Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 04:32 4 462 69

7 февруари 1945 г. Тайната вечеря на Сталин, Рузвелт и Чърчил

  • ялта-
  • конференция-
  • ялтенската конференция-
  • сталин-
  • рузвелт-
  • чърчил

Денят, в който беше разделен светът

7 февруари 1945 г. Тайната вечеря на Сталин, Рузвелт и Чърчил - 1
Снимка: Shutterstock

На 7 февруари 1945 г. се провежда тайна среща на лидерите на антихитлеристката коалиция – съветският лидер Йосиф Сталин, американският президент Франклин Рузвелт и британският премиер Уинстън Чърчил.

Там се решава окончателно какво ще бъде следвоенното устройство на света. Обсъждани са сферите на влияние на съюзниците в Европа, но и включването на СССР във войната срещу Япония.

Втората от трите големи срещи на победителите във войната е организирана от Съветския съюз в курорта Ливадия, в околностите на Ялта. Конференцията започва на 4 февруари и приключва на 11 февруари 1945 г.

Огромни трудности съпътстват постигането на стандарт, подходящ за тримата най-могъщи мъже на планета. Превърнатите в санаториуми дворци са частично разрушени и разграбени по време на войната. Съветският съюз изпитва затруднения дори с доставянето на хранителни продукти за срещата.

Трите делегации са отседнали в три различни имения – руснаците са в Юсуповския дворец, англичаните във Воронцовския дворец, а американците – в Ливадийския дворец. Преговорите се провеждат в двореца, където е настанена американската делегация. Чърчил е на 15 километра от там, а Сталин – на 7. Всеки ден на руският лидер му оставали малко минути насаме с Рузвелт, докато чакат Чърчил.

Ялтенската конференция решава съдбата на победена Германия. Според договореностите, тя следва да бъде разделена на 4 зони, окупирани от СССР, Великобритания, САЩ и Франция. Представители на Главните командвания на съюзниците образуват Контролен съвет със седалище в Берлин, който да съгласува и координира действията на съюзниците. Уточнен е и размерът на репарациите, които Германия трябва да плати – 20 млрд. долара. Договорено е половината от тази сума да получи СССР. За да е в състояние да изплати тези непосилни репарации, се предвижда да бъде иззето част от националното богатство на Германия като машини, инструменти, транспортни средства и др.

Част от клаузите на конференцията се отнасят и до Полша.

Ялтенската конференция приема структурата и началния състав на Организацията на обединените нации. Решено е на 25 април 1945 да се свика в Сан Франциско конференция на Обединените нации за учредяване на ООН.

Мнението на историците за Ялтенската конференция днес е твърде критично. По-голямата част от тях оценяват взетите решения като „катастрофални”. Счита се, че Чърчил и Рузвелт са капитулирали пред Сталин и са допуснали поробването на народите от Централна и Източна Европа.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 8 Отговор
    ВОЙНИТЕса ЖЕСТОКОСТ разруха смърт СКРЪБ ПЕЧАЛ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 да де

    33 9 Отговор
    Точно там е търговийката за зони на влияние и запада в лицето на Чърчил ни изтъргува на СССР в замяна на Гърция.

    Коментиран от #19

  • 4 Гориил

    35 16 Отговор
    Чърчил и Рузвелт взеха единственото правилно решение. Без Русия победата над Япония беше невъзможна. Един японски войник струваше десет американски и петнадесет британски войници. Японски войник може да изкара седмици без храна и дни без вода за пиене. На неговата смелост, ярост и упоритост би завидял всеки англосаксонски войник. Нямаше случай американски войници да побеждават японски войници с голи ръце или в щикова атака. Само Русия имаше силата и несломимия дух наистина да победи японците и да ги принуди да се предадат в открита битка. Японците се предават на Червената армия с хиляди, без да се осмеляват да се съпротивляват. Японците нямаха шанс. Американците, от друга страна, трябваше да използват атомно оръжие, за да постигнат минимална победа.

    Коментиран от #9, #22

  • 5 без коментар

    19 5 Отговор
    "Чърчил записва своите предложения на лист хартия, който показва на членовете на съветската делегация", "Самият Чърчил детайлно описва в мемоарите си как на половин лист хартия е написал следното: Румъния
    - Русия - 90%
    - Другите - 10%
    Гърция
    - Великобритания заедно със САЩ - 90%
    - Русия - 10%
    Югославия - 50/50%
    Унгария - 50/50%
    България
    - Русия - 75%
    - Другите - 25%

    Коментиран от #6, #8, #23, #26

  • 6 Гориил

    21 6 Отговор

    До коментар #5 от "без коментар":

    Сталин така и не потвърди този исторически епизод. Най-вероятно е измислен от Чърчил.

    Коментиран от #7, #36

  • 7 без коментар

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гориил":

    В статията, от която съм взел цитата има снимка на документа подписан от Чърчил!
  • 8 По скоро

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "без коментар":

    е било
    България-Русия 110%
    Други минус 10%
  • 9 Ох мамин

    7 25 Отговор

    До коментар #4 от "Гориил":

    къде бяха тези руснаци през Руско-Японската война? Разбира се че всеки човек защитаващ дома ще е 10 пъти по-мотивиран от чужденеца дошъл да го покори! Вместо да загинат още няколко милиона американци и японци, САЩ взеха най-правилното решение-няколко десетки хиляди японци!!

    Коментиран от #13, #17

  • 10 И забележете!

    29 24 Отговор
    “Уточнен е и размерът на репарациите, които Германия трябва да плати – 20 млрд. долара. Договорено е половината от тази сума да получи СССР. За да е в състояние да изплати тези непосилни репарации, се предвижда да бъде иззето част от националното богатство на Германия като машини, инструменти, транспортни средства и др.”


    След като Германия е изравнена със земята и руснаците отмъкват всички перални, хладилници, печки…..и цели оборудвания от заводите, Германия остава една пустиня! Само след 20 години, Германия става втората икономика в света, а Русия става една пустиня!! Какъв прогрес и каква пирова победа за “великия СССР”!!!

    Коментиран от #11, #16, #20, #21

  • 11 Американците

    19 1 Отговор

    До коментар #10 от "И забележете!":

    като по-глупави се задоволяват с няколко ракетни инжинери….
  • 12 Oт Гардиън

    19 8 Отговор
    Гардиън публикува туит на Пригожин:

    "Володимир Олександрович Зеленский, кацнахме. След бомбардиране на Бахмут.
    Утре ще летим на МиГ-29. Ако желаете, нека се срещнем в небето. Ако спечелиш, взимаш Артьомовск Бахмут. Ако не, ние напредваме до река Днепър."

    Краткото видео беше разпространено от пресслужбата на Пригожин, заснето от борда на бомбардировач Су-24, управляван от Вагнер."

    В друга статия, цитат от Путин: "Шокиращо е че след толкова години, германски танкове пак се изправят срещу Русия в защита на нацизма"
  • 13 Гориил

    9 7 Отговор

    До коментар #9 от "Ох мамин":

    Не преувеличавайте значението на Руско-японската война. В Русия назрява революцията от 1905 г., вътрешното напрежение расте, автокрацията деградира, първата Държавна дума се ражда в болка. Русия не беше до войната. Армията беше необходима вътре в страната за потискане на стачки и селски въстания. Поражението на Япония трябваше да бъде отложено до 1945 г.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Историк

    11 16 Отговор
    Путлер поправи една историческа несправедливост - допускането РуЗЗия да бъде разглеждана като жертва, а не като агресор, каквато е, от световната история.

    Коментиран от #55

  • 16 Клаус Шваб

    6 10 Отговор

    До коментар #10 от "И забележете!":

    Говориш за руснаците ама забравяш украинците? Става дума за СССР със Сталин грузинец и Хрустчов украинец, нали? Разбира се че комунизма, интернационализма, забрана на свобода на словото, мисълта и медиите водят до колапс, но точно това ни предлага сега поредния нов и пак "по-хуманен" Нов Световен Ред - този път от запад обаче. Живял ли си на запад и преди и сега?

    Коментиран от #18, #24, #41

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Като гледам

    17 10 Отговор

    До коментар #16 от "Клаус Шваб":

    Мисля, че мнозинството от българите искат да живеят на “Запад” и никой не иска да живее в необятната Руска пародия наречена “федерация”.

    Коментиран от #43

  • 19 Иван

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    Чърчил не можа да изтъргува Родопите за Гърция.

    Коментиран от #37

  • 20 Сър Пичук

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "И забележете!":

    Планът Маршал, който вдига на крака Западна Европа е на стойност 10 милиарда долара.

    Коментиран от #34

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Сталинчо

    8 17 Отговор

    До коментар #4 от "Гориил":

    Ако не бяха САЩ и Англия и днес немците щяха да си пият бирата в москва (закоето много съжилявам че не се случи) и ако не беше тази прословута бомба 2/3 от рассия щяха да говорят Японски
  • 23 Иван

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "без коментар":

    Ислямска Държава- 100% за САЩ и Англия.
  • 24 Сър Пичук

    10 5 Отговор

    До коментар #16 от "Клаус Шваб":

    Би ли споделил къде в момента има свобода на словото, мисълта и так далее?!?!
    След като говориш, че на Запад няма, може би на Изток има, така ли?
    Би било интересно да научим къде - в Русия, Китай или С. Корея?!?!?

    Коментиран от #27

  • 25 Иван

    6 2 Отговор
    Питайте Вучич и Башар Асад за дните, в които бяха разделени Сърбия и Сирия.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Иван

    5 4 Отговор

    До коментар #24 от "Сър Пичук":

    В България има повече свобода на словото, отколкото в САЩ.

    Коментиран от #29

  • 28 Сър Пичук

    9 14 Отговор
    Трябва да добавим, че руснаците са взимали каквото могат не само от Германия, но и от всички други държави, през които са минали. Специално за България има много документи за това. Отнесли са всичко от банките, розово масло, цели заводи. Отделно, че сме издържали окупационната им войска докато българската армия се е биела срещу фашистите в Сърбия и Унгария. Въпреки, че единствено ние и СССР сме воювали и от двете страни в тази война - с Германия и против нея, СССР е победител, а ние - победени и си плащаме с територии, репарации и 45 г азиатски тоталитаризъм.

    Коментиран от #32

  • 29 Сър Пичук

    1 4 Отговор

    До коментар #27 от "Иван":

    Ха-ха-ха...

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Сър Пичук":

    Хи хи хи.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Иван

    9 5 Отговор

    До коментар #20 от "Сър Пичук":

    Колкото боклуците Еленски и Урсула.
  • 35 дядото

    10 0 Отговор
    и пак не става ясно-кои български ,сръбски и пр.лидери са виновни за станалото и тогава и сега.лидерите на 3-4 империи грубо са решавали съдбите на милиарди охра.сега ни убеждават,че ние сме виновни
  • 36 Псевдоним

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гориил":

    По-скоро е верен, защото съотношението през Студената война в посочените държави отговаря 1:1 с написаното от Чърчил.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 провинциалист

    5 3 Отговор
    "и са допуснали поробването на народите от Централна и Източна Европа" - аа, не. Няма ли кораби от африка и черни хора с вериги, няма как да е робство. Съвсем друг е въпросът колко е удобно за Запада недоволството от капиталистическите трудово-правни отношения да се реализира на изток в някакъв изроден вариант, за да има с какво да плашим масите. А съвсем трети е въпросът дали тази реализация е подпомагана или дирижирана.
  • 39 ДжафДжаф

    13 0 Отговор
    Преди годин случайно ми беше попаднала една книга: "Страници от американската история", с автор Уинстън Чърчил. Преглждал съм и Майн кампф на Хитлер. Черчил определено е много по- голям нацист и човеконенавистник. В сравнение с него Хитлер е миризлива роза. За Чърчил англосаксите са богоизбрани, а славяните са трета ръка паплач, след негрите и индианците. Като се има предвид неговото влиание върху днешния западен елит, всеки може да си направи сметка какво е отношението към нас на новите ни покровители!!!
  • 40 гост

    6 0 Отговор
    Михайлов, в историята ти си КОРИФЕЙ. Защо "тайна" вечеря, да не би да са се крили от делегациите? Тогава тази конференция определя някакъв балансиран световен ред за следващите години. А тези"историци" които определят резултатите като катастрофални са поръчкови, като един наш /царство му небесно/, който крещеше, че по-добре било да останем под турско робство, от колкото руснаците да ни освободят. Когато го попитах защо пише глупости отговорът беше: ЗА КАКВОТО МИ ПЛАЩАТ ТОВА ЩЕ ПИША"
  • 41 Гориил

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Клаус Шваб":

    Не само Хрушчов беше украинец, но и Брежнев, и Черненко, и дори Горбачов (ако не знаете това). До разпадането на СССР в Москва имаше украинска комунистическа мафия, от която успяха да се отърват едва през 1991 г.
  • 42 Териториална алчност на руснака

    2 5 Отговор
    Пакт Молотов – Рибентроп, е споразумение за ненападение с решаващи исторически последици между СССР и Германия, сключено в Москва на 23 август 1939 г.
    Вячеслав Молотов подписва пакта за ненападение между Германия и СССР. В присъствието на Йоахим фон Рибентроп и Йосиф Сталин
    От страна на Съветския съюз договорът е подписан от народния комисар на външните работи Вячеслав Молотов, а от тази на Германия – от министъра на външните работи Йоахим фон Рибентроп. На ратифицирането му присъства и Йосиф Сталин.
    Към споразумението е приложен таен допълнителен протокол за определяне границите на областите от взаимен интерес в Източна Европа в случай на „териториално и политическо преразпределение“.

    Коментиран от #45, #46, #48, #49

  • 43 Роза

    1 4 Отговор

    До коментар #18 от "Като гледам":

    Така е!Тези,които се наричат "русофили" няма никога да отидат да живеят в Русия!Може и на запад живота да не е цвете,ама в сегашния момент кой ще иска да отиде да живее в Русия?!

    Коментиран от #69

  • 44 И тога и сега

    1 3 Отговор
    Руснака или е инициатор или сама участва в териториално преразпределение на света.

    Коментиран от #51

  • 45 Гориил

    6 1 Отговор

    До коментар #42 от "Териториална алчност на руснака":

    Русия смята Мюнхенското споразумение от 1938 г. за предателство. От този момент нататък Европа става съюзник на Хитлер. Що се отнася до пакта, това беше специална военна операция в Украйна. През лятото на 1939 г. в Москва Сталин научава, че Лондон и Париж тласкат Германия да нападне СССР. Отговорът на Кремъл е светкавичен и отлага атаката на Германия срещу СССР с две години.Спомням си, че страните-победителки начертаха линията на Кързън, която Полша хищно пресече през 1919 г. и нахлу в Западна Беларус и Западна Украйна.
  • 46 Дядя

    7 1 Отговор

    До коментар #42 от "Териториална алчност на руснака":

    А да кажеш нещо за това или не си го чувал-"Договорът за ненападение между Германия и Полша (наричан също Пакт Пилсудски – Хитлер) е договор, сключен между Германия и Полша на 26 януари 1934 г.
    Договорът е подписан в Берлин от министъра на външните работи на Германия, Константин фон Нойрат и посланика на Полша в Берлин Йозеф Липски на 26 януари 1934 г. Договорът е сключен по инициатива на Адолф Хитлер и Йозеф Пилсудски, макар че формално Пилсудски не оглавява Полша, но реално оказва решаващо влияние при приемането на външнополитическите решения в Полша до смъртта си през 1935 г." А да знаеш коя област Полша си прибра при навлизането на германците в Чехословакия? Или не ти отърва да знаеш цялата история за ВСВ!

    Коментиран от #59

  • 47 Винкело

    2 1 Отговор
    На Венци му се присънват разни тайни неща, за да му цъкат на писаниците.
  • 48 Вехтия

    8 1 Отговор

    До коментар #42 от "Териториална алчност на руснака":

    Алоооо момче, цяла Европа сключва договори с Хитлер и Германия а на теб само този с руснаците ти боде очите! И той е последния от всички сключени пактове! Що така бе младежо, плащат ли ти да пишеш глупости или си такъв по рождение!
  • 49 Гориил

    7 1 Отговор

    До коментар #42 от "Териториална алчност на руснака":

    През 30-те години на ХХ век Унгария участва в разделянето на Чехословакия, като получава Подкарпатска Рус с Ужгород, Берегово и Мукачево и южните райони на Словакия, след което с помощта на Берлин и Рим завладява Северна Трансилвания от Румъния. Полша също участва в разделянето на Чехословакия през 1938 г., като завзема района на Чешин. Не бъди лицемер и фарисей. Иначе темата за България неминуемо ще излезе наяве. Не бих го искал.
  • 50 сорсони някви пак

    7 1 Отговор
    пак американска пропаганда лъха яко …сталин бил поробил европа …?!?!? крадеца вика дръжте крадеца хахахахахахахаха тия нагли твари англосаксите нямат спиране в наглостта си !!!
  • 51 Гориил

    3 2 Отговор

    До коментар #44 от "И тога и сега":

    Всички европейски държави, включително и България, се събраха около Хитлер като глутница вълци и копнееха за германска инвазия в СССР. Искаш ли да ти кажа какви земи е претендирала София?
  • 52 Няма значение с кого

    2 5 Отговор
    С Рузвелт, Чърчил или Хитлер руснака иска част от европа, путлера се направи на велик и започна сам да отхапва от европа започвайки от Украйна. Доно не се възродят и имперските стари мечти от времето на Петър I и Екатерина Велика за Босфора и Дарданелите.

    Коментиран от #53

  • 53 Гориил

    7 2 Отговор

    До коментар #52 от "Няма значение с кого":

    Войната беше провокирана и отприщена от Вашингтон. Украйна доброволно се съгласи да се превърне в гробище в името на неизпълними обещания.Никой никога няма да приеме Украйна, наполовина населена с етнически руснаци, няма да я приеме в ЕС и НАТО. Това би било самоубийството на Запада.

    Коментиран от #58

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 БББ

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Историк":

    За да не даваш после обяснения защо страдаш и за не станеш жертва, трябва да действаш, пък и ако трябва да ти казват "агресор".
  • 56 Каквото и да драскат русофилите

    0 5 Отговор
    Руснака е с мечта за имперска държава. И го прави, като създава и създавал военни конфликти в последствия анексиране на територии. Факти колкото искате в близкото минало и настояще. Руснака е агресор с болни мечти.

    Коментиран от #57

  • 57 Какви русофили

    2 2 Отговор

    До коментар #56 от "Каквото и да драскат русофилите":

    Самоопределили се руски селяни, приели крепостничеството за начин на съществуване.
  • 58 Плещиш ги за да не зАспиш

    2 1 Отговор

    До коментар #53 от "Гориил":

    Ами Крим ? Ако кажеш че е бил Руски, преди да е бил е бил Турски.

    Коментиран от #61

  • 59 А ти не искаш ли да знаеш

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Дядя":

    И преди ВСВ какви ги е вършел руснака. Аз я знам цялата истина за ВСВ. Две точки не правят права и твоите два коментара не са истината.
  • 60 До 39, ами вие ако видите

    2 0 Отговор
    как някои източноевропейци в днешно време третират собствените си сънародници ще си помислите същото, което си е мислил Чърчил. Доказва го войната между руси и украинци, икономическата дейност на източноевропейските олигарси на Запад, практиките в някои бизнеси (имам предвид източноевропейски супервайзери, които третират собствените си сънародници, работници, като животни в някои бизнес сфери.)
  • 61 чичо стамат шумков

    1 1 Отговор

    До коментар #58 от "Плещиш ги за да не зАспиш":

    Ами Крим ? Ако кажеш че е бил Руски, преди да е бил е бил Турски....................................................................... ........................................................................................................................................................................................... ...........Крим е бил в състава на така наречената държава КИЕВСКА РУС от 860 .г. до 1230 г .КРИМ никога не е бил турски ,а татарски и РУСКАТА ИМПЕРИЯ ВОДИ ОКОЛО 50 ГОДИШНА ВОЙНА ЗА ДА СИ ГО ВЪРНЕ. КИЕВСКА РУС е средновековна държава с територия около 1,3 милиона кв.км,площ включваща и цялата територия на днешна УКРАЙНА.По това време не са съществували имена като УКРАЙНА ИЛИ УКРАИНЕЦ.

    Коментиран от #62, #63, #64, #65, #67, #68

  • 62 Абе чичо стамат лъжов, колко ти повярвах

    2 0 Отговор

    До коментар #61 от "чичо стамат шумков":

    Жалко че няма значение броя на лъжите та да може да се степенува лъжата. Турецкие завоевания в Крыму — военное покорение Османской империей государств и колоний в Крыму в 1475 году. Южнобережный Крым, а также стратегически важная Керчь-Еникальская территория вошли в состав собственно Османской империи. Степная и предгорная части стали ядром Крымского ханства, находившегося в вассальной зависимости от Порты. Кючук-Кайнарджийский мирный договор (1774) положил конец османскому правлению на полуострове.
  • 63 Шумкарите много са лъжливи

    3 0 Отговор

    До коментар #61 от "чичо стамат шумков":

    Полуостровът има богата история от най-древни времена. Бил е част от елинската култура, Римската империя, Византия. През XV – XVIII век е център на Кримското ханство, васално на Османската империя. През 1783 г. е присъединено от Екатерина Велика към Руската империя.
  • 64 Ето доказателсто

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "чичо стамат шумков":

    Колко истина пишат руските крепостни.
  • 65 Абе лъжлива шума, има гогле

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "чичо стамат шумков":

    Копирано от уикипедия "Името руси се използва за наименование на днешните украинци дълго време след разпада на Киевска Рус и Галичко-Волинското княжество (средновековна украинска държава, част от Рус),16 което създава объркване с днешните руснаци. Руснаците и беларусите също са наследници на Рус, според повечето историци, но в този период днешните руснаци са наричани – „московци“ – пример за тази употреба е История славянобългарска на Паисий Хилендарски, където той пише за „русите“ и „московците“ като различни народи."
  • 66 създадоха ссср,

    0 0 Отговор
    като експеримент, и му дадоха шанс да опита. Подкрепиха ссср през ВСВ, и му дадоха шанс да опита при последвалата студена война. При сриването на системата през 1991, го съхраниха, и му дадоха шанс да опита отново да изгради неква нова система. Един път грънци за вода, втори път, трети път............... стига вече експерименти с човешки съдби...... погледнете Медведев, Кадиров, Пригожин - това им е елита. Има една българска поговорка, "Тия потни (от труд) вода не са пили, и не познават вкуса на тая вода"
  • 67 Абе лъжльо недно

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "чичо стамат шумков":

    Крим преди да е бил Руски е бил Турски, и е бил ФИИзантийски и назад в историята, Крим е бил на много други народи. Такива дето историята започва от путлера или пишат тяхна си история и четат руско издание за човечеството, теорията на Дарвин е опровергана.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Роза":

    ами като гледам и американофилите не са се засилили към америка-защо ли?
Новини по държави: