Last news in Fakti

12 Март, 2023 10:04 742 18

В Германия призоваха ЕС да обяви иранската Революционна гвардия за терористична организация

  • германия-
  • иран-
  • терористична организация-
  • ларс клингбайл

Искането е на съпредседателя на управляващата Германска социалдемократическа партия Ларс Клингбайл

Съпредседателят на управляващата Германска социалдемократическа партия Ларс Клингбайл разкритикува остро Техеран за наложена присъда на млада студентка и призова иранската Революционна гвардия да бъде включена в списъка на ЕС с терористичните организации, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Иранската Революционна гвардия трябва да бъде включена от Евросъюза в списъка с терористичните организации", каза Клингбайл в интервю за изданията от германската медийна група "Функе", публикувано днес.

Германският политик каза, че е изключително потресен от присъдата срещу Самане Асгари, млада студентка по инженерни науки, за която той лично се застъпи още през януари.

"Иранският режим я осъди на 18 години и три месеца затвор въпреки напълно безпочвените обвинения срещу нея", каза Клингбайл. Смелите иранки, които протестират от месеци, не искат нищо повече от равноправие, право сами да определят живота си и политически свободи, каза той и призова Асгари незабавно да бъде освободена.

Революционните гвардейците са елитните въоръжени сили на Иран. Подразделението е създадено след Ислямската революция през 1979 г., а задачата му е да предотвратява преврати и да брани държавната идеология.

То все повече е подложено на критики заради участието си в потушаването на неотдавнашните вълнения в Иран, демонстрирайки твърдата ръка, с която властта управлява.

Избухването на протести в цялата страна през септември беше предизвикано от смъртта на иранската кюрдка Махса Амини след полицейско задържане за нарушаване на строгите ислямски правила за облеклото на жените в Иран.

Режимът в Техеран отговори с репресии срещу демонстрациите, включително с наскоро извършени екзекуции на протестиращи.

През януари депутатите в Европарламента приеха необвързваща резолюция, в която се настоява Революционната гвардия да бъде включена в списъка на ЕС с терористичните организации.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А вие сте нацисти

    22 5 Отговор
    Немците от добро не разбират, но то фашизмът си им е в кръвта!
  • 2 А за Израел нешо

    27 3 Отговор
    Да призовете.

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Абе ей!

    17 4 Отговор
    Стига с тая студентка - пращайте си теникиите на Изток че Мечката награби кошерите!
  • 5 Шумен

    6 5 Отговор
    За терористична не знам, обаче сиганска със сигурност. От римлянин терорист не става.
  • 6 Рошко

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "А за Израел нешо":

    Е то нали евреина ше ходи в Берлин в сряда, какво да кажат,швсбите ще плащат докато сс под амерска окупация виж рамщайн от края на всв те са си все още там и слушкат
  • 7 А питам

    15 3 Отговор
    А за екстремистка периферия на израелската политика, партийните лидери Безалел Смотрич (Партия на религиозния ционизъм), Итамар Бен-Гвир ("Еврейска сила") , кога ще обявите за терористични организации?
    Или те са от нашите терористични организации !?
  • 8 Руснаков

    4 5 Отговор
    Без повече бавене...терористична организация е...в помощ на Тоталитарните Режими...потъпкващи Свободата.....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Маца

    17 2 Отговор
    Талибаните са терористи - бутат паметници! Право за това имат само демократите евроатлантици.
  • 11 Аватар

    15 1 Отговор
    От публикацията разбрах,че г-н Клингбайл иска да бъдат включени в списъка на терористичните организации елитните части от въоръжените сили на Иран,които са създадени с цел да предотвратяват преврати и да бранят държавната идеология.
  • 12 До положителния

    2 1 Отговор
    и много красив другар Ларс:
    Другарю Ларс, иди до прозореца, отвори го и ще видиш революционни гардове, пардон, атомни инженери и доктори неврохирурзи.
    Погрижи се първо за тях и после за ония в Иран.
    Но може и да не можеш, щото все оак сте колония макар и силно (засега) развита.
  • 13 Тъй тъй Ларс

    10 0 Отговор
    Взривиха тръбите и ви лишиха от евтин газ, гардове ньедни!
    Вдигай шум, белким некой забрави за тръбите.
  • 14 Име

    5 2 Отговор
    Израел и Германция са като братя близнатси приличат си по нямането на завистта към и от там омразата към ядрената енергетика и тези които развиват такава.
  • 15 украинче,ама от Хамбург

    7 2 Отговор
    Ей,Ларс,противен политико ,всичко ли свършихте в бундесрепублик,та опряхте до Иран!Бедните арийчета не смятат така!Ако не ти е известно преди 5 дни в Хамбург,терорист от свидетели на йехова уби 9 и рани 20 невинни германци!Запретвайте ръкави и започвайте–защо,защо,защо,какви са причините!Обикновените германци се страхуват,полицаи и политици не могат да ги защитят
  • 16 А ЕС каква организация е?

    3 1 Отговор
    Нали един министър на външните работи (кокошката Бербок) на най-богатата страна в съюза, обяви война на Русия, без последната да ги е нападнала тях?
    А мълчаливо приемаха за "нормално" всичките войни на САЩ до сега? (Само в Ирак сащ и британия убиха над 1 милион цивилни хора)!
    Германия участва със 6 военни самолети във войната в Югославия, която не беше одобрена с мандат на ООН? Франция помогна да се убие Кадафи (Либия) и да го влачат кървав по асфалта... Тези какви са тогава? "Миролюбци" май?
  • 17 Да, не само в Рамщайн!

    2 1 Отговор
    Има много сащиянски бази в Германия. Спандалем примерно (също летище), има на територията на Германия около 200 атомни бомби на сащ, в Бавария има също някакви сащиянски центрове... Има даже и британски военни бази в Северна Германия, Зенелагер е тяхна.
    Днешна Гермнаия е все още окупирана територия.
  • 18 дядото

    1 0 Отговор
    и кой създава и определя дву или повече полюсния свят-тези които го искат или тези които са против него
Новини по държави: