вЕрно ли си толкова наивен?
  • 28 ...

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Божке лееее":

    дете малко... това че с 200 изнасят за Китай не ги бърка
    Едно е от 100 да направиш 200
    друго е от 2 000 000 да направиш 200.... сещай се дали не ги боли.
    Сега седни и чети КОЛКО като ПАРИ изнасят за Китай и КОЛКО като ПАРИ изнасяХА за Европа.

    Коментиран от #30

  • 29 хахаха

    12 2 Отговор
    лапните дрън-брън на Русия топките...Без дреболиите и флигорните...Краварски европейски мечти.....
  • 30 Божке лееее

    15 5 Отговор

    До коментар #28 от "...":

    Сладур, обаче ние, които живеем и работим на територията на Европа (ЕС) ни бърка, и то много.... Защото компании от над 100 години удрят кепенците, а ние отиваме на улицата.... Не можем да тръгнем с тях за Китай или САЩ.... Даваш ли си сметка какво става в Европа в момента? В частност Западна Европа. В България не зная.... Даваш ли си сметка, че 30% от индустрията в Германия спря да работи? Даваш ли си сметка, че всекидневно фалират компании? Даваш ли си сметка, че никой нормален бизнесмен не може да остане на територията на ЕС да развива бизнес поради простата причина, че е неконкурентно способен.... Не може китаеца да купува газ за 400$ примерно, а ти да я купуваш за над 1000 и да му бъдеш конкуренция.... За останалите природни ресурси, необходими за дадено производство даже няма и да пиша... Айде бегай у лево.

    Коментиран от #32, #38, #53

  • 31 Солей

    6 9 Отговор
    И ся какво, газа не е 5000 долара за 1000 кубика, както прогнозира шефа на Газпром през септември, Европа не мръзне, както прогнозира Захарова през октомври, украинците не загубиха Бахмут, както прогнозира Кокошинков през ноември, и санкциите вредят на Просия, за разлика от "уверенията", които ни даде Песков през декември :))))) Само бункерния фашист още обяснява, че е "нямало начин да не нападне Украйна" :))))

    Коментиран от #40

  • 32 Германец

    4 8 Отговор

    До коментар #30 от "Божке лееее":

    "Даваш ли си сметка, че 30% от индустрията в Германия спря да работи?" Я кажи една голяма немска компания, която е "спряла да работи" :)))
  • 33 Джуджето хаяско

    4 3 Отговор
    Блуминг съобщава, като се позовава на финландска организация, която се позовава на баба Айше е от турската махала която гледа на боб
  • 34 Германец

    5 5 Отговор
    Оказа се, че това как "германската индустрия била спряла да работи" е поредния руски фейк разпространяван в България на ДС. Егати излагацията са тва руските мегафони :)))))
  • 35 Шери

    2 2 Отговор
    Тия от руското разузнаване като свалите Путин нали ште станете роби на запада и Америка това ли искате глупави руснаци ЗЕЛЕНСКИ станал артиста на Америка и запада не мисли за народа си ако искате да предадете Русиа ште слугувате

    Коментиран от #37, #54

  • 36 Васил

    4 3 Отговор
    От продажбите на газ и петрол почти нищо не получават на Китай цената 200$ куб.м и не могат да я променят защото имат дългосрочен договор и ако го завишат цената ще им го набият с 200. А на Индия продават по 30$ петрола правят продажби а като погледнат в касичката празна.
  • 37 Моя милост

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Шери":

    В българската азбука има буква Щ. Ако не знаеш върни се в първи клас. Пише се Русия а не Русия !

    Коментиран от #48

  • 38 ...

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "Божке лееее":

    Що лъжеш бе? Коя 100 годишна компания е затворила кепенците и то не заради 2 години Ковид, а заради петрола и газта от Русия. Ееееее... Оливате се. Наратък не четох след лъжливото почване.
  • 39 пенко

    0 0 Отговор
    СТРАННО ТВЪРДЕНИЕ !!! ---- ЗА КОЛКОВА КУПУВАТ ---ТОЛКОВА ПЕЧЕЛИ --И ПЕЧИЛИ И ПЕЧЕЛИ !?!?!?
  • 40 има време за всичко

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "Солей":

    малко по-малко нещата ще си дойдат на мястото ( и студа, и потреблението в световен мащаб) и цените ще дръпнат нагоре. Бахмут е въпрос на дни. Така, че остава поредното повишение на цените в Европа, поредното понижение на жизнения стандарт и поредното увеличение на безработицата. А да, имаме и украински готованци, които също трябва да издържаме.
    Дано зимата остане мека по-дълго, иначе цената на тока рязко ще скочи и посочените по-горе ефекти ще се почувстват по-бързо
  • 41 Сирене

    4 4 Отговор
    Страхотна история! Жалко че няма нищо общо с реалността. До август само газпром беше на 8,6 милиярда £ рекордни печалби. 8 600 000 000£

    Коментиран от #55

  • 42 пенко

    2 2 Отговор
    Б ЛЯМБЪРГ ---КОЛКОТО И ДА ГУБИ --ПЕЧЕЛИ ---И ТО МНОГО --- Б ЛЯМБЪРГ !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 43 Има

    5 0 Отговор
    Явно днес еднорозите ядат големи шамари,щом от всякъде ни заливате с пропаганда. Още малко Украйна победи;)
  • 44 Пфффф

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "бензиностанция без клиенти":

    Не е по мразена от оамериканските пиявици
  • 45 Даа

    1 2 Отговор
    Е как ги сметнахте без кръчмарят???
  • 46 Ааа

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "генчо":

    Не са вече в Европа.
  • 47 Пак съм аз

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хихихи..":

    Е как да продължиш, като мечката знае от рускините в Коми за българските интимни подвизи и го удря на рев и молба - да опитала и тя на българина от сладостта !
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Знаещ

    4 2 Отговор
    Не губи от джендърятя .... Русия си има петрол , газ , електричество и ...всичко !!! Губят тези с ограничения и лишиния ...
  • 50 Българин 🇧🇬

    4 1 Отговор
    Пълна изолация на русия от цивилизованият свят. Санкциите не работят , ама никак не работят.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Българин живеещ в Германия

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Божке лееее":

    Божке, аз живея и работя в Германия 19 години. До ден днешен не съм чул да е фалирала някаква водеща компания.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 За ком24

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ехехе хе":

    Абсолютно сте прав ,за това,колко са ограничени там.Дори на ниво обща култура.Има и достатъчно клипове ,без да има постановка,или сценарии.Пример: Улица във Ню.Йорк.През деня. На случаен принцип руски блогър( на перфектен английски - американски) ги спира и следват елементарни въпроси.Като винаги казва,че е руснак,и знаят ли нещо за Русия...Ааа,от Русия? Чудесно! А до там може ли да се стигне с мотоциклет и за колко дни? Или- А Русия по голяма ли е по площ от щата Ню Йорк - следва усмивка и отговор- Да несъмнено е по голяма! И ново двадесет: А ако прибавим и прилежащите територии на щата? Закачлива усмивка и присмехулното..Еее,ако прибавите и тях не знам, вероятно да сте по големи! ...Кой е Хитлер,и какво знаете за него...Не знам точно,бял ли беше,или латино,но е бил лош човек! Нация от функционално неграмотни.И то създавани поколение,след поколение.Простия,неукия е най лесен за манипулация.Лошото е,че и ние вървим по този наклон.
    .
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Бууум!

    2 2 Отговор
    Взрив в грозната руска муцуна!
  • 60 АБЕЕЕЕЕЕЕЕ НИ ЗНАМ КВО ГУБИ

    2 1 Отговор
    АНА НИКОЙ НЕ Е ЧУЛ ДА ТЕГЛИ ЗАЕМ СЛЕД ЗАЕМ ПРИМЕРНО КЪТ НАС. И РАЗГОВОРА ПРИКЛЮЧВА....
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Наблюдаващ

    0 0 Отговор
    Колко се спечели от това словоизлияние.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания