21 Февруари, 2023 05:40 608 7

Иран забрани ежедневник заради критики към правителството

  • иран-
  • вестник-
  • забрана

Реформаторският вестник „Сазандеги“ е обвинен за публикуване на фалшиви новини

Иран забрани ежедневник заради критики към правителството - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранските власти забраниха ежедневник, който публикува критични към правителството коментари, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Реформаторският вестник „Сазандеги“ е обвинен за публикуване на фалшиви новини и забранен от комитет на иранското министерство на културата заради публикациите си през последните месеци, съобщава вестник „Етемад“.

Уебсайтът на вестника е бил достъпен до вчера в късния следобед. От началото на масовите протести в страната през септември миналата година иранските власти още повече усложниха работата на журналистите. Оттогава повече от сто служители на медиите са били арестувани, отчита базираният в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите. Около половината от арестуваните са били пуснати под гаранция.

Организацията за защита на журналистите „Репортери без граници“ нарежда Иран сред от най-лошите места в света по свободата на печата.

Протестите поставиха иранското политическо ръководство под огромно напрежение и тласнаха страната в най-дълбоката политическа криза от десетилетия насам, посочва ДПА.

Демонстрациите бяха провокирани от смъртта на иранката от кюрдски произход Махса Амини, която бе задържана от нравствената полицията. 22-годишната жена бе арестувана за предполагаемо нарушаване на строгите правила за облеклото на жените.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор
    ТОВА е СРАМ трябва ДА има СВОБОДА на СЛОВОТО
  • 2 Комон сенс

    2 1 Отговор
    След като деморкатичния свят допусна да слага етикети "фалпиви новини" и "конспирации" на неудобни материали по медиите, какво друго очавкахте да стане?
    Всеки диктатор ще изпозлва тези клишета да смълчава опонентите си.

    Ха си казал "фалшивата новина", че босът не е Божи наместник на земята и най-велика радоаст за народа, ха са ти резнали зелката.
  • 3 Сащ са терористична държава

    3 2 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа! Всяка война на Сащ е съпроводена с тонове лъжи и манипулативна пропаганда.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 фен

    1 0 Отговор
    Ами учат се от ЕС. И тук забраняват медии. Руски, например.
  • 6 Вземат пример

    1 0 Отговор
    от краварите (каубоите). Там забраняват медии от години. Даже са закъснели персите.
  • 7 любопитен

    1 0 Отговор
    В Украйна няко да ми каже действащ опозиционен вестник или политическа партия?