Last news in Fakti

13 Януари, 2023 11:35 2 298 15

Републиканците стартират разследване за изтеглянето на САЩ от Афганистан

  • сащ-
  • изтегляне-
  • войски-
  • афганистан-
  • байдън

Изтеглянето на американските войски започна през май 2021 г. и приключи до началото на септември

Републиканците стартират разследване за изтеглянето на САЩ от Афганистан - 1
Източник: Shutterstock

Председателят на комисията по външни работи на Камарата на представителите републиканецът Майкъл Маккол се обърна към Държавния департамент с искане да предостави на депутатите документи, свързани с изтеглянето на войските от Афганистан през 2021 г., съобщи CNN.

Проучване показва, че Маккол е дал възможност на Държавния департамент да отговори на искането до 26 януари и е заплашил със съдебни производства, ако няма отговор.

"Наложително е Държавният департамент да предостави пълни отговори на дългогодишни искания и Комитетът няма да толерира по-нататъшно забавяне. В случай на неспазване на условията, Комитетът ще използва правомощията си, за да гарантира изпълнението на исканията, включително по задължителен начин", заяви влиятелният републиканец в писмо до държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

В писмото Маккол поиска списък на всички междуведомствени срещи, на които е обсъждано изтеглянето на войските от Афганистан под администрацията на президента Джо Байдън. Той също така изиска информация за всички срещи на представители на САЩ с членове на талибаните от януари 2021 г. Освен че проучва процеса на планиране и оттегляне, комисията се интересува и от информация за последиците от това решение. По-специално, републиканците искат да изяснят политиката на САЩ около помощта за Афганистан, да изяснят статута на отношенията с талибаните и ситуацията с предоставянето на визи на афганистанците.

Каналът отбелязва, че през 2022 г. Маккол и други републиканци са изпратили най-малко три искания до Държавния департамент за предоставяне на необходимата информация. Тогава обаче републиканците нямаха мнозинство в Конгреса, а ведомството не предостави исканата информация.

Байдън обяви на 14 април 2021 г., че е решил да прекрати операцията в Афганистан, която се превърна в най-дългата чуждестранна военна кампания в американската история. САЩ започнаха тази война през октомври 2001 година. Изтеглянето на американските войски започна през май 2021 г. и приключи до началото на септември. В пика на американската операция през 2010-2013 г. броят на западните сили в Афганистан надхвърли 150 хиляди души. Основните бойни части на САЩ и НАТО бяха изтеглени от Афганистан през 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сирене

    53 2 Отговор
    На Байдън столчето клати ли се?
  • 2 дедедедд

    73 3 Отговор
    изтеглиха се за да отидат в източно европа, малко след това войната започна. Това само демократичните дебили не го знаят
  • 3 Теле

    27 3 Отговор
    Защо ще разледват бития, той е пострадал
  • 4 То и то

    54 2 Отговор
    Едно изтегляне беше.. Талибаните (някво племе в 14ти век) си ги попиля направо..
  • 5 няма документи

    43 2 Отговор
    И какви документи им трябват бе , те си бягаха като за последно . Гледаха да хванат последния самолет . Някои даже от покрива на посолството като във Виетнам .
  • 6 НЕкъп.ан вон.ящ СОРО.СОИД

    38 4 Отговор
    Афганистанските козари ги прогониха! Но първата армия няма къде да се скрие ще бъде намерена от афганистанските козари и в Украйна като наемници на Вагнер и там ще си доразчистят сметките!
  • 7 Бай ти Ганьо

    55 3 Отговор
    Докато бягаха панически американските командоси гонени от група талибани не успяха да си съберат оръжия за близо 100 милиарда долара! И сега Ганьо е принуден да плаща загубите на господарите си като поръча оръжие за милиарди което струва реално милиони и никога няма да получи!
  • 8 Аватар

    28 0 Отговор
    Държавният департамент не е предоставил исканата от републиканците информация,защото не били мнозинство в Конгреса???
  • 9 нормално

    17 1 Отговор
    Това си бепе американска катастрофа за милиарди. И не само пари ами - 20 загубени години.
    Отделно, накърняването на пуличния имидж беше сериозно.

    А колко са жертвите сред американизираните афганистанци, никой няма й да преброи.
  • 10 Зевс

    12 0 Отговор
    Байдън вероятно е бил информиран за украинската криза предварително и за това е решил това, че ще им излезе много скъпа тази интрига.
  • 11 Изтегляне ли ?

    11 0 Отговор
    Това си беше едно хаотично бягство. Позор за САЩ!!!
  • 12 Ммм...да

    11 0 Отговор
    Айде сега да се махат и от Сирия,Либия и Ирак.От едни прекрасни държави направиха кочини.
  • 13 4634

    12 0 Отговор
    Никой не може да се доближи до броя серийни убийци, които са се подвизавали в САЩ.
    Светът ще бъде прекрасен без НАТО.

    Американските терористи смятат, че само те имат правото да безчинстват на земното кълбо. Либия беше най развитата държава в Африка. Ирак въпреки диктатурата беше богата. Вижте Афганистан какво е в момента. Всичко това и още много се случи благодарение на американските миротворци. Сега ще ръчкат укрите до последния украинец. Хора, не им се връзвайте!

    Видяхте ли как заклетите соросоиди и пишман евроатлантици се правят на три и половина, когато САЩ внезапно напусна Афганистан, без всякаква подготовка, та населението беше потърпевшо и остави военна техника, което предизвиква вътрешни конфликти, а техните хора напуснаха от покривите на посолството в хеликоптери. БЕЗСЛАВНО!!!! Да сте чули коментар? Да сте чули коментар, че година по-късно НИЩО ДОБРО не се случи в тази страна. Обратно! Условието, което бяха поставили САЩ да не се строят бази на талибаните, не се изпълнява и ги има в изобилие?
    Ало, евроатлантиците???!! Много сте зле информационно или морално. Ех, духовна нищета!!!
  • 14 Жан-Пиер

    8 0 Отговор
    Преди месец и половина Антъни Блинкън каза, че прибързаното изтегляне от Афганистан се е случило, "за да може да се концентрират върху помощта за Украйна във войната ѝ с Русия!"
    Американците се изтеглиха близо пет месеца по-рано, преди Русия да влезе в Украйна!!!
    Всеки да си направи извода - Кой-Кой е в тази война!
  • 15 Капитан Америка

    2 1 Отговор
    Америка по грешка се отегли от Афганистан, скоро самите афгани ще ги очакват от сърце да се завърнат защото при талибаните не се живее като хората